War for talent blijft vooralsnog uit

Peter Boerman Op 06 januari 2014 Gem. leestijd 2 min2299x gelezen
Deel dit artikel:
War for talent blijft vooralsnog uit

Op lange termijn zal sprake zijn van schaarste op de arbeidsmarkt, maar de daling van de Nederlandse beroepsbevolking is minder sterk dan verwacht. Op middellange termijn is een ‘war for talent’ dan ook niet waarschijnlijk. Dit komt door een combinatie van de beperkte economische groei, voortgaande automatisering,  stijgende arbeidsparticipatie onder ouderen en een langer doorwerkende beroepsbevolking. ABN AMRO concludeert dit in het rapport ‘De kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking’ dat vandaag is gepubliceerd.

Geen structurele krapte op arbeidsmarkt

De omvang van de beroepsbevolking tot 2024 wordt beïnvloed door de stapsgewijze verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd en door een stijging van de arbeidsparticipatie. Zo verwacht ABN AMRO tussen 2013 en 2023 onder een positief scenario een groei van de potentiële beroepsbevolking (15-65 jaar) met bijna 2,5 procent. Vanaf 2024 zet weliswaar een daling in van de potentiële beroepsbevolking, maar deze is minder sterk dan verwacht in andere ramingen.

Schaarste als gevolg van verkeerde match

Hoewel op de middellange termijn naar verwachting geen sprake zal zijn van structurele krapte op de arbeidsmarkt, geldt dit wel voor specifieke sectoren vakgebieden en niches, zoals specialistische banen in de financiële dienstverlening. Ook de te verwachten explosieve groei van nieuwe banen door de invloed van social media – van webcare tot internetmarketing – is moeilijk te vervullen. Een andere trend is dat ervaren specialisten zichzelf liever verhuren dan voor een vast dienstverband te kiezen. ABN AMRO verwacht dat deze groep groeit. Daarnaast blijft het vinden van trainees – de top van de studentenmarkt – een uitdaging voor grote bedrijven.

Minder jongeren op de arbeidsmarkt

Belangrijker punt van aandacht in de huidige arbeidsmarkt is de dalende arbeidsparticipatie van jongeren tot 25 jaar. Als oorzaak hiervan wordt gezien dat jongeren gemiddeld steeds langer doorleren en dus pas later deel uitmaken van het arbeidsproces. Verder wordt hiervoor het discouraged workers effect aangevoerd, waarbij jongeren als gevolg van de economische crisis niet of nauwelijks aan een baan komen.

Economie blijft doorslaggevend

Economisch herstel kan (tot 2024) resulteren in een grotere vraag naar arbeidskrachten, met als gevolg een krappere arbeidsmarkt. Onderzoekers benadrukken echter dat voorspellingen op lange termijn hierover moeilijk zijn. Economische groeiscenario’s waren in de afgelopen jaren te optimistisch en het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat dit ook voor de toekomst het geval zal zijn. Op langere termijn krimpt de beroepsbevolking in alle denkbare scenario’s, maar het is niet mogelijk om de effecten hiervan nu al in te schatten. Onderzoekers raden dan ook aan terughoudend te zijn in de verwachtingen.

Bron: ABN AMRO; Kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse Beroepsbevolking

 

 

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency