Werken op de OK? Deze informele video maakt in 3 minuten duidelijk hoe het is

Redactie Op 16 maart 2018
Gem. leestijd 3 min 803x gelezen
Deel dit artikel:
Werken op de OK? Deze informele video maakt in 3 minuten duidelijk hoe het is

In 3 minuten laten zien hoe het echt is om ergens te werken: het Reinier de Graaf Ziekenhuis doet het, voor employer branding, werving en behoud van medewerkers. De informele aanpak slaat breed aan.

Lees de hele case van Reinier de Graaf Ziekenhuis die is ingezonden in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards 2018.

Omschrijving van de case

Ondersteunend personeel werven in ziekenhuizen is een landelijke uitdaging. Enerzijds vanwege krapte, anderzijds omdat sommige afdelingen in ziekenhuizen bekend staan als hiërarchisch, terwijl dat in de praktijk vaak niet (meer) klopt.

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft heeft daarom onlangs een nieuwe rubriek geïntroduceerd: de ‘drie minuten met’-films: video’s waarin een tweetal medewerkers op de klok af drie minuten op een informele manier vertellen over hun werkomgeving en over zichzelf. Het doel hiervan is ‘employer branding’, het ziekenhuis als aantrekkelijke werkgever positioneren en profileren, en daarnaast nieuwe medewerkers werven en behouden.

‘In de film ontstaat interactie en een zicht- en voelbare ‘chemie’.’

De eerste film is opgenomen op de OK. Hierin zijn KNO-arts Dick Kooper en operatieassistente Marsha van Zuijlen-de Man te zien. Door specifieke vragen krijgen beide medewerkers ruimte om in te gaan op hun specifieke vakgebied, maar ze geven ook ruimte voor wat luchtigheid. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat de kijker van de film iets van het duo leert, maar hen ook enigszins leert kennen als persoon.

De duo’s worden in de film zorgvuldig gekozen: er is altijd een verschil in hiërarchie, geslacht en leeftijd. Bovendien moeten zij nauw met elkaar samenwerken en elkaar goed kennen, want daardoor ontstaat de interactie in de film en een zicht- en voelbare ‘chemie’.

Wat was de impact van de case?

Impact op eigen medewerkers

 • Medewerkers zijn enthousiast over de film; er ontstond een gevoel van trots. Dit gevoel leefde bij de medewerkers van de OK, maar ook daarbuiten. De film is ook gedemonstreerd tijdens de ‘zeepkist’, een maandelijks moment waarbij de directie de medewerkers van het ziekenhuis informeert over nieuws en ontwikkelingen. Ook hier werd positief gereageerd op de film.
 • Op dit moment tonen ook andere afdelingen interesse in een dergelijke filmopname met als motivatie imagoproblemen overwinnen of te verwachten personeelskrapte.

Impact extern

 • De film zal ook getoond worden bij relevante symposia, kennis- en netwerkbijeenkomsten.
 • Op social media leverde de film een stroom aan positieve reacties op.

Impact kwantitatief

 • Intranet: 723 reacties, 10 reacties
 • Facebook: Aantal minuten bekeken: 1.474

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

In de vijver van ondersteunend personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen zitten niet veel vissen. Veel werving is gericht op de korte termijn, de aanpak en vacatureteksten zijn overal nagenoeg hetzelfde. Bovendien zijn de budgetten in zorgland vaak beperkt. Door te kiezen voor deze benadering streeft het Reinier de Graaf Ziekenhuis drie doelen na: employer branding, werving en behoud van medewerkers. De informele benadering wijkt bovendien af van veel videomateriaal in de zorg waarbij (formele) informatieverstrekking vaak de vorm is.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Interne betrokkenen:

Initiatiefnemers:

 • Carla Jongenengel, adviseur arbeidsmarktcommunicatie
 • Sjoerd Burger, recruiter van (onder meer) ondersteunend OK-personeel.

Hoofdrolspelers:

 • Dick Kooper, KNO-arts
 • Marsha van Zuijlen-de Man, operatieassistente

Voor akkoord:

 • Marion Poot, hoofd OK

Externe betrokkenen:

BeemFlights

 • Sander Mutsaards
 • Bas Mutsaards (filmen, editten).

Kom naar de uitreiking!

De Werf& Awards van 2018 worden donderdag 17 mei uitgereikt tijdens Werf& Live in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Onder meer Hudson’s Bay komt daar vertellen hoe zij hun werving aanpakken. Wie zich voor 16 maart inschrijft, profiteert nog van een korting van maar liefst 70 euro. Wie zich met een team van minstens 3 mensen inschrijft, krijgt tot die tijd bovendien nog eens 25 procent korting op de totaalprijs. Wil je gebruik maken van deze teamkorting, stuur dan even een mailtje.

 • Meteen inschrijven kan hier

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners