Steeds meer kandidaten slaan aanbod toch nog af

Peter Boerman Op 17 september 2018
Gem. leestijd 2 min 3170x gelezen
Deel dit artikel:
Steeds meer kandidaten slaan aanbod toch nog af

Of het nou erom gaat of dat ze de baan toch niet bij hen vinden passen, dat het te weinig betaalt, of te weinig kansen biedt: uit onderzoek blijkt dat steeds meer kandidaten een aanbod uiteindelijk toch afslaan.

Of het in Nederland ook zo is, is voor zover bekend nog niet onderzocht. Maar in Amerika is het afgeslagen aanbod in elk geval wel een behoorlijke trend. Het zijn er in elk geval meer dan een jaar geleden, blijkt uit Amerikaans onderzoek van Express Employment Professionals onder ruim 400 werkgevers.

Ooit aantrekkelijk, nu gemiddeld

‘Wat ooit een aantrekkelijk aanbod leek, is nu vaak niet meer dan gemiddeld’, aldus Bill Stoller, ceo van het onderzoekende bureau. ‘Daarom moeten werkgevers niet bang zijn hun bestaande praktijk te heroverwegen. Het is nu eenmaal een markt waarin de werkzoekenden de dienst uitmaken, en werkgevers moeten zich daaraan zien aan te passen.’

‘Het is nu eenmaal een markt waarin de werkzoekenden de dienst uitmaken’

Collega Daniel Morgan adviseert: ‘Als je een kandidaat echt wil, probeer dan niet te kijken wat het minimum is waarvoor je hem of haar kunt krijgen. Bied meteen je beste aanbod. Veel kandidaten zijn niet met slechts één aanbieding bezig. Ze vergelijken vaak twee of drie opties met elkaar.’

Te lang wachten als boosdoener

Vorig jaar bleek ook al een groeiende trend in kandidaten die een aanbod uiteindelijk toch afslaan. Toen bleek onder meer ‘te lang wachten’ met zo’n aanbod hiervoor een grote boosdoener. Als kandidaten meerdere ijzers in het vuur hebben, kun je dan te laat zijn en achter het net vissen. Ook een slechte kandidaatervaring wordt heel vaak genoemd als reden om uiteindelijk toch niet met een baanaanbod in zee te gaan.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners