Wim op woensdag: is (te veel) eisen stellen een gebrek aan kennis?

Een chauffeur zonder rijbewijs, dat kan niet. Net zo min als een dokter zonder medicijnenstudie. Maar zijn veel andere functie-eisen wel écht nodig, vraagt Wim van den Nobelen zich af. ‘Eisen komen vaak voort uit een gebrek aan kennis of tijd.’

Wim Van den Nobelen Op 20 januari 2021
Gem. leestijd 3 min 430x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: is (te veel) eisen stellen een gebrek aan kennis?

Functieprofielen worden nog altijd volgepropt met eisen. Als recruiter stel ik de vacaturehouder dan regelmatig een vraag als: ‘Als ik een topkandidaat vindt zónder hbo-diploma, neem je deze dan aan?’ Het antwoord laat zich raden. Eisen lijken vaak meer voor de vorm een verplicht karakter te hebben dan dat deze echt noodzakelijk zijn.

Een chauffeur zonder rijbewijs, dat kan natuurlijk niet, net zo min als een arts zonder studie medicijnen.

Natuurlijk bestaan er ook echte eisen. Een chauffeur zonder rijbewijs, dat kan natuurlijk niet, net zo min als een arts zonder studie medicijnen. Maar hoe weet je nu of een eis echt een eis is, of dat dit een oneigenlijke reden heeft? Zo kan het zijn dat de manager eisen stelt vanwege een gebrek aan kennis. Zou een manager die veel kennis heeft van Oracle een sterke kandidaat laten lopen als deze geen Oracle-kennis heeft, maar wel SAP goed beheerst? Ook dit antwoord laat zich raden…

Inwerktijd als factor

Het overschot aan eisen hoeft niet alleen met een gebrek aan kennis te maken te hebben. Tijd is ook een factor. Lees: inwerktijd. Er zijn feitelijk maar twee redenen waarom er een vacature is. Er gaat iemand weg of het is een nieuwe functie. In het eerste geval komt de nieuwe medewerker vrijwel altijd pas binnen als de oude collega al weg is. Men begint dus met een achterstand of extra belasting bij collega’s. Daarom zijn gestelde eisen vaak zaken die per direct ingezet moeten worden. Softwarekennis, taal, procedures et cetera.

Tijd is altijd een verzachtende factor in recruitment.

Bij een nieuwe functie zoekt men vrijwel altijd een perfecte kandidaat. Althans, daar begint men mee. Wanneer het te lang duurt, worden eisen afgezwakt tot wensen. Tijd is altijd een verzachtende factor in recruitment.

eisen stellen zinvol of niet

Weeg de eisen goed

Een eis is prima, maar weeg altijd goed of het ook echt een eis is. Hoe doe je dat? Creëer draagvlak. Laat niet alleen de manager en HR naar het profiel kijken. Vraag ook een collega, bij voorkeur degene die de nieuwe medewerker inwerkt, om ernaar te kijken. En als je durft: laat de vertrekkende collega er eens naar kijken. Als iemand weet wat de eisen zijn dan is het deze persoon.

Als iemand weet wat écht de eisen zijn dan is het wel de vertrekkende collega.

Eisen stellen in een vacature kan, maar wel als dit écht eisen zijn. In alle andere gevallen kun je beter spreken van wensen, pre’s of gewenst. En dat is geen eis van mij, maar wel slim.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeer loont de investering in recruitmentWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners