Zonnige tijden houden aan, ook op de arbeidsmarkt

Peter Boerman Op 13 september 2016
Gem. leestijd 2 min 756x gelezen
Deel dit artikel:
Zonnige tijden houden aan, ook op de arbeidsmarkt

Het weer op de arbeidsmarkt blijft voorlopig even zonnig als het buiten is.

In bijna alle sectoren (op de bouw en mijnbouw na) verwachten werkgevers meer medewerkers aan te nemen dan in het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q4) van ManpowerGroup.

zonnige tijden

Uitleg: het percentage werkgevers dat verwacht dat het aantal werknemers binnen de onderneming volgend kwartaal toeneemt, minus het percentage werkgevers dat juist een afname verwacht.

Zevende zonnige kwartaal op rij

Het is al het zevende kwartaal op rij dat deze score positief is. Ook in andere landen verwachten werkgevers over het algemeen groei, met India en – opvallend genoeg – Japan voorop. Manpower onderzocht er wereldwijd 59.000, van wie zo’n 750 in Nederland.

zonnige tijden wereldwijd

Brexit geen effect

“Het effect van het Britse referendum over de Brexit heeft nog geen merkbare gevolgen voor de werkgelegenheid”, concludeert José Brenninkmeijer van ManpowerGroup Nederland. “Opvallend is dat hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Het werkgelegenheidscijfer komt hier uit op +5, net als vorig kwartaal en dezelfde periode een jaar geleden. Dit heeft mogelijk te maken met onzekerheid over het moment en de gevolgen van de daadwerkelijke uitstap. Angst voor ingrijpende gevolgen lijken te zijn weggeëbd.”

zonnige tijden in nederland groei in alle regio's

Voorzichtige stappen

Nederlandse werkgevers zijn vooral positief in de financiële en zakelijke dienstverlening. Voor het vijfde kwartaal op rij zijn zij het meest optimistisch met een score van +8. “Stabiliteit en voorzichtige stappen vooruit lijken de nieuwe werkelijkheid”, aldus Brenninkmeijer.

Groei in alle regio’s

Het is voor het eerst dit jaar dat alle regio’s van Nederland in het onderzoek positief zijn. De noordelijke regio herstelde zich in het afgelopen kwartaal met een groei van -3 naar +1.

Goed nieuws uit Duitsland

Ook uit Duitsland komt goed nieuws: het werkgelegenheidscijfer daar verdubbelt in één kwartaal van +4 naar +8. “Opvallend, en gunstig voor de Nederlandse economie. Traditiegetrouw is Duitsland de voortrekker van onze arbeidsmarkt”, schetst Brenninkmeijer.

Beeld via Pixabay

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners