Minder leerlingen, maar waar zijn toch die leraren?

Peter Boerman Op 24 november 2015
Gem. leestijd 2 min 1016x gelezen
Deel dit artikel:
Minder leerlingen, maar waar zijn toch die leraren?

Ondanks dat er in vrijwel het hele onderwijs de komende jaren steeds minder leraren nodig zijn, wordt het tekort steeds groter.

Het aantal vacatures neemt dus behoorlijk toe de komende jaren, blijkt uit de sectorbeschrijving onderwijs die het UWV heeft uitgebracht.

Minder leerlingen

Tussen 2015 en 2020 verwacht het UWV een krimp van nog eens 7.000 voltijdbanen voor leraren en docenten, met name in het primair onderwijs (2.700 voltijdbanen) en het voortgezet onderwijs (4.000 voltijdbanen). De daling is het directe gevolg van verder afnemende leerlingenaantallen. In het hoger onderwijs verwacht het UWV de komende jaren juist een banengroei. Er zijn steeds meer studenten en mensen leren tegenwoordig gemiddeld ook langer door.

onderwijs 1

Kansen door oplopende tekorten

Ondanks een dalende werkgelegenheid kent het onderwijs relatief veel vacatures. Het UWV verwacht tussen 2014 en 2017 een 7 procent groeiende vacaturemarkt, vooral vanwege het sterk vergrijsde personeelsbestand in het onderwijs. Het primair onderwijs, vooral in de grote steden, verwacht in 2017 al substantiële lerarentekorten. De uitstroom van ouder personeel wordt er niet gecompenseerd door de instroom, onder andere doordat het aantal afgestudeerde pabo-studenten terugloopt. In 2020 loopt het tekort vermoedelijk op tot 4.000 voltijdbanen.

Waar zijn de leraren Nederlands?

In het voortgezet onderwijs gaat het vooral om docenten exacte vakken, Nederlands en Engels, op mbo-instellingen is het lastig om genoeg docenten techniek, rekenen, Nederlands en vreemde talen te vinden.

onderwijs naar regio

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners