Nieuwe escape room wil 500 werkzoekende 50-plussers digitale sollicitatieskills bijbrengen

Een digitale escape room, e-learning en een ‘bootcamp’. Met die middelen kunnen 500 oudere werkzoekenden vanaf maart kennismaken, om zo hun digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Peter Boerman Op 08 februari 2021
Gem. leestijd 2 min 813x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuwe escape room wil 500 werkzoekende 50-plussers digitale sollicitatieskills bijbrengen

Zoom? Teams? Andere digitale vaardigheden? Voor veel werkzoekende 50-plussers die al een tijdje buiten het arbeidsproces staan is het allemaal niet meteen gesneden koek. Zij starten daardoor al met een achterstand aan sollicitaties voor een nieuwe baan. Daarom lanceert JobOn het FutureLab50+, een programma dat elke maand aan 50 oudere werkzoekenden de kans biedt zijn of haar digitale vaardigheden snel en op een leuke manier te verbeteren.

Voor in-between-jobbers is investeren in digitale vaardigheden belangrijk.’

Het programma bestaat onder meer uit een digitale escape room, e-learning en een ‘bootcamp’. ‘Voor in-between-jobbers is het belangrijk om te investeren in digitale vaardigheden’, aldus projectleider Inge Laagewaard. ‘Zo zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werknemer wordt en ontdek je dat digitalisering juist kansen biedt en niet eng is.’

Wat vindt de recruiter belangrijk?

In het FutureLab50+ kunnen deelnemers onder meer met het gebruik van Zoom oefenen, belangrijk voor online sollicitaties, en gaan ze ook aan de slag met LinkedIn. ‘Het programma start met een online escape room’, legt Laagewaard uit. ‘Hierbij kruipen werkzoekenden in de huid van een recruiter en krijgen ze in 60 minuten een indruk van de vaardigheden en kwaliteiten die een recruiter belangrijk vindt bij het zoeken van een goede kandidaat. Na de escape room volgen er twee online inspiratiesessies en huiswerkopdrachten waarbij deelnemers inzicht krijgen in de digitalisering van werk en van de arbeidsmarkt.’

‘In de escape room kruipen werkzoekenden in de huid van een recruiter.’

JobOn werkt voor het FutureLab50+ samen met de SER, Stichting Lezen&Schrijven en I.AMDIGITAL, dat de de ambitie heeft om 1 miljoen mensen klaar te stomen voor de digitale transformatie. En professionals te inspireren digitale vaardigheden te ontwikkelen, zodat je relevant blijft op de arbeidsmarkt. ‘Het FutureLab past daar perfect bij’, aldus Iris Koolen van I.AMDIGITAL.

Kwetsbare groep

Het FutureLab50+ is tot stand gekomen dankzij financiering van de Goldschmeding Foundation. Hierdoor krijgen in totaal 500 werkzoekende 50-plussers de gelegenheid om te werken aan hun de digitale skills. In samenwerking met uitkeringsinstanties wordt dit aantal mogelijk nog veel groter. Vanaf deze maand kunnen werkzoekenden zich inschrijven voor de wachtlijst en gratis meedoen aan het programma.

In Nederland is meer dan 40 procent van de langdurig werklozen ouder dan 50 jaar.

In Nederland is meer dan 40 procent van de langdurig werklozen ouder dan 50 jaar. Dit is een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt en die groep wordt door de vergrijzing alleen maar groter. Er zijn meerdere, met elkaar samenhangende, oorzaken voor hun langdurige werkloosheid. Het digitaal programma – inclusief escape room – moet de digitale (netwerk)vaardigheden van een groep werkzoekende 50-plussers duurzaam vergroten. Daarnaast werkt het programma ook aan de (her)opbouw van het zelfvertrouwen en het uitbreiden van het (digitale) netwerk van kandidaten.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners