Zo geef je feedback aan een afgewezen kandidaat

Peter Boerman Op 28 juli 2017
Gem. leestijd 3 min 2938x gelezen
Deel dit artikel:
Zo geef je feedback aan een afgewezen kandidaat

Je kunt je kandidaten nog zo in de watten leggen, als je ze geen eerlijke en nuttige feedback geeft, wordt het nooit wat met je Candidate Experience. Maar hoe doe je dat nou precies?

Uit onderzoek van recruitmentgoeroe Gerry Crispin blijkt dat 70 procent van de grote werkgevers géén feedback geeft aan afgewezen sollicitanten. En dat terwijl ander onderzoek stelt dat het juist de manier van afwijzen is die bepaalt hoe er over de Candidate Experience wordt gedacht. Waarom doen we dat zo weinig? En als je het wél doet, hoe kun je het dan het beste aanpakken?

Feedback is waardering

Hoe je kandidaten behandelt, kan groot verschil maken, zeker in tijden van social media. Geen feedback of überhaupt maar een reactie geven is een van de grootste fouten die je als recruiter kunt maken in het recruitmentproces. Het geeft het signaal af dat je het niet waardeert dat mensen tijd en moeite steken in jóúw probleem; jouw vacature.

Druk, druk, druk

Natuurlijk, recruiters en vacaturehouders hebben het druk. En met tientallen kandidaten kun je niet iedereen persoonlijk uitgebreid te woord staan. Dan moet je soms generieke beslissingen nemen. En waarom zou je als vacaturehouder ook tijd investeren in mensen met wie je toch niet verder wilt?

Bescherm je brand

Nou, eigenlijk om een heel simpele reden. Mensen die solliciteren, hebben besloten tijd in jou te investeren. Ze geven aan: we willen een relatie met jou. Als jij die relatie niet wil, is het goed om dat snel en duidelijk te laten weten. Dat is niet alleen een kwestie van goed fatsoen. Het is ook een kwestie van goed zakendoen. Hoe wil je dat ze in het vervolg over jou praten? Je beschermt je employer brand als je een goede band onderhoudt, zelfs met afgewezen kandidaten.

Bang voor claim of discussie

Sommige werkgevers zijn nogal huiverig om veel informatie te geven aan afgewezen kandidaten, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor een discriminatieclaim of voor oeverloze discussies. Ten onrechte! Weinig werkt namelijk zo goed als eerlijke feedback. Maar hoe doe je dat nou precies? 6 tips.

#1. Vertel altijd de waarheid

Altijd geloofd in de sandwich-formule om slecht nieuws in te verpakken? In selectiebeslissingen werkt het nauwelijks. Zwak je boodschap ook nergens af, om maar aardig gevonden te worden. Wees liever duidelijk, daar heeft de kandidaat het meest aan.

#2. Behandel iedereen met respect

Zelfs als er totaal geen match was, of de kandidaat dingen zei die je écht niet vond kunnen, behandel hem of haar toch altijd met respect. Het zegt namelijk ook iets over jouw organisatie hoe je kandidaten behandelt.

#3. Geef feedback waar iemand iets aan heeft

Zorg dat je feedback geeft waar de ander iets mee kan. Heb het niet te veel over de andere kandidaten, maar vertel waar je op hebt gelet en hoe de kandidaat daarop scoorde. Zorg dat je relateert aan de functiebeschrijving en de vacature, maar zorg tegelijkertijd dat je het toekomstgericht houdt: waar zou de kandidaat nog aan kunnen werken? Wees daarbij zo constructief en helder mogelijk.

#4. Gebruik voorbeelden

Wil je dat je boodschap overkomt, gebruik dan zoveel mogelijk voorbeelden zodat kandidaten de feedback ook echt kunnen begrijpen. Noem bijvoorbeeld een vraag die je stelde, en hoe de kandidaat daarop reageerde, en hoe anderen daarop reageerden.

#5. Blijf bij de feiten

Opinies, oordelen en meningen zijn in geen enkel feedbackgesprek een goed idee. Dus ook niet in een gesprek met afgewezen sollicitanten. Blijf liever bij de feitelijke constateringen, dat helpt de ander het ook beter te begrijpen.

#6. Wees voorbereid op vragen

Afgewezen kandidaten kampen in een feedbackgesprek meestal met nogal wat teleurstelling. Veel vragen hebben ze zelden meer. Maar neem toch de tijd voor een gesprek, en geef altijd de gelegenheid tot extra vragen. Laat kandidaten de ruimte om te zoeken naar waar ze zich kunnen verbeteren. Wie weet kunnen de zilverenmedaillewinnaars van nu dan de volgende keer wél in aanmerking komen voor de gouden plak.

Input welkom

Dit is de tweede aflevering in een korte zomerserie over verantwoord afwijzen. Input, in de vorm van goede en minder goede voorbeelden, is nog van harte welkom!

Lees verder:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners