Waarom de sollicitant die 17 jaar geleden viraal ging nu een schadevergoeding eist

Hij is misschien wel de beroemdste sollicitant ooit, en hield er zelfs een eigen Wikipedia-pagina aan over. Maar helaas… geen baan. Omdat zijn filmpje sindsdien wel miljoenen keren bekeken is, eist Guy Goma nu een vergoeding van de BBC.

Peter Boerman Op 01 september 2023
Gem. leestijd 3 min 461x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom de sollicitant die 17 jaar geleden viraal ging nu een schadevergoeding eist

Een sollicitatiegesprek met een eigen Wikipedia-pagina, dat kunnen er weinigen zeggen. Guy Goma heeft er wel eentje op zijn cv staan. Maar erg trots is hij er waarschijnlijk niet op. De momenteel 54-jarige Congolees eist namelijk een vergoeding van de BBC, waar hij voor een sollicitatie was uitgenodigd, maar vervolgens live in de studio belandde om tegenover presentator Karen Bowerman vragen te beantwoorden over de toekomst van de muziekindustrie.

Het interview, dat te boek staat als een van de grootste blunders van de BBC ooit, werd op 8 mei 2006 uitgezonden. Guy Goma was slachtoffer van een merkwaardige wisseling van namen. Het was de bedoeling dat technologiejournalist Guy Kewney voor de camera verscheen, maar in plaats daarvan kwam dus de werkloze computertechnicus Goma dus in beeld, die solliciteerde naar een IT-functie bij de Britse omroep. In de wachtruimte had een redacteur van het programma aan ‘Guy’ gevraagd om mee te komen, en omdat niemand anders opstond, dacht Goma dat die oproep voor hem was en besloot hij mee te lopen.

Wereldwijde bekendheid

Wat er vervolgens gebeurde, verbaasde Goma wel. Die verbazing is ook goed te zien in het interview, dat sindsdien miljoenen keren is bekeken. Waarom moest hij eigenlijk opgemaakt worden voor deze sollicitatie? En waren dit echt vragen voor een sollicitatiegesprek? Nu ja, zo goed en zo kwaad als het ging besloot Goma ze allemaal te beantwoorden. Helaas voor hem leidde het niet tot een baan. Het sollicitatiegesprek waarvoor hij eigenlijk kwam, vond 20 minuten later alsnog plaats. Maar Goma werd afgewezen, en werkt nu als computertechnicus voor een instelling voor mensen met leerproblemen.

Goma heeft aangekondigd een boek te schrijven, onder de titel ‘Wrong Guy’.

‘Ongelooflijk oneerlijk’, zeiden Josh Pieters en Archie Manners, makers van de Accidental Celebrities-podcast, in juni tegen hem. Het filmpje waarin hij de hoofdrol speelt is indertijd snel viraal gegaan. En wordt na al die jaren nog steeds volop bekeken. Waarom zou de BBC hem daar dan geen vergoeding voor royalties voor hoeven geven? En dus besluit Goma nu de Britse omroep toch maar aan te klagen en een vergoeding te eisen. Na al die jaren. Hij kondigt ook meteen aan een boek te schrijven, onder de titel ‘Wrong Guy’.

Geen taxichauffeur

Na de verwisseling werd eerst gedacht dat de taxichauffeur van Guy Kewney per ongeluk in de studio in Londen was beland, maar zo bleek het dus niet te zijn. Later kwam Goma nog wel eens terug voor een vervolggesprek met de BBC, waarin hij zichzelf verontschuldigt richting Kewney. Het bleek dat ten tijde van de opname Kewney in een andere wachtruimte had plaatsgenomen. Toen de producer hem kwam ophalen, verwees de receptionist van dienst echter meermaals naar Goma, ook nadat de producer daarover zijn twijfels had uitgesproken.

In het filmpje is te zien dat Goma zich tijdens het gesprek realiseert dat de verwisseling heeft plaatsgevonden, maar probeert er een draai aan te geven met alle kennis die hij heeft over waarover het gaat: de rechtszaak van Apple Computer tegen Apple Corps, het platenlabel van the Beatles. Zodra de BBC de fout ontdekte, werd alsnog snel een interview met Kewney opgenomen, maar dat werd uiteindelijk nooit uitgezonden. Presentator Karen Bowerman had overigens al die tijd niets in de gaten gehad, vertelde hij. ‘Ik heb haar aan het eind van het interview toch maar verteld dat ze de verkeerde heeft geïnterviewd.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners