Aan een vrouw wordt in een sollicitatiegesprek nog steeds heel wat meer gevraagd

Peter Boerman Op 10 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 1581x gelezen
Deel dit artikel:
Aan een vrouw wordt in een sollicitatiegesprek nog steeds heel wat meer gevraagd

Zelfs binnen sollicitatiegesprekken blijkt bias moeilijk uit te bannen. Vrouwen krijgen het vuur beduidend meer aan de schenen gelegd, aldus nieuw Amerikaans onderzoek.

Vrouwen krijgen gemiddeld 17 vragen te verwerken, terwijl mannen na zo’n 14 vragen al weten of ze in aanmerking komen voor de baan. Bovendien onderbreken de interviewers de vrouwen relatief vaker in hun antwoord. En áls mannen al worden onderbroken, dan is dat ook nog eens vaker op een positieve en bevestigende manier, zo blijkt.

119 opgenomen sollicitatiegesprekken

Dat valt allemaal op te maken uit onderzoek dat de University of California en de University of Southern California samen uitvoerden, en waarover ze recent publiceerden in het Journal of Social Sciences. De onderzoekers bestudeerden 2 jaar lang 119 op video opgenomen sollicitatiegesprekken om tot hun conclusies te komen. De gesprekken gingen om academische functies, aan 5 technische faculteiten. Daarbij mochten sollicitanten op een interviewdag ook een presentatie houden, een zogeheten ‘job talk‘.

Vrouwen moeten zich meer bewijzen

De resultaten van het onderzoek maken ‘aannemelijk’ dat vrouwen zich meer moeten bewijzen in een sollicitatiegesprek dan mannen, aldus de onderzoekers. “Vrouwen met een indrukwekkend cv worden stevig uitgedaagd, soms zelfs excessief. Daardoor hebben ze minder tijd om een samenhangend en overtuigend verhaal te presenteren.”

Een ‘prove-it-again’-attitude

De onderzoekers schrijven dat effect toe aan ‘striktere standaarden’ die selectiecommissies zouden hanteren als het gaat om vrouwen die solliciteren naar een baan die normaliter als ‘mannelijk’ wordt gezien. Ze hebben het zelfs over een ‘prove-it-again‘-attitude. Die zou er mede debet aan zijn dat mannen nog steeds veel academische vakgebieden domineren, terwijl vrouwelijke studenten al wel in de meerderheid zijn.

‘Voor vrouwen hanteren selectiecommissies striktere standaarden’

Het gaat volgens de onderzoekers om ‘subtiele gesprekspatronen’. Die patronen zouden ontstaan vanuit ‘een haast onzichtbare bias, die ervoor zorgt dat een klimaat ontstaat dat vrouwen uitdaagt op hun vasthoudendheid’.

Vrouwen worden meer opgejaagd

De onderzoekers hebben niet bekeken of het aantal vragen ook de slaagkans in een sollicitatie bepaalt. Wel laten de video’s ‘duidelijk zien dat vrouwen door de onderbrekingen worden opgejaagd om nog maar door hun zorgvuldig voorbereide presentaties heen te komen en tot de conclusie te komen.’

Daardoor zeggen ze eerder dingen als: ‘Vanwege de tijd zal ik dit deel skippen‘. Of: ‘Er is niet veel tijd over, ik zal hier snel doorheen gaan’. Of: ‘Ik zal hier heel snel zijn, omdat ik naar het tweede deel van mijn presentatie wil’.

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners