Werkzoekenden willen gráág schilderen en trucken; zorg juist steeds minder in trek

Peter Boerman Op 29 november 2018
Gem. leestijd 3 min 355x gelezen
Deel dit artikel:
Werkzoekenden willen gráág schilderen en trucken; zorg juist steeds minder in trek

Werk rondom de GDPR, schilderen, of zelfs trucker worden (met baanzekerheid): dat willen bijna alle werkzoekenden wel. Maar naar banen in de zorg wordt dit jaar nauwelijks meer gezocht.

De zorgsector is zelfs de grootste daler in een analyse van vacaturesite Indeed over de meest gebruikte zoektermen van 2018. De zoekterm werd dit jaar zelfs 84 procent mínder ingevoerd dan in 2017, zo blijkt.

Het Prinses Máxima Centrum als uitzondering

Opvallende uitzondering in die sector is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, begin juni van dit jaar geopend door zijn naamgeefster. Deze opening is terug te zien in het zoekvolume op Indeed. Het aantal maal dat de zoekterm “Prinses Máxima centrum” werd ingevoerd steeg namelijk met liefst 1.070 procent. “Opvallend, voor een sector die zo kampt met krapte”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van de vacatureverzamelaar. “Mogelijk heeft de vele media-aandacht voor het centrum en het feit dat het werd geopend door Koningin Máxima bijgedragen aan het zoekvolume.”

De ‘functionaris gegevensbescherming’ als winnaar

Maar de eer voor grootste stijger was toch niet voor het centrum weggelegd. Die eer viel dit jaar te beurt aan de ‘functionaris gegevensbescherming’, een zoekterm die dit jaar met liefst 1.912 procent toenam. Weinig verrassend misschien, omdat in mei dit jaar de GDPR van kracht werd. En dat is te zien in het zoekvolume op Indeed.

Dit jaar werd maar liefst 1.912 procent keer vaker gezocht op een ‘functionaris gegevensbescherming’

“Organisaties die veel persoonsdata verwerken zijn vaak verplicht een functionaris gegevensbescherming aan te stellen”, aldus Poos. “Hetzelfde geldt voor overheidsinstanties en publieke organisaties. We zien dat deze functies in trek zijn bij werkzoekenden.”

Opvallend: ook schilderen erg gewild

Opvallend is dit jaar ook de opmars van de term ‘schilderwerk’ onder werkzoekenden. Maar liefst 1.334 procent vaker werd er dit jaar op gezocht. Mogelijk speelt de huidige krappe huizenmarkt hierin een rol, denkt Indeed. Die zou woningbezitters ertoe nopen hun huis op te knappen en te schilderen in plaats van te verhuizen. Dat betekent mogelijk perspectief voor werkzoekenden, die hun geluk willen beproeven in het schildersvak.

Zijinstromers als zoekterm ruim vertienvoudigd

Een andere opvallende stijger zijn de mensen die overstappen van de ene naar de andere sector, ofwel: de ‘zijinstromers’. Steeds meer mensen overwegen een dergelijke carrièreswitch, zo blijkt: de zoekterm ‘zijinstromers’ (of varianten in spelling) steeg namelijk met 1.050 procent. Met name in de zorg en het onderwijs kunnen veel zijinstromers een nieuwe baan vinden. 

Trucker ook meer in trek, maar wel graag met zekerheid

Ook het zoekvolume naar vacatures voor vrachtwagenchauffeurs neemt toe, aldus Indeed. Het aantal maal dat deze zoekterm werd ingetoetst steeg met 725 procent. “Opvallend is hier wel dat wordt gezocht naar een combinatie met scholing en baanzekerheid”, zegt Poos. “Dat wijst erop dat mensen uit andere sectoren een overstap naar de logistiek overwegen. Ze willen hierbij echter wel zo veel mogelijk zekerheid.”

“wie op ‘vrachtwagenchauffeur’ zoekt, doet dit meestal in combinatie met scholing en baanzekerheid”

Hier ligt volgens Poos dan ook zeker een kans voor werkgevers in deze sector, die vaak bovenaan de lijstjes staat van sectoren waar de krapte het meest toeslaat.

Hoe is het in andere landen?

Indeed deed de analyse ook in andere landen. Ook daar kwamen soms best verrassende top-5’s uit. Zo scoort in België de Deense winkelketen Jysk hoge ogen (+962%), naast de Antwerpse Meir (+458%) en uitzendbureau Jobfixers (+746%). Absolute topper hier is echter ‘flexijobs’: een typisch Belgisch systeem dat werkgevers in staat stelt mensen te werven die al in vaste dienst zijn, maar toch nog wat willen bijverdienen (+2.601%).

In Duitsland voert de chef-kok de lijst aan, in het VK – met ruime afstand – de overheidsadviseur

In Duitsland voert de chef-kok de lijst aan (+2.890%), in het Verenigd Koninkrijk – met ruime afstand – de overheidsadviseur (+2.730%). Ook elders zijn politieke ontwikkelingen terug te vinden in de populariteit van zoektermen. Zo werd in Canada in 2018 cannabis gelegaliseerd. Dat leidde ertoe dat zowel cannabis (+587%) als wietteelt (+659%) zich mochten verheugen in groeiende belangstelling van werkzoekenden. In Australië bepaalde de energietransitie dit jaar het nieuws. Daardoor werd er hier maar liefst 1.500% meer gezocht op de term ‘zonneparken’, de absolute winnaar van het jaar down under.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners