Veel Facebookvrienden? Wat ben jij een knapperd!

Peter Boerman Op 09 maart 2014
Gem. leestijd < 1 minuut 2197x gelezen
Deel dit artikel:
Veel Facebookvrienden? Wat ben jij een knapperd!

Het aantal vrienden dat je hebt op Facebook, bepaalt hoe fysiek aantrekkelijk je wordt gevonden, blijkt uit nieuw onderzoek.

Het is dus niet alleen zo dat knappe mensen op Facebook veel connecties hebben, het werkt ook de andere kant op: als je veel vrienden hebt, vinden mensen je vanzelf een aantrekkelijker persoon.

Meer extravert

Het onderzoek werd uitgevoerd door Schotse wetenschappers en gepubliceerd in het Journal of Computer-Mediated Communication. De onderzoekers vroegen 102 studenten te kijken naar vier (fictieve) Facebook-profielen, populair en impopulair, man en vrouw. Het bleek dat de populaire profielen over het algemeen beoordeeld werden als attractiever, en meer extravert en benaderbaar.

Even aantrekkelijk

Voor het onderzoek werd eerst de informatie op 600 bestaande Facebook-profielen gerandomiseerd. De informatie die daaruit kwam, werd gekoppeld aan profielfoto’s met wetenschappelijk bepaalde gemiddelde aantrekkelijkheid. Zo bekeken de respondenten fictieve profielen met foto’s van mensen die wetenschappelijk gezien steeds als even aantrekkelijk waren ingeschat.

Geen effect op betrouwbaarheid

Maar de wetenschap mocht de mensen dan als steeds even knap beschouwen, de respondenten deden dat zeker niet. De mensen met veel (fictieve) Facebook-vrienden bleken veel positiever te worden ingeschat, ongeacht het geslacht. Alleen op het persoonlijkheidskenmerk ‘Betrouwbaarheid’ had het aantal Facebook-vrienden geen significant effect.

Een les dus voor recruiters: wie zich blind staart op het aantal vrienden in het profiel van een kandidaat, kan zichzelf behoorlijk voor de gek houden.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners