Gem. leestijd 3 min  1666x gelezen

Terugkerende Polen drijven schaarste op arbeidsmarkt nog verder op

Terugkerende Polen drijven schaarste op arbeidsmarkt nog verder op

In tijden van schaarste vestigen veel sectoren hun hoop op arbeidsmigranten. Maar de stroom Polen, Roemenen en andere Oost-Europeanen droogt de komende jaren op, zo voorspelt ABN Amro in een nieuw rapport. Vooral de landbouw, industrie, transport en de bouw moeten daardoor dringend op zoek naar nieuwe alternatieven.

Ze mogen politiek dan soms omstreden zijn, arbeidsmigranten hebben de afgelopen jaren voor heel wat verlichting gezorgd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel Polen, Roemenen en Bulgaren wisten de weg naar Nederland te vinden om hier te komen werken in bijvoorbeeld de landbouw of de industrie.

In Oost-Europa groeit de economie heel hard. Bovendien krimpt de beroepsbevolking er ook nog eens fors.

Maar als de voortekenen niet bedriegen, is dat binnenkort verleden tijd, schrijft ABN Amro in het rapport ‘Oost west, thuis best‘. In Oost-Europa groeit de economie namelijk heel hard, aldus de bank. Bovendien krimpt de beroepsbevolking er ook nog eens fors. Dat zorgt dat de landen daar zelf ook te maken krijgen met een steeds groter tekort aan arbeid, plus stijgende lonen. De kans dat ze daarom nog naar Nederland komen om hier (slecht betaald) werk te vinden, neemt daardoor zienderogen af, denken de bankiers.

polen werkloosheid

Flinke groeispurt doorgemaakt

In de afgelopen jaren heeft Oost-Europa een economische groeispurt doorgemaakt. Tussen 2015 en 2018 groeide de regio jaarlijks met gemiddeld 4 procent. Polen stak daar met een groei maar liefst 5,1 procent in 2018 zelfs nog eens bovenuit. Dat leidt er overigens niet alleen toe dat steeds minder Polen trek hebben om hierheen te komen, de Polen (en andere Oost-Europeanen) die hier al zijn zullen ook steeds vaker naar huis terugkeren, zo verwacht ABN Amro.

Slecht nieuws voor veel sectoren

Het rapport betekent slecht nieuws voor de vele sectoren die nu al afhankelijk zijn van Oost-Europeanen. Denk aan de boeren in het Westland. ‘Zonder arbeidsmigranten kan het Westland over 20 jaar dicht’, zei bijvoorbeeld recent nog Piet Looije, eigenaar van een uitzendbureau dat vrijwel uitsluitend met Poolse arbeidskrachten werkt. Maar nu veel Oost-Europeanen thuis (bijna) net zoveel kunnen verdienen als ze een paar maanden per jaar in Nederland kunnen doen, en bovendien vaak in een min of meer vaste baan, zullen ze steeds minder geneigd zijn hiernaartoe te komen.

‘Zonder arbeidsmigranten kan het Westland over 20 jaar dicht’

Ook in de bouw, de industrie en de logistiek doemen nieuwe tekorten op, zo voorspelt ABN Amro. ‘Het arbeidstekort wordt er steeds nijpender. Automatisering en robotisering kunnen op den duur (praktijkgeschoolde) arbeid vervangen. Maar het is niet de verwachting dat dit de komende jaren al op grote schaal gaat gebeuren.’

boeren personeelstekort polen

Er zijn natuurlijk wel andere kortetermijnoplossingen denkbaar om het aanbod van arbeid te verhogen, schetsen de bankiers. Arbeidsmigranten uit andere regio’s aantrekken bijvoorbeeld, zoals uit Zuidoost-Azië. Ook de brexit kan mogelijk voor verlichting zorgen. Oost-Europeanen kunnen dan Groot-Brittannië gaan verlaten, en zich dan misschien in Nederland vestigen. Maar, zo voegen de auteurs van het rapport hieraan toe: ‘Er zijn nog geen officiële cijfers die op deze trend wijzen.’

Steeds minder arbeidskrachten uit Oost-Europa

Oost-Europeanen werken in Nederland vooral in de agrarische sector, de industrie, de logistieke sector en de bouw. In sommige sectoren is de afhankelijkheid erg groot. Zo maken de bijna 53.000 Oost-Europeanen in de transport en logistiek zo’n 13 procent uit van de hele werkgelegenheid in de sector. En door de groei van e-commerce neemt de vraag naar personeel hier naar verwachting alleen nog maar toe. Ook werken relatief veel Oost-Europeanen in de bouwsector, stelt ABN Amro, hoewel dit niet altijd in de officiële cijfers zichtbaar is.

Lees ook:

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners