Campagne van de week: hoe ABN Amro gamechangers, frontrunners en tegendraadse denkers zoekt

Veel millennials zijn tegenwoordig op zoek naar een baan met purpose. ABN Amro speelt daar op in met de nieuwe campagne #BEGINBIJONS. Hoe heeft dat vorm gekregen?

Vicky Vijg Op 04 november 2020
Gem. leestijd 4 min 866x gelezen
Deel dit artikel:
Campagne van de week: hoe ABN Amro gamechangers, frontrunners en tegendraadse denkers zoekt

Hoewel ABN Amro natuurlijk een bekende werkgever is, betekent dat niet automatisch dat ook iedereen er wil werken. De millennials van deze wereld willen juist werken op een plek waar ze impact kunnen maken, een bedrijf wat aansluit op hún normen en waarden, zo heeft ABN Amro gemerkt. Daarom heeft de bank zijn werkgeversmerk recent aangescherpt en zijn ze de employer branding-campagne #BEGINBIJONS begonnen.

Een wereld te winnen

‘Werken bij ABN Amro betekent werken aan projecten die ertoe doen’, zo stelt de bank zelf in de campagne. ‘Werk dat impact heeft op miljoenen klanten. We hebben nog een wereld te winnen. En dat begint bij onszelf. Met mensen die een verschil kunnen maken. Mensen zoals jij.’ De campagne sluit aan op de door de bank zelf geformuleerde purpose ‘banking for better for generations to come’. Het doel van de bank is om daarin echt een verschil te maken. Ze willen zich focussen op duurzaamheid en hun maatschappelijk betrokken rol, en hopen zo een groep medewerkers aan te trekken die betekenisvol werk wil doen.

Met de campagne #BEGINBIJONS kijkt ABN-AMRO ook naar haar eigen rol in de maatschappij.

Met de campagne #BEGINBIJONS kijkt ABN Amro dus ook naar zijn eigen rol in de maatschappij. Vanuit de gedachte ‘een wereld te winnen’ kijken ze naar waar ze al stappen hebben gezet en wat ze nóg verder kunnen verbeteren.

Extra aandacht

Om zichzelf te verbeteren hebben ze diverse initiatieven in het leven geroepen, zoals duurzame investeringen en hun samenwerking met het Jeugdeducatiefonds. Daarnaast heeft de bank actief beleid geformuleerd op het gebied van diversiteit en inclusie. Volgens woordvoerder Jarco de Swart wil de bank omstandigheden scheppen waarin elk talent zich thuis voelt en volledig tot zijn recht komt. ‘Dat doen we voor iedereen, maar we geven extra aandacht aan gelijke kansen voor vrouwen, mensen met een arbeidsbeperking, een niet-westerse culturele achtergrond, een andere geaardheid en de verschillende generaties die bij ons werken.’

Projecten die ertoe doen

Om hun doelen te bereiken zijn ze dus op zoek naar nieuwe collega’s die hen daarbij kunnen helpen. ‘Mensen die het anders doen. Gamechangers. Frontrunners. Tegendraadse denkers’, zoals ABN Amro ze zelf noemt. Met de thema’s diversiteit, financiële criminaliteit en innovatie laat de bank zien waar ze aan werken en wat er nog te winnen is. ‘Als iemand bij ons komt werken, zal diegene veel ruimte en mogelijkheden krijgen om een bijdrage te leveren’, aldus De Swart.

‘Elk jaar krijg je ook vijf ‘banking for better days’, waarbij je vrijwilligerswerk doet voor een door jou gekozen project.’

Volgens hem zijn de projecten waaraan je zult gaan werken, projecten die echt ertoe doen. ‘Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van witwassen of het verduurzamen van hypotheken. Elk jaar krijg je ook vijf ‘banking for better days’. Tijdens deze dagen doe je dan vrijwilligerswerk voor een door jouw gekozen project.’

‘Tikkie blijft niet eeuwig nieuw’

Omdat de campagne voor een specifieke doelgroep is gecreëerd, is hij dan ook zichtbaar op die platformen die de doelgroep het meest bezoekt. En denk je aan millennials, dan denk je natuurlijk meteen aan sociale media en online platformen. Daar zal de zichtbaarheid van de campagne dan ook het grootst zijn. De uitingen zijn ‘fris en uitdagend’ vormgegeven en vooraf getest bij de doelgroep zodat het hen ook echt aanspreekt. Met quotes als: ‘Nog geen 30% van onze top is vrouw’, ‘Tikkie blijft niet eeuwig nieuw’ en ‘Slechts 15% van onze hypotheken is duurzaam’ wil de bank laten zien dat ze weten wat er verbeterd kan worden.

‘Bij ABN Amro kun je echt zorgen dat dingen beter, mooier of leuker worden. Zoals destijds de bedankgifjes in de Tikkie-app.’

abn amro campagne elineDe bestaande medewerkers spelen in de campagne ook een rol. Zo vertelt Eline, development engineer in het Tikkie-team: ‘Bij ABN Amro kun je echt zorgen dat dingen beter, mooier of leuker worden. Zoals destijds de bedankgifjes in de Tikkie-app.’ Ook Medior Detecting Financial Crime Analist Freya vind het fijn dat ze een bijdrage kan leveren. ‘Bij Detecting Financial Crime onderzoeken we complexe zaken met grote bedragen. Ons onderzoek kan de basis zijn voor een strafrechtelijk proces.’

Doelgroepgerichte campagnes

De campagne is ontwikkeld om langere tijd mee te gaan. Volgens Jarco de Swart kunnen er naast het continu bouwen aan hun werkgeversmerk met deze campagne, ook doelgroepspecifieke campagnes aan worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de IT-doelgroep, waar in november op gefocust wordt. ‘Met de eerste specifieke campagne voor IT’ers willen we deze doelgroep inspireren en informeren over de verschillende baanmogelijkheden en wat je kunt verwachten als je bij ons werkt’, vertelt De Swart.

Moment van reflectie

De arbeidsmarkt staat niet stil. Ook nu is er nog steeds talent nodig voor veel organisaties. Zo ook bij ABN Amro, dat er bewust voor heeft gekozen nu zijn employer branding-campagne te starten. Veel mensen hebben immers juist nu even een moment van reflectie op werkgebied. Hiermee wil ABN Amro ervoor zorgen dat zij als werkgever wordt meegenomen in de overweging van mensen.

abn amro campagne

Meer lezen?

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal. En wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Vicky Vijg

Redacteurbij Werf&
Vicky Vijg is redacteur bij Werf&
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners