UWV en VakmanNU gaan tekort aan vakmensen te lijf

Peter Boerman Op 23 maart 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1774x gelezen
Deel dit artikel:
UWV en VakmanNU gaan tekort aan vakmensen te lijf

Om het tekort aan specialistische vakmensen op te lossen, gaan UWV en VakmanNU samenwerken in het kader van het sectorplan ‘Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap’.

Door de vergrijzing heeft het specialistisch vakmanschap de komende jaren behoefte aan veel nieuwe werknemers, zoals opticiens, audiciens en tandtechnici. Binnen het sectorplan zullen 200 werkzoekenden worden begeleid naar deze vakken.

Sectorplan Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap

VakmanNU is de uitvoeringsorganisatie van het zogeheten sectorplan ‘Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap’. Goed opgeleide en betrokken vakmensen zijn van groot belang voor het voortbestaan van bedrijven in deze sector, ongeacht hun leeftijd. Vandaar dat naast jongeren ook oudere werkzoekenden een scholingstraject krijgen om te kunnen instromen. Het recente rapport Kansrijke beroepen van het UWV laat zien dat er volop mogelijkheden op werk zijn in deze beroepen.

Werving en selectie

UWV gaat de komende periode ingeschreven werkzoekenden selecteren die passen bij het profiel van vacatures in de gezondheidstechnische, creatief-technische of ambachtelijke branches. Geschikte kandidaten krijgen na een selectie door de werkgever 6 maanden scholing aangeboden, met behoud van uitkering. Een deel van de scholing vindt plaats bij de werkgever in de praktijk. UWV verlangt dat de kandidaat vervolgens een dienstverband krijgt aangeboden van tenminste 18 maanden.

Gedegen screening

VakmanNU is blij met de samenwerking. ‘Samen met UWV houden we een gedegen screening op de eigenschappen en vakmatige vaardigheden van werkzoekenden. Zo kunnen we passende kandidaten selecteren en aanbieden aan de werkgevers in de sector. Met de scholing zorgen we voor een snelle inzetbaarheid van deze nieuwe werknemers en komen we tegemoet aan de vraag van werkgevers naar vakbekwame mensen’, aldus Jeroen van Zuijlen, projectleider van het sectorplan Specialistisch Vakmanschap.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners