TNO: het effect van reorganisatie op medewerkers

Peter Boerman Op 10 juni 2013
Gem. leestijd 2 min 4477x gelezen
Deel dit artikel:

TNO: het effect van reorganisatie op medewerkersHoe implementeer je een reorganisatie met zo min mogelijk schade voor medewerkers en je employer brand? Dr. Noortje Wiezer van TNO vertelt op Werf& live hoe je negatieve effecten van reorganisaties beperkt en tegelijkertijd welzijn, motivatie en betrokkenheid van medewerkers positief beïnvloedt.

Reorganisatie is belangrijke stressfactor

Reorganisatie is een van de belangrijkste bronnen van stress in Europa. Het management heeft daarvoor nog te weinig oog en dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de medewerkers, ook als zij wél in dienst blijven. Ons onderzoek wijst uit dat er een aantal factoren zijn waardoor we de negatieve gevolgen zoveel mogelijk kunnen beperken. Een moeizame reorganisatie is immers niet alleen slecht voor je medewerkers, maar zegt ook iets over je werkgeverschap.  Een goed proces kan de schade aanzienlijk beperken. En dat heeft ook weer een positieve invloed op je employer brand en je wervingskansen in de toekomst.

Wat vertel je op 27 juni tijdens Werf& live?

In de breakout sessie deel ik de belangrijkste resultaten van het onderzoek en vertel ik over de laatste inzichten en strategieën om de negatieve effecten van reorganisaties te beperken. Verder krijg je concrete handvatten hoe je een reorganisatie zo sociaal verantwoord mogelijk kan laten verlopen en hoe je de effecten van een reorganisatie op het welzijn, de motivatie en betrokkenheid van medewerkers kunt beïnvloeden.

Onzekerheid wegnemen

Zo is bekend dat onzekerheid stress oplevert. Een open, eerlijke en tijdige communicatie kan deze voor een groot deel wegnemen. Verder pleit ik ervoor mensen zoveel mogelijk laten participeren in het reorganisatieproces. Tenslotte is het belangrijk dat de leidinggevende zoveel mogelijk ondersteuning geeft aan medewerkers en sturing blijft geven aan het dagelijks proces.

Meer weten?

Meer weten over be breakout sessie van TNO en het programma van Werf& live? Lees hier het volledige interview.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners