Indeed nog steeds veruit meest gebruikt als vacaturesite voor werkzoekenden

Actief werkzoekenden in Nederland richten zich online allereerst op Indeed, op flinke afstand gevolgd door LinkedIn en de Nationale Vacaturebank, zo meldt nieuw onderzoek. Kan Google for Jobs daar straks een wig tussen drijven?

Peter Boerman Op 07 januari 2020
Gem. leestijd 3 min 3196x gelezen
Deel dit artikel:
Indeed nog steeds veruit meest gebruikt als vacaturesite voor werkzoekenden

Op zoek naar een nieuwe baan? De vacaturesite is onder actief werkzoekenden nog steeds (veruit) het meest gebruikte kanaal. Dus nog vóór het eigen netwerk, googlen of sociale media, zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Maar welke jobboards scoren dan het beste?

Ruim de helft van de actieve baanzoekers zegt Indeed te gebruiken.

Uit het onderzoek blijkt dat Indeed.nl in 2019 opnieuw de Nederlandse arbeidsmarkt domineert: ruim de helft van de actieve baanzoekers zegt dit platform te gebruiken (54%). LinkedIn, de nummer 2 in de lijst, blijft daar meer dan de helft bij achter (26%). Het verschil zit hem met name in opleidingsniveau: waar LinkedIn vooral gebruikt wordt door zogeheten white-collar workers (met bachelor/master-niveau), is dat voor Indeed minder het geval. Deze site is het startpunt bij werkzoekenden van bijna alle opleidings- en ervaringsniveaus, zo blijkt.

The best of the rest

Met 23 procent staat de Nationale Vacaturebank op de derde plek, als best of the rest. Monsterboard heeft als nummer 4 een aandeel van 15 procent. Randstad, dat in 2016 moederbedrijf Monster wereldwijd overnam, staat zelf op de negende plek. Randstad is de grootste bemiddelaar in Nederland. Niet alleen voor uitzendwerk, maar ook voor white-collar-werk, met het label Yacht.

Ook 2019 kan inmiddels de boeken in als ‘Het jaar dat Google for Jobs opnieuw niet kwam’.

En hoe zit het dan met Google for Jobs? Bijna twee jaar geleden schreven we al dat dit platform ‘voorlopig niet naar Nederland’ kwam. Enkelen lachten ons destijds uit om die stelling, maar inmiddels kan ook 2019 de boeken in als ‘Het jaar dat Google for Jobs opnieuw niet kwam’, ondanks de voorspellingen van velen dat het er nu toch echt wel snel van zou moeten komen. Zou het dit jaar anders gaan? En zou dat hier dan ook ten koste gaan van het overwicht van Indeed, zoals in Engeland min of meer gebeurd lijkt te zijn?

indeed google for jobs vacaturesite

Verder opvallend

Wat valt verder op aan de top-25 die Intelligence Group heeft gepubliceerd, en het onderzoek dat erachter hangt?

  1. Jobbird (7%) is sinds 2018 eigendom van Young Capital (5%), dat zelf terug te vinden is op de 10de plek.
  2. Intermediair (3%) is een recruitmentsite die zich voornamelijk richt op hoger-opgeleiden; er zijn veel vaste dienstverbanden te vinden die zich aan de bovenkant van de markt bevinden. Vaak zijn de vacatures aangeboden door werving-en-selectiebureaus.
  3. Indeed is bekend geworden als een job aggregrator, een verzamelaar van vacatures op het hele web. Ook een partij als Jobrapido (ook in de lijst) valt in die categorie, net als bijvoorbeeld nuwerk.nl, joof.nl, joblift.nl en jooble.nl.
  4. Er ontstaan ook steeds meer websites voor freelancers en zzp’ers in Nederland, zoals Planet Interim, Jellow, job.nl en freelance.nl.
  5. Als je een bijbaan zoekt, zijn sites als bijbaan.nl, of platforms als Young Ones en Temper mogelijk interessante opties.
  6. Sociale media scoren in het onderzoek niet bijzonder hoog als kanaal of ‘jobboard’ voor de actieve baanzoeker. Zie bijvoorbeeld de lage positie van Twitter. Maar omdat je als werkgever hier gratis je vacatures kunt (door)plaatsen, zijn Instagram, Facebook en Twitter wel een belangrijke aanvulling op andere vacaturesites.
  7. Er zijn volgens allevacaturesites.nl meer dan 1.000 vacaturesites in Nederland. Opvallend is dat onder actief werkzoekenden maar 10 van die sites door meer dan 5 procent gebruikt wordt, en dat in totaal nog geen 20 sites door meer dan 1 procent gebruikt wordt.

Slechts 10 vacaturesites worden door meer dan 5% van de actief werkzoekenden gebruikt.

De complete lijst

Ranking Jobboard % van de actieve baanzoekers die gebruik maakt
1 indeed.nl 54%
2 linkedin.nl 26%
3 nationalevacaturebank.nl 23%
4 monsterboard.nl 15%
5 werk.nl 11%
6 facebook.com 10%
7 jobbird.nl 7%
8 google.nl 5%
9 randstad.nl 5%
10 youngcapital.nl 5%
11 uitzendbureau.nl 4%
12 intermediair.nl 3%
13 allevacaturesites.nl 3%
14 instagram.com 3%
15 jobrapido.com 2%
16 tempoteam.nl 2%
17 werkenbijdeoverheid.nl 2%
18 bijbaan.nl 2%
19 gemeentebanen.nl 1%
20 meesterbaan.nl 1%
21 stepstone.com 1%
22 nuwerk.nl 1%
23 job.nl 1%
24 accountancyvacatures.nl 1%
25 twitter.com 1%

Bron: Intelligence Group, 2019

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners