VNO-NCW: ‘Zet krijgsmacht in om de schaarste te lijf te gaan’

Peter Boerman Op 15 juni 2017
Gem. leestijd 2 min 384x gelezen
Deel dit artikel:
VNO-NCW: ‘Zet krijgsmacht in om de schaarste te lijf te gaan’

Om de schaarste op de arbeidsmarkt te bestrijden, moeten we zelfs de krijgsmacht inzetten. Maak van Defensie een soort ‘school of the nation’, en krapte is verleden tijd.

Dat stelt althans VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer voor, op het congres Een adaptieve krijgsmacht, dat vandaag gehouden wordt. “Zowel de krijgsmacht als het bedrijfsleven hebben te maken met schaarste aan talent”, aldus de werkgeversvoorman. “In plaats van elkaar te beconcurreren kan de krijgsmacht door slim samen te werken met de industrie uitgroeien tot een soort ‘school of the nation’.”

Uitzicht op een mooie baan

Op die manier zegt hij, “kunnen we méér jongeren actief krijgen in bijvoorbeeld IT, zorg of techniek, bovendien zorgen voor méér mensen met een afgeronde vmbo-, mbo- of hbo-opleiding en krijgen mensen tegelijkertijd uitzicht op een mooie baan in het bedrijfsleven.”

Elkaar niet beconcurreren

De Boer pleit ervoor het bekende KVV-contract (Kort Verband Vrijwilligers) van 4 jaar nieuw leven in te blazen bij Defensie. Niet alleen om het bedrijfsleven te helpen aan goed personeel, maar ook voor de krijgsmacht zelf, die de komende jaren ook fors extra mensen nodig heeft.

‘Juist de krijgsmacht heeft behoefte aan mensen die in het bedrijfsleven ook schaars zijn’

De Boer: “Als we het ‘oude’ KVV-contract van 4 jaar opgepoetst neerzetten kunnen jongeren op maat worden opgeleid. Juist de krijgsmacht heeft behoefte aan mensen die in het bedrijfsleven ook schaars zijn. We moeten elkaar dan ook niet beconcurreren. Na een periode van vier jaar, mét diploma en een premie, kunnen mensen uitstromen naar het bedrijfsleven.”

Concrete plannen gewenst

Om dit plan ook daadwerkelijk te realiseren, wil VNO-NCW dat intermediairs op de arbeidsmarkt, opleidingsinstituten, branches en consultants consortia gaan vormen en concrete plannen op tafel leggen. “Ga met de beste verder en trek de zaak van de grond nu de schaarste weer toeneemt,” aldus De Boer.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners