Recruiters laten UWV en werk.nl het liefst links liggen

Nederlandse recruiters hebben maar weinig vertrouwen in UWV en de site werk.nl. Het is het enige wervingskanaal dat ze vaker als ineffectief dan als effectief zien, zo blijkt uit de zevende editie van De Stand van Werven 2021.

Peter Boerman Op 02 juli 2021
Gem. leestijd 3 min 1995x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters laten UWV en werk.nl het liefst links liggen

In plaats van het UWV en de site werk.nl gebruiken recruiters liever (heel veel) LinkedIn, zo blijkt uit het onderzoek. Al blijken de beste kandidaten volgens hen juist weer niet dáár te vinden, maar vooral middels videorecruitment, gamification en via de eigen medewerkers.

Beurzen, campusrecruitment en referral verliezen dit jaar aan belang.

In de zevende editie van De Stand van Werven is bovendien duidelijk de invloed van corona en de opnieuw aantrekkende arbeidsmarkt te zien. Dat laatste is bijvoorbeeld te merken aan de sterk toenemende vraag naar wervingsprofessionals. Ook is te zien dat wervingskanalen die het moeten hebben van menselijk contact, zoals beurzen, campusrecruitment en referral (werving via de eigen medewerkers), aan belang verliezen.

Sociale media winnen aan belang

Opvallend is verder het continu groeiend belang van sociale media in de werving van kandidaten. En dan met name van LinkedIn, zowel in de betaalde als in de onbetaalde versie. Al erkennen de ondervraagde recruiters en wervingsprofessionals dus ook dat de meeste van de sociale media nog niet erg effectief zijn in het aantrekken van (kwalitatief goede) kandidaten.

Sociale media blijken nog weinig effectief om (kwalitatief goede) kandidaten aan te trekken.

Als er gevraagd wordt naar welke middelen de meeste zogeheten ‘outperformers’ opleveren, dan zijn veel professionals namelijk meer te spreken over relatief nieuwe wervingskanalen als video, gamification en recruitment marketing automation. Niet-betaalde sociale media scoren daarentegen juist in de onderste regionen, zowel qua percentage van het aantal aannames dat eraan te danken is, als qua aantal outperformers.

Onderste regionen

In die onderste regionen is dus ook UWV te vinden, samen met werk.nl, de site die toch ooit als doel had een centraal scharnierpunt op de Nederlandse arbeidsmarkt te worden, maar die ambities nooit bewaarheid zag worden. Nog niet 1 op de 10 wervingsprofessionals noemt UWV of werk.nl als belangrijk voor de eigen wervingsstrategie. En van degenen die dat wel doen zegt 1 op de 3 het als (zeer) ineffectief te beschouwen, tegen 1 op de 4 die het (zeer) effectief noemt.

Daarmee zijn UWV en werk.nl samen het enige wervingskanaal in het onderzoek waarbij meer mensen aangeven het eerder als ineffectief te zien dan als effectief. Wel is te zien dat het aantal ondervraagden dat zegt werk.nl of UWV te gebruiken als wervingskanaal (iets) toeneemt: van 6 en 7 procent in 2018 en 2019 naar zo’n 9 procent nu.

Richting oververhitting

Voor De Stand van Werven 2021 werden tussen februari en mei dit jaar in totaal meer dan 240 wervingsprofessionals ondervraagd, van wie meer dan 75% werkt in organisaties met meer dan 50 medewerkers. ‘Het lijkt wel alsof we verder gaan waar we eind 2019 zijn geëindigd’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group en uitvoerder van het onderzoek. ‘Bij een arbeidsmarkt met een zeer lage werkloosheid, veel vraag en veel schaarste. De arbeidsmarkt lijkt nu weer richting ‘oververhitting’ te gaan. Vacatures vervullen is daardoor weer de grootste prioriteit geworden, zo blijkt.’

‘Vacatures vervullen blijkt weer de grootste prioriteit geworden.’

Maar de kansen om dit slimmer te doen liggen volgens hem ook voor het oprapen. Door bijvoorbeeld meer recruiters op te leiden, de beschikbare technologie en data beter te gebruiken en te investeren in meer moderne middelen zoals gamification en video. ‘Dat zullen we ook wel moeten, want alleen met het leger wervingsspecialisten dat we nu hebben, wordt het lastig om de schaarste van de (nabije) toekomst op te lossen.’

Het volledige onderzoek is hier te downloaden. De komende weken volgen op deze site meer verdiepende artikelen over dit onderzoek.

Stand van Werven

Beeld boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners