Wim op woensdag: Dit zijn de 5 belangrijkste skills voor recruiters

Recruiters kijken steeds meer naar skills. Maar wat blijken nou de 5 belangrijkste vaardigheden waarover de recruiter zelf moet beschikken? Dat heeft in elk geval te maken met tegengas kunnen geven, constateert Wim van den Nobelen.

Wim Van den Nobelen Op 20 maart 2024
Gem. leestijd 2 min 75x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Dit zijn de 5 belangrijkste skills voor recruiters

Recruiters kijken steeds meer naar skills, of, in goed Nederlands: naar vaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld al er Skillz-Up, dat profielen baseert op 32 zelf geformuleerde competenties (koppelbaar met ESCO), SkillsCV dat een eigen skillstaal heeft met 11.000 unieke skills en 150.000 synoniemen (koppelbaar met ESCO/ISCO), 8vance met een eigen ‘skillstaxonomie’ met 27.000 skills (ook koppelbaar met ISCO/ESCO en in de toekomst ook met CompetentNL) en Komensky dat ook aangeeft een eigen skills framework te hebben met 3.000 items.

Wat zijn de 5 belangrijkste vaardigheden waarover de recruiter moet beschikken om een goede recruiter te zijn?

Reuze interessant allemaal. Maar wat zijn nou de 5 belangrijkste vaardigheden waarover de recruiter zelf moet beschikken om een goede recruiter te zijn? Na uitgebreid en grondig onderzoek onder ruim 50.000 recruiters en 10.000 (hiring) managers blijken dit als de 5 belangrijkste vaardigheden vastgesteld te kunnen worden:

  1. Weerstand bieden
  2. Tegenstribbelen
  3. Tegensputteren
  4. Tegengas geven
  5. Opstandig zijn.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Laat duidelijk zijn dat het onderzoek waarover ik het had niet bestaat. Iedereen met een beetje taalgevoel zal hier ook 5 dezelfde vaardigheden lezen. Noem het een beetje burgerlijk ongehoorzaamheid van mijn kant om te suggereren dat er echt een onderzoek is geweest onder 60.000 mensen. Wellicht heeft je dat op het verkeerde been gezet.

Iedereen met een beetje taalgevoel zal hier 5 dezelfde vaardigheden lezen.

Maar mijn betoog is niettemin hopelijk helder. Recruitment is de kunst van voldoende tegengas geven zodat je nog nét geaccepteerd wordt bij de uitvoering van je werk en van het aanbeden worden als je uiteindelijke de juiste oplossing hebt gevonden die men vooraf – zonder dat je weerstand had geboden – nooit zou hebben geaccepteerd…

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners