Wim op woensdag: Waarom we gemiddelde mensen wel aantrekkelijk vinden (maar niet aannemen)

Mensen die er gemiddeld uitzien, vinden we gemiddeld genomen heel aantrekkelijk. Maar als het gaat om opleiding, kijken we juist weer liever niet naar het gemiddelde. Wim van den Nobelen verbaast zich daarover.

Wim Van den Nobelen Op 26 juni 2024
Gem. leestijd 2 min 173x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Waarom we gemiddelde mensen wel aantrekkelijk vinden (maar niet aannemen)

Mooi zijn heeft zo zijn voordelen. Een bekend voordeel is dat de meesten onder ons mensen die ze aantrekkelijk vinden ook meer kwaliteiten toedichten dan ze werkelijk hebben (de beauty bias). Nu heeft ieder voordeel ook een nadeel, wat in dit geval voor de mooie mensen weer de nodige problemen geeft.

Het blijkt dat de mens wereldwijd dezelfde gradaties stelt aan wanneer iemand mooi is of niet.

Het blijkt dat de mens wereldwijd dezelfde gradaties stelt aan wanneer iemand mooi is of niet. Lokale, culturele en andere factoren spelen hierin een minimale rol. Wat aantrekkelijkheid zo bijzonder maakt is dat we mensen aantrekkelijk vinden wanneer zij statistisch gemiddelde lichamelijke kenmerken hebben.

Hoe gemiddelder, hoe aantrekkelijker

Dus hoe dichter je bij het gemiddelde zit, hoe aantrekkelijker je bent. De uitleg is even simpel als transparant. Vrijwel niemand is in alles gemiddeld. Los van de voor mij onbekende cijfers en afmetingen, kan ik zo wel inschatten dat ik weinig mensen ken die overall gemiddeld zijn. Denk aan lengte, gewicht, kleur ogen, grote van de neus, kin, oren, kleur haar, et cetera. Zo ben ik te lang, heb te grote oren, hebben mijn ogen allerlei kleuren, staan mijn benen krom, heb ik grijs haar en een serieuze groter wordende kale plek op mijn hoofd. Ver van het gemiddelde dus.

Recruiters weten allemaal dat we aantrekkelijke mensen sneller aannemen.

Recruiters weten allemaal dat we aantrekkelijke mensen sneller aannemen. Juist vanwege de al eerder gemaakt opmerking dat we ze meer kwaliteiten en vaardigheden toekennen dan ze waarschijnlijk beheersen. Het vreemde is dat we mensen met het statisch gemiddelde IQ (99-109) of de gemiddelde opleiding (havo/vwo/mbo 2, 3 of 4 = 40%) weer niet aantrekkelijk vinden. Hoe hoger het IQ of de opleiding, hoe aantrekkelijker men dat vindt. Waarom dat verschil?

Liever niet over hockey

Ik durf de stelling wel aan dat dit komt omdat men het gelijke eerder mag dan ongelijke. Als voetbalfan ga jij op een feestje eerder in het groepje staan waar mensen over voetbal praten dan in het groepje dat het over hockey heeft. En vice versa.

Niets menselijks is recruiters vreemd. Onbekend maakt onbemind.

Zo zijn recruiters over het algemeen hbo of wo geschoold. De kans dat zij een voorkeur hebben voor een gelijkgestemde is groot en daarom gaat hun voorkeur eerder uit naar iemand met een hbo of wo dan bijvoorbeeld iemand die vanuit het mbo carrière heeft gemaakt. Niets menselijks is hun vreemd. Onbekend maakt onbemind.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter, investeerder, ambassadeur voor Guruz en blogger. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners