Waarom 50-plussers geen baan vinden, deel 2

Werf& gastredacteur Op 25 september 2012
Gem. leestijd 3 min 6841x gelezen
Deel dit artikel:

Over de werkloze 50-plusser bestaan volgens Geert-Jan Waasdorp veel misverstanden. Hij kent zeker 15 andere oorzaken dan ‘leeftijdsdiscriminatie’ door werkgevers. In deze reeks licht hij zijn bevindingen toe. In dit tweede deel bespreekt hij nog eens 5 factoren waar 50-plussers iets mee kunnen.

Niet de leeftijd maakt werkloos, maar de keuzes

In dit drieluik geef ik 15 redenen waarom de groep van werkloze 50-plussers moeilijk aan een baan komt. Deel 1 met de eerste vijf factoren  is vorige week op deze site gepubliceerd. Hieronder zal ik de volgende 5 oorzaken stuk voor stuk uiteenzetten. De goede lezer ontdekt tegelijkertijd wederom vijf tips voor 50-plussers om beter en sneller aan een baan te komen. Het is namelijk veelal niet de leeftijd die werkloos maakt, maar de keuzes die iemand wel of niet maakt.

6. 50-Plussers hebben niet in zichzelf geïnvesteerd

Natuurlijk kan met de vinger naar de werkgever gewezen worden, dat deze nauwelijks nog investeert in werknemers boven de 45 jaar, maar daar heb je als werkloze 50-plusser weinig aan. Op het CV van 50-plussers staan zelden interessante opleidingen of behaalde certificaten die werkgevers relevant vinden, uitgezonderd een paar eendaagse trainingssessies die nauwelijks van blijvende toegevoegde waarde of relevantie zijn. Het is dus essentieel om nieuwe kennis op te doen en toe te voegen aan het CV. Hierbij gaat het om nieuwe en moderne technieken die beroepsmatig relevant zijn en gevraagd worden door werkgevers. Met andere woorden: werk aan je eigen ‘courantheid’ en waarde op de arbeidsmarkt, ook – en vooral – als je zonder werk komt te zitten. Een cursus breien doe je maar in je eigen tijd! Voor een baan moet je courant en van toegevoegde waarde zijn.

7. Er zijn meer banen voor dertigers dan voor vijftigers

50-plussers worden niet gediscrimineerd. Er is gewoon meer vraag naar mensen met tussen de 5 en 15 jaar werkervaring, om velerlei redenen: meer actuele kennis, ‘eagerness’ en ambitie, mogelijke doorgroei- en ambitiemogelijkheden, kneedbaarheid, lagere kosten, minder noten op de zang, samenstelling van het team etc. Allemaal (legitieme) redenen waarom een werkgever zijn pijlen op een andere generatie richt, maar ook redenen waaraan elke 50-plusser kan werken om wel in het plaatje te passen.

8. Geen bereidheid afstand te doen van verworven rechten

13 atv-dagen, 15 minuten reizen, auto van de zaak, 13e maand, inspraak, vast contract, een mooie pensioenregeling en andere verworven rechten komen te vervallen op het moment dat iemand werkloos wordt. Daarentegen zien we dat veel 50-plussers hieraan emotioneel vasthouden of dit meerekenen in het zoeken en accepteren van een nieuwe baan. Vasthouden aan c.q. verrekenen van deze verworven arbeidsvoorwaarden bemoeilijkt het vinden van baan.

9. Het gaat om de baan, werkgever en de klik

Teveel zien we gebeuren dat wanneer een 50-plusser op gesprek komt voor een baan het helemaal niet om die baan gaat. Het gaat om de sollicitant (soms verongelijkt en teleurgesteld) en de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van de ‘oudere sollicitant’. Niet om de baan, de werkgever of de kansen die de baan kunnen brengen, maar om de pijnlijke reden van sollicitatie. Iedereen die op gesprek gaat, begint met een schone lei. Je kunt achteruit blijven kijken, maar kijk liever vooruit. Op een eerste date praat je ook niet over je ex,  je verdriet of de huwelijkse voorwaarden. Datzelfde geldt voor een sollicitatiegesprek. Eerst maar eens verliefd worden.

10. Te vaak onvoorbereid op gesprek

Zoals in punt 9 al is genoemd, begint iedereen op nul wanneer hij aan tafel zit. Dat betekent dat je goed voorbereid en ingeleefd (in je gesprekspartner) op gesprek moet gaan. Vertrouw op je ervaring. Gedachten als: “ze moeten me maar nemen zoals ik ben” of ‘prima donna’-gedrag werken averechts. Zeker op momenten dat werkloze 50-plussers het voordeel van de twijfel toch al hard nodig hebben. Alles start met een juiste voorbereiding en vaak wordt hieraan te gemakkelijk voorbijgegaan.

Vijf tips

Wie de scherpe randjes uit het verhaal haalt, las in dit verhaal de volgende vijf tips

  • Investeer in jezelf met relevante opleidingen die werkgevers interessant vinden
  • Laat zien dat je alle voordelen van een dertiger bezit bijvoorbeeld op gebied van ambitie, eagerness, actuele kennis en veranderbereidheid
  • Start een nieuw arbeidsheden in plaats van terug te vallen op het arbeidsverleden
  • Stel de nieuwe baan en de werkgever centraal.
  • Bereid je maximaal voor

Deze bijdrage is geschreven door Geert-Jan Waasdorp. Volgende week verschijnt deel 3, met de laatste serie van vijf redenen waarom 50-plussers geen baan vinden.

 

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners