En wéér is PSV landskampioen: wat kunnen we leren van hun selectiebeleid?

Peter Boerman Op 16 april 2018
Gem. leestijd 3 min 1800x gelezen
Deel dit artikel:
En wéér is PSV landskampioen: wat kunnen we leren van hun selectiebeleid?

Voor de derde keer in 4 jaar is PSV landskampioen in de eredivisie geworden. Het resultaat van een heel doordacht en gericht selectiebeleid. Wat kunnen recruiters daarvan leren?

Het is niet de club met de grootste begroting. Het is ook niet de club met het grootste achterland: de vijver aan talent is bij sommige andere teams in principe véél groter. Toch heeft PSV dit jaar (alwéér) het beste team weten samen te stellen. En dat met méér jongens uit de eigen jeugd dan ooit tevoren. Spelers als Jeroen Zoet, Steven Bergwijn, Jorrit Hendrix, Sam Lammers, en Joshua Brenet; ze maakten in elk geval allemaal een groot deel van hun opleiding bij de kersverse landskampioen door. En een nieuwe lichting staat al klaar.

Te danken aan beleid

Het is te danken aan beleid, lees je her en der in de media. In Eindhoven wordt vooruit gedacht, goed geselecteerd, professioneel opgeleid. Het roept in elk geval de vraag op: waar zit hem dat geheim nou in? Waarom roept de ene club nou elk jaar dat ze de beste zijn, maar lukt het ze maar zelden om kampioen te worden? En waarom lukt het PSV wel?

rini de groot psvHoofd jeugdscouting

Een deel van het geheim zit bij hoofd jeugdscouting Rini de Groot. Een paar jaar geleden hield hij een uitgebreid interview met Werf&. Daarin zei hij onder meer dat persoonlijk contact veel verschil maakt. ‘Het is niet alleen observeren of die jongen wel of niet kan voetballen. Dat ziet de concurrentie namelijk ook wel. Persoonlijk contact en details kunnen het verschil zijn. Daar besteden wij dan ook veel aandacht aan.’

‘In de diepte’ scouten

Ook had De Groot het destijds over wat hij noemt ‘in de diepte scouten’, een les die ook veel recruiters van nu zal aanspreken. ‘Talent wordt tegenwoordig echt wel herkend’, zei hij. ‘Ik was pas bij een wedstrijd van Oranje onder 17 jaar. Dan zit de hele tribune vol met scouts en zaakwaarnemers. Denk je nu echt dat ik dat ene talent wel zou herkennen, en dat al die anderen dat niet zien? Dat zou heel erg naïef zijn. Bij ‘in de diepte’ scouten gaat het erom meer te weten te komen over iemand. Ervaring, mensenkennis, je kunt het ook zien aan gedrag in het veld. Hoe meer je weet, hoe completer het beeld, hoe beter je kunt zien of iemand het zal redden.’

Hoe meer je weet, hoe completer het beeld, hoe beter je kunt zien of iemand het zal redden’

Zes bouwstenen en POP-gesprekken

PSV werkt met 6 bouwstenen, vertelde De Groot, vergelijkbaar met competenties in het bedrijfsleven. Techniek, tactiek, fysiek, mentaal, teambuilding en lifestyle. ‘Rondom een speler van 14, 15 jaar kijken we: wie is zijn vriendinnetje, wie zijn zijn zaakwaarnemers, zijn ze serieus bezig? Trainer en kind voeren ook regelmatig POP-gesprekken.’ Het gaat niet alleen om het cv, met andere woorden, maar meer om het totaalplaatje: past iemand in het team?

45.000 jeugdspelers per jaar

Voor het grootste deel draait het scoutingsapparaat van PSV op vrijwilligers, zei De Groot destijds ook. ‘Het overgrote deel van hen is bezig met de jeugd van 6 tot 10 jaar. Samen zien we zo’n 45.000 jeugdspelers per jaar. Zelf denk ik dat ik elk jaar een kleine 4.500 jeugdspelers zie voetballen. PSV is een topclub, dus je moet altijd in kwaliteit denken. Maar je hebt wel kwantiteit nodig om kwaliteit eruit te vissen. Waar de balans ligt? Dat is lastig. Als je 90.000 kinderen ziet, heb je dan twee keer zo goede mensen binnen? Of mis je grote talenten als je er maar 20.000 ziet? Ik weet het niet. Maar in de resultaten zie ik wel dat we er niet veel missen.’

Een feestje vieren

En daar kan de 62-jarige De Groot wel eens gelijk in hebben. Zelf kwam hij als 15-jarige vanuit Den Bosch naar PSV, maar haalde uiteindelijk het eerste niet. Maar als hoofd jeugdscouting zal hij ongetwijfeld een feestje vieren dezer dagen, nu PSV wéér een kampioenschap mag bijschrijven op de palmares. En dan moet snel weer de focus om, op naar het volgende scoutingsavontuur. ‘Als wij 1 jaar niet zouden scouten, zouden we binnen 4 à 5 jaar een achterstand hebben van hier tot ginder. Dat zou de club na een aantal jaar zeker opbreken.’ En dát zou – in elk geval in Eindhoven en omstreken – niemand willen…

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners