Wim op woensdag: Zo kun je inteelt-recruitment voorkomen

Als organisaties echt inclusief willen worden, zullen ze zich moeten verzetten tegen ‘inteelt-recruitment’, zegt Wim van den Nobelen. En nee, zeggen alleen maar te letten op kwaliteit is daarvoor volgens hem niet eens de beste oplossing.

Wim Van den Nobelen Op 16 februari 2022
Gem. leestijd 2 min 458x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Zo kun je inteelt-recruitment voorkomen

Zou je als recruiter niet ervan moeten uitgaan dat je weerstand oproept bij de werving van nieuwe collega’s? De meeste managers nemen mensen aan die op hen lijken. Zo vertelt Julia Wouters in De zijkant van de macht dat de tweede persoon op de kieslijst meestal een vrouw is, maar veel partijleiders kiezen er vervolgens toch voor een man mee te nemen naar de onderhandeltafel. Joris Luyendijk legt in De zeven vinkjes waarom dit zo is.

Kennisweerstand: gedrag waarbij je bepaalde kennis niet binnenlaat.

Voor recruiters is dit dagelijkse kost. Je weet dat managers dit doen. Je zult jezelf moeten verzetten om niet mee te gaan in dit groepsgedrag. Laat je niet verleiden tot kennisweerstand. Knowledge resistance noemt Mikail Klintman dat. Kennisweerstand is gedrag waarbij je bepaalde kennis niet binnenlaat. Of je ontvangt het wel, maar besluit er niets mee te doen omdat je daarmee buiten de groep valt. Dit verklaart waarom heel vaak niemand iets ‘afweet’ van misstanden zoals bij The Voice en Ajax. Dit wel zien maakt dat je actie moet nemen en plaatst je buitenspel.

Inteelt-recruitment

Als organisaties echt inclusief willen worden, zullen ze recruiters moeten zoeken die zich niet laten verleiden om kennisweerstand op te bouwen. Dus: verzet jezelf tegen kennisweerstand. Lef hebben om zaken bespreekbaar te maken. Anders gaan recruiters alleen maar mensen werven die de managers mogen of die op hen lijken. Zo krijg je inteelt-recruitment.

Er is een element krachtiger dan kwaliteit, en dat is… vertrouwen.

Recruiters kunnen zich hierdoor dus buiten de groep plaatsen, wat weer problemen oplevert in het over de bühne krijgen van kandidaten. Hoe los je dit op? Puur kijken naar de kwaliteit lijkt de meest logische oplossing. Kwaliteit wint altijd. Toch? Er is echter een element krachtiger dan kwaliteit en dat is… vertrouwen. Vraag het aan een marinier. Vraag het aan een Formule 1-coureur. Vertrouwen is belangrijker dan kwaliteit. Voorkom inteelt-recruitment en start met vertrouwen. Dan komt de kwaliteit vanzelf.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners