Wat onderscheidt nu precies de hoogst gewaardeerde werkgevers?

Net als vorig jaar is Social Deal ook dit jaar uitgeroepen tot ‘Meest Gewaardeerde Werkgever van Nederland’, gevolgd door Willemsen De Koning Personenvervoer, en Dagelijks Leven. Maar wat onderscheidt deze werkgevers nu precies van de anderen?

Peter Boerman Op 06 november 2019
Gem. leestijd 6 min 1498x gelezen
Deel dit artikel:
Wat onderscheidt nu precies de hoogst gewaardeerde werkgevers?

Elk jaar duikt vacaturesite Indeed in zijn grote database om daar te kijken welke werkgevers in Nederland door de bezoekers van hun site het best worden gewaardeerd. Het gaat daarbij met name om reviews van huidige en voormalige werknemers van al die duizenden bedrijven met individuele bedrijfspagina’s op de site. Vervolgens past Indeed een algoritme toe waarin het verschillende factoren meeneemt, zoals de gemiddelde beoordeling en het aantal reviews. Op basis daarvan wordt een top-25 van beste werkgevers van Nederland samengesteld, op basis van management, compensatie/arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur.

Wat onderscheidt ze nou?

Met opnieuw dus, net als vorig jaar, Social Deal uit Den Bosch op nummer 1. Maar wat onderscheidt de bovenste vijf nu precies van de vele volgers?

#1. Social Deal: in 9 jaar naar 200 medewerkers

Social Deal is een bedrijf uit Den Bosch dat vooral bekend is van de voordelige deals voor lokale uitjes. Het bedrijf kent nu in totaal zo’n 3,5 miljoen actieve leden, die samen per maand ruim 800.000 kortingsvouchers kopen; voor een etentje, zwembadbezoek of workshop, om wat voorbeelden te noemen. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders opent maandelijks de app of website van Social Deal.

Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders opent maandelijks de app of website van Social Deal.

Het bedrijf is bijna 10 jaar geleden opgericht en telt nu al ruim 200 werknemers. Die werknemers waarderen hun werkgever vooral vanwege een prettige werksfeer en gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit de ratings. Dat was vorig jaar al zo, en blijkt dit jaar opnieuw genoeg voor de hoogste notering. Uit de reviews kwam naar voren dat de bedrijfscultuur in de geanalyseerde periode met een 4,5 uit 5 het hoogste gewaardeerd wordt. De prettige werksfeer en het familiegevoel binnen het bedrijf worden in de werknemers-beoordelingen veelvuldig aangehaald, evenals als secundaire arbeidsvoorwaarden als verzorgde lunches, borrels en bedrijfsuitjes.

Social Deal wordt vooral gewaardeerd vanwege de prettige werksfeer en het familiegevoel binnen het bedrijf.

Rens van den Berg, de 33-jarige medeoprichter en eigenaar van Social Deal (rechts op de foto), benoemt dat er negen jaar geleden al veel geïnvesteerd werd in een goede bedrijfscultuur: ‘Dat onze medewerkers de bedrijfscultuur zo’n hoge beoordeling geven, toont voor ons aan dat hetgeen waar we destijds mee begonnen zijn nog steeds werkt: succes delen met je medewerkers en iets terugdoen voor het harde werk dat zij in Social Deal stoppen. We zijn er trots op dat we, ondanks onze groei, dit hebben weten vast te houden en we voor de tweede keer op rij als beste werkgever zijn uitgeroepen.’

#2. De WdK Groep: even bellen hoe het is gegaan

In 2002 ging Taxibedrijf De Koning uit Velp samen verder met Taxibedrijf Willemsen. Het bedrijf dat daaruit voortvloeide, vanaf 2004 home based in Arnhem, telt anno 2019 meer dan 2.000 collega’s, die in ook meer dan 2.000 eigen voertuigen over de weg rijden, in heel Nederland. De WdK Groep, voluit Willemsen de Koning Personenvervoer, scoort in het Indeed-onderzoek vooral hoog op bedrijfscultuur: een 4,1 (uit 5). Ook wordt CEO/directeur Arno Janssen goed beoordeeld, 86% van de reviewers spreekt zijn waardering uit (Bij Social Deal is dit overigens 100%).

Het taxibedrijf mag zich zodoende inmiddels de oudste personenvervoerder van Gelderland noemen.

Het taxibedrijf heeft wortels die meer dan 80 jaar teruggaan, en mag zich zodoende inmiddels de oudste personenvervoerder van Gelderland noemen. Het bedrijf hield begin dit jaar nog een uitgebreide enquête onder zijn eigen medewerkers en vroeg daar onder meer hoe ze hun eigen inwerkprogramma hebben ervaren. Naar aanleiding van dat onderzoek worden nieuwe medewerkers nu bijvoorbeeld altijd na de eerste werkdag gebeld om te vragen hoe het is gegaan. En ook hier gaf trouwens het overgrote deel van de ondervraagden aan dat ze Willemsen- de Koning als werkgever zouden aanbevelen bij vrienden, familie of kennissen.

#3. Dagelijks Leven: veel waardering voor directeur

Net als de nummer 2 een nieuwkomer in de lijst: Dagelijks Leven, een woonzorgorganisatie die in heel Nederland kleinschalige woonzorglocaties heeft met gespecialiseerde zorg midden in de wijk. De organisatie scoort in het Indeed-onderzoek erg hoog op ‘management’, met een 4,7 (uit 5). Het bedrijf heeft momenteel meer vacatures dan reviews op de Indeed-site. Maar die reviews zijn dan wel weer erg positief. Zo geeft op dit moment 94% van de werknemers hun waardering voor de directeur van de organisatie en geeft een even groot deel de hoogste waardering in zijn geheel.

‘Een frisse, persoonlijke organisatie waar de directie een praatje met je komt maken.’

‘Veel collega’s die er echt voor gaan. Superleuk om mee samen te werken’, is bijvoorbeeld een van de reacties. En een ander heeft het over ‘een frisse persoonlijke organisatie waar je gezien wordt en waar de directie een praatje met je komt maken.’

#4. Stella Fietsen: doet wat met je ideeën

Nog zo’n bedrijf wat iedereen wel kent, maar waarvan je misschien niet gedacht had dat ze zo hoog zouden scoren. De grootste e-bike specialist van Nederland is 8 jaar geleden begonnen in het spreekwoordelijke schuurtje, maar kent inmiddels ruim 200 werknemers. Het bedrijf dat in 2010 markt zag in goedkope e-bikes, gecombineerd met hoge service, heeft met dat concept inmiddels ruim 200.000 klanten heeft bereikt, mede ook dankzij de alom aanwezige Anita Witzier.

De grootste e-bike specialist van Nederland begon 8 jaar geleden in het spreekwoordelijke schuurtje.

Een ‘jong bedrijf’ met veel groeimogelijkheden, maar ook veel gezelligheid, lees je terug in de vele reviews die er op Indeed over te vinden zijn. ‘En met je eigen ideeën wordt ook echt wat gedaan’, aldus een van de reviewers. En de volgende stap dient zich alweer aan: oprichter Daan van Renselaar heeft zijn vizier nu gericht op de booming markt voor leasefietsen, zo verklapte hij recent bij BNR.

bastion hotels

#5. Bastion Hotels: van 1 naar 34 hotels

Ongetwijfeld de grootste werkgever in deze top-5: Bastion Hotels, een Nederlandse organisatie die in 1986 in Leiden-Voorschoten met 1 hotel begon en momenteel 34 drie – en viersterren hotels in Nederland en Duitsland heeft, met meer dan 3.000 kamers. En een organisatie die bovendien volop groeit (vorig jaar nog FD Gazelle), en daardoor ook vele vacatures heeft.

‘Je doet heel veel verschillende taken. En dat vind ik het allerleukste.’

Die vele positieve reviews op Indeed, die zijn hier dus behoorlijk welkom. Van ‘Goede plek voor starters op de arbeidsmarkt‘ tot ‘familiegevoel’ en ‘Je doet heel veel verschillende taken. En dat vind ik het allerleukste.’

Wat leren we hier nou van?

De ranglijst van Indeed is gebaseerd op reviews die werknemers tussen juli 2017 en juli 2019 hebben geplaatst, op het gebied van management, compensatie/arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. Vooral de laatste factor, de bedrijfscultuur en werksfeer, blijken daarbij meestal doorslaggevend en te zorgen voor het onderscheid met de rest van de lijst.

Vooral de bedrijfscultuur en werksfeer blijken meestal doorslaggevend.

En het zijn lang niet alleen de grote bedrijven die goed scoren, constateert bijvoorbeeld ook Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: ‘Ten opzichte van vorig jaar zien we aardig wat nieuwkomers in de lijst. Opvallend is dat dit ook steeds vaker kleinere en minder bekende organisaties zijn die met succes aan hun employer brand werken.’

Wat is hier kip of ei: de groei, of de goede werksfeer?

Maar wat ook bij die kleine bedrijven juist wel opvalt: het zijn vooral de sterk groeiende organisaties die op positieve waardering kunnen rekenen. Waarbij je je natuurlijk ook kunt afvragen wat kip en ei is. Zorgt de groei van deze organisaties ervoor dat het er zo leuk werken is? Of is het juist andersom, en is de goede werksfeer verantwoordelijk voor de sterkte groei?

De totale top-25

En dit zijn alle 25 hoog gewaardeerde werkgevers van Nederland:

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners