Werf& live: KLM houdt de familie bij elkaar

Peter Boerman Op 27 juni 2013
Gem. leestijd 2 min 1689x gelezen
Deel dit artikel:
Werf& live: KLM houdt de familie bij elkaar

De plenaire afsluiting van Werf& live kwam voor rekening van Lucas van Wees van KLM. Hij vertelt over waarom KLM ervoor heeft gekozen de familie bijeen te houden in tijden van reorganisatie en hoe ze dat aanpakken. De focus is gelegd op interne mobiliteit en competenties van huidige medewerkers.

Geen gedwongen ontslagen

Anders dan veel andere bedrijven is KLM bij de laatste reorganisatieronde niet tot gedwongen ontslagen overgegaan. Dit betekent dat de nadruk wordt gelegd op interne mobiliteit en flexibiliteit. Bij KLM wordt nu veel meer gekeken naar maakbaarheid. Kandidaten met een bepaalde prioriteit (bijvoorbeeld kandidaten die een bezuiniging opleveren, doordat de plek die ze achterlaten niet vervuld wordt) hebben een voorrangspositie op de reguliere kandidaten bij een vacature.

Zoek niet naar het schaap met de vijf poten

Doordat voor vacatures vooral onder huidige medewerkers wordt gezocht, is de doelgroep beperkt en is ‘de ideale match’ niet altijd aanwezig. KLM zoekt dan ook niet altijd naar  een 100% match, omdat veel kennis maakbaar is, en ook competenties zijn te ontwikkelen. Kandidaten worden ook besproken op interne mobiliteitstafels binnen de verschillende divisies van KLM. Per kandidaat wordt gekeken naar een passende match.  De nadruk in de selectie ligt daarom meer op competenties dan op werkervaring.

Expertise van recruiters waardevol

Van Wees geeft mee dat in zijn of haar professionaliteit de recruiter heel goed inschatten of een medewerker ontwikkelbaar is. Daarmee is hij een steun en toeverlaat in elke professionele afweging binnen een reorganisatie.  Nu de focus is verschoven van de externe naar de interne arbeidsmarkt, is ook de focus van veel recruitment afdelingen verschoven. De expertise van recruiters hiermee opbouwen kan nog goed van pas komen als  er weer schaarste gaat ontstaan op de externe arbeidsmarkt.

Barbecue

Ondanks dat de zomer nog even op zich laat wachten, konden de deelnemers na afloop van een inspirerende dag genieten van een heerlijke en vooral gezellige bbq waarin uitgebreid kon worden bijgepraat.

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners