Wat níet wordt gezegd tijdens een sollicitatiegesprek: waar moet je op letten?

Meestal let je in een sollicitatiegesprek vooral op wat de kandidaat je vertelt. Maar wat níet wordt gezegd, is minstens even belangrijk. 6 signalen om wat dat betreft in de gaten te houden.

Mary-Grace Konu Op 23 mei 2023
Gem. leestijd 3 min 4800x gelezen
Deel dit artikel:
Wat níet wordt gezegd tijdens een sollicitatiegesprek: waar moet je op letten?

Artikelen genoeg over hoe je goede kandidaten kunt spotten in een sollicitatiegesprek, aan de hand van wat ze zeggen. Maar wat als het erom gaat wat ze níet zeggen? Dat is vaak nog veel informatiever. Uit onderzoek blijkt dat je 6 signalen kunt aflezen uit wat er niet gezegd wordt, die bij elke kandidaat zouden kunnen duiden op een rode vlag. Welke zijn dat?

#1. Ze zeggen niets over je bedrijf

Ervan uitgaande dat je wilt dat je werknemers doen wat het beste is voor je bedrijf, zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen als de kandidaat alleen over zichzelf vertelt, en nauwelijks iets vraagt over je organisatie. Ook als de kandidaat alleen vraagt naar wat je bedrijf voor hem of haar kan doen, in plaats van andersom, is dat een slecht teken. Het zegt veel over hoe ze problemen zullen benaderen en prioriteiten zullen stellen.

#2. Ze zeggen niets over de tijd

Tijd is waardevol, ook in een sollicitatiegesprek. Vooral bij telefoongesprekken is het informatief om te zien wie de tijd in de gaten houdt en wie de tijd gewoon laat passeren. Het ontbreken van een simpel ‘Ik heb nog een paar vragen, maar we zijn bijna aan het einde – heb je nog een paar minuten?’ roept vragen op over iemands teamgerichtheid. Kandidaten die echter proactief op de klok letten, en zich houden aan de vooraf afgesproken tijdsspanne, communiceren dat ze inzien dat de tijd van de interviewer net zo waardevol is als die van henzelf.

#3. Ze tonen weinig begrip

Veel goede sollicitatievragen testen empathie of het nemen van perspectief. Vraag kandidaten bijvoorbeeld hoe ze ‘goede communicatie’ zouden definiëren. Veel kandidaten zullen dit beantwoorden vanuit het perspectief van de zender – duidelijk, beknopt, niet meer woorden dan nodig. Maar luister bij zo’n vraag vooral of ze erkennen dat communicatie evenzeer gaat over de persoon aan de ontvangende kant. Als hun antwoord niets omvat over het begrip, perspectief of standpunt van de ander met wie je communiceert is dat een zorgwekkend signaal.

#4. Ze vragen niet of je vraag beantwoord is

In een sollicitatiegesprek is onderling begrip belangrijk. Daarom is het geen goed teken als de kandidaat niet minstens één keer tijdens het gesprek controleert of de ander begrijpt wat hij of zij zegt. Een eenvoudig ‘Heb ik je vraag beantwoord?’ of ‘Was dat waar je naar op zoek was?’ geeft aan dat hij of zit dit sollicitatiegesprek als een echte uitwisseling ziet. Het is ook een positief signaal dat ze proactief hun prestaties tegen verwachtingen controleren.

#5. Ze stellen geen vragen over de cultuur

Sowieso kun je veel afleiden uit de vragen die de kandidaat stelt – en die hij of zij níet stelt. Vragen over voordelen, werk/privébalans en salaris zijn essentiële informatie voor elke kandidaat. Maar als dit de enige vragen zijn die gesteld worden – en er niet één vraag wordt gesteld over het team of de cultuur – dan kan dat argwaan wekken.

#6. Ze bedanken niet

De arbeidsmarkt mag dan tegenwoordig een werknemersmarkt zijn, een bedankje aan het eind van het sollicitatiegesprek is gewoon een kwestie van beleefdheid. Elke positieve bedrijfscultuur is gebaseerd op respect, en als je als recruiter de kandidaat bedankt voor zijn of haar tijd, maar hij of zij die dankbaarheid niet teruggeeft, wordt deze basis van wederzijds respect in twijfel getrokken. Dat is een slecht signaal voor verdere samenwerking.

Met dank aan Emma Brudner.

Lees ook

Deel dit artikel:

Mary-Grace Konu

Stagiaire redactiebij Werf&

Premium partners Bekijk alle partners