Uitzendbureaus lanceren wedstrijd voor Arbeidsmarkt van morgen

Peter Boerman Op 09 september 2013
Gem. leestijd 2 min 1080x gelezen
Deel dit artikel:

Op 9 september 2013, de dag dat de Tweede Kamer zich buigt over de flexibilisering van de arbeidsmarkt, lanceert de NBBU, brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendondernemingen, in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit, een wedstrijd voor een nieuwe kijk op de arbeidsmarkt: NBBU Sunrise.

Creatief denken

Uitzenders vinden dat het kabinet met achterhaalde maatregelen komt om misstanden op de arbeidsmarkt aan te pakken. “Laten we creatief denken en met vernieuwde oplossingen komen in plaats van krampachtig proberen flexibele arbeid terug te dringen”, aldus NBBU-directeur Marco Bastian.

Prof. dr. mr. Leo Witvliet, hoogleraar Interim Management aan Nyenrode Business Universiteit en wetenschappelijk begeleider van NBBU Sunrise, sluit zich daar bij aan. “Innovatie zit niet in beheersen, maar in loslaten”, zegt hij. “Een deel van de crisis is te wijten aan verouderde sturingsmechanismen, waarbij de creativiteit en verantwoordelijkheid die medewerkers voelen niet gebruikt worden.”

Prominente experts

De wedstrijd is tot stand gekomen dankzij prominente experts uit diverse wetenschappelijke, zakelijke en maatschappelijke sectoren. Deze decisionmakers – waaronder Mirjam Sterk (ambassadeur jeugdwerkloosheid), Ellen Dekkers (FNV Bondgenoten), André Timmermans (UWV), Doekle Terpstra (InHolland) en vele anderen – hebben vragen geformuleerd die in vijf thema’s zijn ingedeeld: trends in de samenleving, de nieuwe werknemer, de nieuwe werkgever, de rol van bemiddelaars en de optimale arbeidsmarkt.

Studenten van verschillende hogescholen en universiteiten gaan nu aan de slag door antwoorden te vinden op deze vragen. Op de website arbeidsmarktvanmorgen.nl kunnen zij zich aanmelden en onderzoeksideeën indienen. In 2014 maakt een jury, onder leiding van Nyenrode, bekend welk studentenproject als beste wordt beoordeeld. De winnaar wint een geldbedrag van 5000 euro.

Alternatief voor Sociaal Akkoord

De oplossingen van de studenten vormen de basis voor een eigentijdse, innovatieve kijk op de arbeidsmarkt, die de NBBU in 2014 zal presenteren. “De afspraken in het Sociaal Akkoord zijn gericht op het terugdringen van flexibele arbeid en werkenden zo snel mogelijk naar een vast dienstverband te loodsen”, verklaart NBBU-directeur Bastian. “Maar een vast dienstverband is niet meer voor het leven, de arbeidsmarkt wil mobiliteit en flexibiliteit. We moeten zorgen dat mensen zichzelf blijven ontwikkelen. Om te komen tot het ultieme doel: de inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen die wil werken, kàn werken.”

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners