Timmermannen en metselaars? Bouwsector heeft geen idéé waar ze nog te vinden

Peter Boerman Op 30 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 1606x gelezen
Deel dit artikel:
Timmermannen en metselaars? Bouwsector heeft geen idéé waar ze nog te vinden

De schaarste op de arbeidsmarkt begint  serieus de groei van de economie te bedreigen. De bouwsector weet bijvoorbeeld echt niet meer waar nog timmermannen en metselaars vandaan te halen.

Ook in de ICT en de zorg is het steeds moeilijker om gekwalificeerde werknemers te vinden, meldt het UWV in de recente Arbeidsmarktprognose. Voor de bouw en de zorg is dat extra zuur, omdat juist in deze sectoren de laatste jaren flink gesaneerd is, en veel mensen door reorganisaties hun baan verloren. Door die krimp kozen ook minder jongeren voor een opleiding in deze sectoren. Nu de bouw en de zorg weer sterk groeien, keert die boemerang dus keihard terug.

Vacaturegraden bijna verdubbeld

De vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per 1.000 medewerkers) in de bouw is in twee jaar meer dan verdubbeld, in de zorg is de vacaturegraad bijna verdubbeld.Over de hele linie is de vacaturegraad met ongeveer een derde toegenomen. Voor elke 1.000 medewerkers stonden begin dit jaar 24 vacatures open.

Het aantal openstaande vacatures per 1.000 medewerkers is in de bouw in 2 jaar meer dan verdubbeld

In de bouw stroomden door de vergrijzing ook veel oudere werknemers uit. Daar is vooral veel vraag naar timmermannen, metselaars, en installatiemonteurs. In de zorg is er vooral een tekort aan (gespecialiseerde) verpleegkundigen en verzorgenden individuele gezondheidszorg (zie figuur). In de ICT was het al jaren moeilijk om aan goed personeel te komen. Door de economische groei neemt de krapte daar nog verder toe.

krapte timmermannen zorg

Vaker in dienst

Dit en volgend jaar komen er volgens het rapport in totaal 225.000 banen bij in Nederland, tot een totaal van zo’n 10,2 miljoen. De grootste groei zit in de flexibele banen. Wel zijn er tekenen dat bedrijven steeds vaker personeel ook weer in dienst nemen. Alleen in de financiële sector en bij de overheid neemt het aantal banen af.

Aantal vacatures neemt niet verder toe

Opvallend in het rapport is verder dat het UWV het aantal vacatures op ‘een hoog niveau’ ziet, maar dat het aantal niet verder toeneemt. Ook de groei van de uitzendsector vlakt af. In 2017 en 2018 ontstaan volgens het UWV jaarlijks rond de 900 duizend vacatures. De meeste vacatures ontstaan in de grootste sectoren: de detailhandel, zorg en welzijn en de horeca. Het groeiende aandeel 55-plussers op de arbeidsmarkt drukt de arbeidsmobiliteit enigszins. Bij deze leeftijdsgroep ligt die mobiliteit immers wat lager dan gemiddeld.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners