Vast contract wordt exclusief

Peter Boerman Op 07 maart 2012
Gem. leestijd < 1 minuut 2055x gelezen
Deel dit artikel:

In 2011 besloten werkgevers slechts 2000 keer aan een kandidaat bij indiensttreding een vast contract aan te bieden. Deze extreme ontwikkeling betekent een daling van maar liefst 97 procent ten opzichte van 2010. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV vandaag in een rapport over de vacaturemarkt. 

 

Verbijsterend

Volgens het UWV is dit een verbijsterende ontwikkeling. Zelfs in het eerste crisisjaar 2009 daalde weliswaar het aantal vast contracten, maar waren het er uiteindelijk toch nog 93.000. Werkgevers vertonen een afwachtende houding. Het aantal contracten met een looptijd van meer dan één jaar steeg in het afgelopen jaar van 227.000 naar 368.000, wat een stijging betekent van 62 procent. Ook het aantal tijdelijke contracten met uitzicht op een vaste baan steeg met 15 procent in 2011.

Vooral hoogopgeleiden weinig kans op vaste baan

Volgens het UWV is met name voor hoog opgeleiden de kans op een vaste aanstelling historisch laag. Voor moeilijk vervulbare vacatures, bijvoorbeeld in de transport en de sociaal maatschappelijke sector, worden nog wel contracten voor onbepaalde tijd aangeboden.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners