Vraag naar finance professionals al bijna terug op niveau van vorig jaar

In het vierde kwartaal van 2020 groeide het totaal aantal finance vacatures van 9.779 naar 11.929. Dat bracht het aantal vrijwel terug op het niveau van het vierde kwartaal van 2019, toen er 12.062 finance vacatures openstonden.

Peter Boerman Op 11 januari 2021
Gem. leestijd 3 min 684x gelezen
Deel dit artikel:
Vraag naar finance professionals al bijna terug op niveau van vorig jaar

Ook op de salarissen in de financiële sector is voorlopig nog geen druk te merken. De crisis op de arbeidsmarkt lijkt op die manier in elk geval voorbij te gaan aan de financiële afdelingen, aldus cijfers van Jobfeed en de jaarlijkse Salary Survey van recruitmentspecialist Robert Walters. Er blijkt vooral vraag naar finance professionals die goed zijn op het gebied van financial modelling en data analytics.

Er is een fors herstel geweest op de arbeidsmarkt voor accounting & finance.’

finance professionals‘Bedrijven hebben door de pandemie behoefte aan extra informatie, analyses en duiding van financiële cijfers, en dat zorgt voor allerlei extra werkzaamheden voor finance teams’, verklaart Annemieke Peskens (Robert Walters) de cijfers. ‘Die toegenomen werkdruk is een van de redenen dat er in de tweede helft van 2020 een fors herstel is geweest op de arbeidsmarkt voor accounting & finance.’

Gewilde skills

Twee specifieke vaardigheden die enorm in trek zijn, zijn dus financial modelling en data analytics. De eerste vaardigheid helpt bedrijven toekomstscenario’s op papier te zetten, waarbij een groot aantal variabelen wordt meegewogen. Zo proberen organisaties risico’s in kaart te brengen en te vermijden.

‘Controllers op het snijvlak van finance en IT zijn nu erg gewild.’

Bij data analytics en data management draait het erom directies en management van correcte informatie te voorzien. Dit geeft bedrijven de basis om eventuele schaarse kansen direct te benutten. ‘Controllers die uitblinken op dat snijvlak van finance en IT, richting informatievoorziening, zijn op dit moment erg gewild’, aldus Peskens.

Minder bereidheid om van baan te wisselen

Werkgevers die nieuw personeel willen werven moeten er wel rekening mee houden dat finance professionals op dit moment terughoudender zijn met overstappen. ‘Senior professionals zoals group controllers of financieel directeuren veranderen nu minder snel van baan’, vertelt ze.

‘Wie professionals wil aantrekken doet er goed aan een overstap nu extra aantrekkelijk te maken.’

‘Enerzijds zijn zij nu loyaal aan hun werkgever en willen ze hun organisatie helpen de huidige storm te doorstaan. Anderzijds vinden ze het risico te groot om nu een overstap te wagen. Werkgevers die professionals willen aantrekken doen er daarom nu goed aan een overstap extra aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door een vast contract zonder proeftijd aan te bieden of een ruimer studiebudget ter beschikking te stellen.’

Salarissen blijven stabiel

De salarissen voor finance professionals blijven grotendeels stabiel in 2021, blijkt uit de Salary Survey. De schaarste is minder nijpend, verwacht Peskens. ‘In het senior segment komen dit jaar mogelijk meer professionals op de arbeidsmarkt vanwege reorganisaties of herstructureringen. Daarnaast is er mogelijk concurrentie van interim-professionals die in deze periode op zoek zijn naar de veiligheid van een vaste baan.’

‘In het senior segment komen dit jaar mogelijk meer professionals op de arbeidsmarkt.’

Ook voor juniors en mediors verwacht ze geen stijging. ‘De salarissen voor juniors en mediors zaten vóór corona enorm in de lift. Die groei vlakte in de loop van 2020 af door de crisis. Daarnaast gaan bedrijven in deze tijden überhaupt behoedzamer om met de financiën, waardoor ze niet zo heel snel forse salarisverhogingen zullen doorvoeren.’

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners