Zo zorg je dat jouw sollicitanten geen spijt krijgen van hun keuze

Jeroen Moerenhout Op 28 februari 2019
Gem. leestijd 4 min 1134x gelezen
Deel dit artikel:
Zo zorg je dat jouw sollicitanten geen spijt krijgen van hun keuze

In de huidige arbeidsmarkt zouden kandidaten in control zijn. Toch krijgt bijna de helft spijt van zijn overstap naar een nieuwe job. En ja, daaraan is best wat te doen, zo stelt Jeroen Moerenhout.

Het zijn gouden tijden om te solliciteren, zou je zeggen. Zo kwam het aantal niet-vervulde vacatures in het laatste kwartaal van 2018 met 264.000 tot een historisch hoogtepunt. Voor elke 10 werklozen stonden gemiddeld 8 vacatures open. Het kan niet op.

het aantal niet-vervulde vacatures kwam in het laatste kwartaal van 2018 tot een historisch hoogtepunt

In hoeveel artikelen lees je niet dat dit hét moment is voor een carrièreswitch? We leven in een arbeidsmarkt waarin de kandidaat centraal staat en in control is. Maar is dat ook echt zo? Onderzoek van Gartner toonde vorig jaar namelijk aan dat 46% van de kandidaten spijt hadden van hun nieuwe job. Best veel natuurlijk.

De arbeidsmarkt wordt steeds meer ‘Temptation Hireland

Overdaad schaadt, zo luidt een bekend spreekwoord. En dat lijkt ook in de huidige arbeidsmarkt op te gaan. Kijk maar eens in je timeline op LinkedIn. We’re hiring! SPOED! Reageer nu! Ik ben op zoek naar…! Nee, post & pray is nog steeds niet passé. Het wordt je steeds vaker opgedrongen als de Jehova-getuige die met een voet tussen je deur staat. Of als de gladde verkopers van de ECI-boekenclub, ken je die nog? Aanbiedingen die je gewoon niet kon en mocht weigeren. Maar als na een maand de eerste telefonische reminder tot bestellen op je antwoordapparaat stond had je al spijt als haren op je hoofd.

Vacatures worden je steeds vaker opgedrongen als de Jehova-getuige met een voet tussen de deur

Zoals het FD recentelijk al concludeerde: de arbeidsmarkt is verworden tot een schoonheidswedstrijd. Werkgevers beseffen dat ze er een tandje moeten bijsteken om kandidaten te verleiden. Alleen gaat dit steeds minder op een creatieve, persoonlijke en vriendelijke manier. De arbeidsmarkt verwordt langzamerhand tot Temptation Hireland. De werkgevers staan nog net niet in je gezicht te twerken om je te laten tekenen.

Help, keuzestress!

Keuzestress is een bekend fenomeen geworden in de meerkeuzemaatschappij waarin we leven. Er zijn de afgelopen jaren diverse onderzoeken naar gedaan. Hieruit blijkt dat de keuzejeuk wordt gevoed door verschillende factoren. Welvaart, opvoeding, massamedia, maatschappelijke en sociale druk zijn factoren die een rol spelen bij keuzestress, vooral onder jongeren.

Wat we kiezen bepaalt onze identiteit en dus hebben keuzes meer impact dan ooit

Vroeger was een carrière meer vanzelfsprekend. Je werd bakker, tandarts, brandweerman of kleermaker en werkte je leven lang bij dezelfde baas. Vandaag de dag ligt dat heel anders. We leven bewuster dan ooit. We willen alles uit het leven halen. Dromen waarmaken, ons hart volgen en geluk najagen. Wat we kiezen bepaalt onze identiteit en dus hebben keuzes meer impact dan ooit. Kiezen is lastig in een maatschappij waarin zoveel te kiezen valt.

keuzestress

De tijd van alleen paprika- of naturelchips is voorbij. Knopen doorhakken kost tijd en energie en kan gepaard gaan met de nodige twijfel en onzekerheid. Zucht…

Werkgevers: wees realistisch, geduldig en betrouwbaar

Er is te veel informatie en te veel werkgevers lijken, ondergedompeld in de dagelijkse werkdruk, steeds minder oog meer te hebben voor de kandidaten die niet meteen happen. Solliciteren leidt blijkbaar tot overbelasting van kandidaten. De toegenomen vraag naar talent betekent meer kansen, maar zorgt er ook voor dat kandidaten steeds meer spijt krijgen van hun beslissingen om een aanbieding te accepteren.

4 tips

Hoe zorg je nou dat een kandidaat geen spijt krijgt van zijn of haar keuze om voor jou als werkgever te kiezen? Hier zijn 4 tips:

#1. Schep realistische verwachtingen

Stop met verkopen. Onderzoek toont al jaren aan dat het steeds minder werkt. Zeker op de lange termijn. Schep verwachtingen die je kunt waarmaken. Wees transparant in de do’s en don’ts van je organisatie. Je hoeft niet bescheiden te zijn, maar zeker ook geen blaaskaak. Zoek een goede tussenweg. Het is vrij vertaald naar die bekende STIVA-slogan rondom drank: overtuig, maar overdrijf met mate.

Je hoeft niet bescheiden te zijn, maar ook geen blaaskaak

#2. Kweek vertrouwen

Heb begrip voor de situatie waarin de kandidaat zit. Wees betrokken bij zijn of haar keuze. Vraag of je nog ergens mee kunt helpen of iets kunt verduidelijken. Of maak gewoon een half uurtje extra vrij in je agenda voor een kop koffie. Verleiden doe je op je best als je echt verbinding maakt. Emotioneel in plaats van formeel. Luister, leef je in en stel de kandidaat gerust.

#3. Gun ze de ruimte

Zet kandidaten niet onder druk. Gun ze de tijd om na te denken. Tijd om familie, vrienden of collega’s te raadplegen, zodat ze het gevoel hebben dat ze een weloverwogen keuze maken. Stimuleer ze om hun intuïtie te volgen in plaats van jouw marketingstrategie. Het helpt hen, maar net zo goed jezelf als werkgever om een duurzame relatie te realiseren die hen aan boord van je moederschip houdt.

Kijk verder dan je conversieneus lang is

#4. Focus op commitment

Een veelgemaakte fout is om je als recruiter vooral te focussen op de kandidaat die qua cv het meest in het oog springt. Kijk verder dan je conversieneus lang is. Check die kandidaat met commitment ook eens uit. Die kandidaat die zorgvuldig te werk gaat bij het solliciteren omdat hij de baan van zijn leven wil. Wat is er mooier dan droombaners in je organisatie te hebben? Het is garantie voor intrinsieke motivatie.

Speel, maar hou het leuk!

Ten slotte: help kandidaten een weloverwogen keuze te maken in hun carrière. Want dat helpt jezelf op de lange termijn ook. Onthoud dat de vervanging van een kandidaat die spijt kreeg je gemiddeld zo’n 20% van een jaarsalaris kost. Voorkom dus dat een kandidaat met dikke tranen bij het kampvuur zit uit te huilen als ze beelden krijgt te zien van hoe het echt eraan toegaat in jouw organisatie. Word niet de bronstige verleider die carrières op het spel zet. Ja, recruitment is een spel. Maar houd het leuk.

Over de auteur

jeroen moetenhoutDit blog is geschreven door Jeroen Moerenhout, zelfstandig Consultant Arbeidsmarktstrategie bij Leefvermaak, gespecialiseerd in conceptontwikkeling voor recruitment en talentmanagement. Jeroen schrijft en blogt over de toekomst van werk.

Lees meer van Jeroen:

Deel dit artikel:

Jeroen Moerenhout

Consultant Arbeidsmarktstrategiebij Leefvermaak
Jeroen Moerenhout is zelfstandig Consultant Arbeidsmarktstrategie bij Leefvermaak en gespecialiseerd in conceptontwikkeling voor Recruitment en Talentmanagement. Jeroen schrijft en blogt over de toekomst van werk.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners