Hoe VDL de jonge mbo’er naar de techniek wil verleiden

Als een van de grootste techniekbedrijven van Nederland is VDL continu op zoek naar nieuw talent. Nieuwste middel in de strijd: een éénjarig traineeship, speciaal voor mbo’ers, met én zonder technische achtergrond. Hoe wil het daar de mensen voor werven?

Peter Boerman Op 26 oktober 2022
Gem. leestijd 3 min 432x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe VDL de jonge mbo’er naar de techniek wil verleiden

Een lekker bekkende slogan. Laagdrempelige informatieavonden met speeddates, een goodiebag en een afsluitende borrel. Direct een mooi salaris. Een betaalde opleiding op maat. Een gratis ‘Talent Scan’ en ‘Technisch inzicht Scan’. En zelfs met uitjes naar de kleedkamer van PSV in het vooruitzicht. Ja, er is VDL duidelijk veel aan gelegen om de jongeren in de regio Eindhoven te verleiden om in de techniek te komen werken.

Er is VDL duidelijk veel aan gelegen om de jongeren in de regio Eindhoven te verleiden.

De wervingscampagne ‘Ontdek jouw ding‘ is bedacht ter ondersteuning van de introductie van het zogeheten ‘MBO Tech Traineeship’. Dit nieuwe, eenjarige traject staat open voor mbo’ers met én zonder technische achtergrond, en is bedoeld om hen wegwijs te maken in de techniek, en te laten proeven of deze wereld misschien iets voor hen is. En dat met direct salaris, en leuke uitjes samen met de andere trainees.

Drie informatieavonden

De campagne wordt ondersteund met video, een speciale landingspagina, en dus drie informatieavonden op het VDL-hoofdkantoor in Eindhoven. Hier krijgen geïnteresseerden een ‘rondleiding in de wereld van VDL’, in het eigen experience centre, en kunnen ze een beroepenmarkt bezoeken. Zijn ze geïnteresseerd, dan volgen een Talent Scan en Technisch inzicht Scan, en een persoonlijk opleidingsplan, voordat het eventuele traineeship daadwerkelijk van start gaat.

Het nieuwe traineeship is het zoveelste VDL-initiatief in de strijd tegen personeelstekorten.

Het is het zoveelste initiatief van het familiebedrijf in de strijd tegen personeelstekorten. Zo waren er al eigen tweejarige opleidingen om met name zij-instromers naar een mbo-2- of 3-diploma te loodsen, en ging recent ook een nieuwe BBL-leergang van start, ontwikkeld in samenwerking met Mikrocentrum en FC Eindhoven. De ‘normale’ uitstroom uit de techniekopleidingen is namelijk veel te laag om in de behoefte te voorzien, en VDL doet er daarom veel aan dan maar mensen zelf op te leiden tot beroepen als assemblage-monteur, operator, lasser of verspaner.

Familiebedrijf

Met zo’n 16.000 medewerkers, verspreid over meer dan 100 werkmaatschappijen in 19 landen, is VDL Groep een van de grootste familiebedrijven van Nederland. Van die 100 VDL-bedrijven zijn er 17 die meedoen met het MBO Tech Traineeship, verspreid over plaatsen als Eindhoven, Hapert, Eersel, Boxtel, Oss, Uden, Venlo, Swalmen, Valkenswaard en Weert. Maar voor de informatieavond worden alle geïnteresseerde jongeren dus wel eerst op het hoofdkantoor in Eindhoven verwacht. Maar goed, het traineeship is dan ook niet geschikt voor mensen die liever thuis op de bank zitten, zoals het bedrijf zelf al op zijn site vermeldt.

Lees ook

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal, en wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners