Wim op woensdag: All recruiters matter

Recruiters kunnen cruciaal zijn om racisme tegen te gaan, stelt Wim van den Nobelen. Zij waken immers als een Petrus over de poort van organisaties. Maar zijn ze zich hier voldoende van bewust?

Wim Van den Nobelen Op 24 juni 2020
Gem. leestijd 2 min 380x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: All recruiters matter

Al weken beheerst Black Lives Matter het nieuws. Het drukt corona zelfs naar de achtergrond. De gevolgen van corona zijn wereldwijd voelbaar en raken iedereen. Bij Black Lives Matter is dit helaas niet anders. Ontelbare levens zijn door de eeuwen heen verwoest door racisme. In welke vorm en kleur dan ook.

Iedereen is tegen racisme. Maar racisme uitbannen is een illusie.

Iedereen is tegen racisme. Niemand wil vanwege oneigenlijke redenen behandeld worden zoals men zelf niet behandeld zou willen worden. Maar tegelijk is racisme van alle tijden. Van alle landen. Van alle leeftijden. Van altijd. Racisme uitbannen is een illusie. Moeten we dit daarom maar niet proberen? Het antwoord is net zo eenvoudig als dat iedereen zowel slachtoffer als dader van racisme kan zijn. Het antwoord is: Nee. Volmondig nee. Natuurlijk moeten we het minimaal proberen. We zijn het als mens zijn verplicht een, twee, zelfs tientallen keren te proberen. Elke dag weer.

Recruiters zijn ook racisten

Voor recruiters is dit niet anders. Op de keper beschouwd zijn alle recruiters racisten. We maken immers keuzes tussen mensen. En dus onderscheid. Maar net zoals alle mensen zijn ook recruiters tegen racisme. Als een Petrus aan de poorten van een baan is het de plicht van iedere recruiter om zich hiervan terdege bewust te zijn. Als je echt denkt níet racistisch te zijn, wordt het namelijk pas echt gevaarlijk.

Als je echt denkt níet racistisch te zijn, wordt het pas echt gevaarlijk.

Recruiters kunnen een cruciale factor vormen bij het tegengaan van racisme. Het morele kompas moet gericht zijn op mensen uit alle windrichtingen en de beoordeling moet objectief en inhoudelijk zijn. We staan aan de vooravond van verregaande automatisering en robotisering. Artificial intelligence gaat hoe dan ook de rol van ons recruiters overnemen. De vraag is hoe. Zou het ook ons racisme kunnen tackelen?

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is Recruiter Finance bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Meer weten?

Op 8 september organiseert Werf& het seminar Diversiteit en Inclusiviteit, waar je in één middag tips, tricks en inspiratie krijgt over hoe je als werkgever of bureau aan de slag kunt gaan met deze thema’s. Niet als doel an sich, maar als middel om betere mensen aan te trekken voor betere teams voor de eigen organisatie of klanten.

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners