Een modelovereenkomst? 7 op de 8 zzp’ers gebruikt hem niet

Peter Boerman Op 18 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1124x gelezen
Deel dit artikel:
Een modelovereenkomst? 7 op de 8 zzp’ers gebruikt hem niet

Ruim 1 op de 3 startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is. En slechts 12 procent van de startende zzp’ers zegt er eentje te gebruiken.

Dit blijkt uit een peiling van het online startersplatform Ikgastarten.nl en de Rabobank onder bijna 1.200 startende ondernemers (of mensen die serieuze plannen hebben om op korte termijn een onderneming te beginnen).

Tegen schijnzelfstandigheid

De uitkomst is opvallend, want sinds de invoering van de modelovereenkomsten op 1 mei dit jaar is er veel om te doen. Met dit onderdeel van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) moet ‘schijnzelfstandigheid’ bij ondernemers worden tegengaan, maar er bestaat tot nu toe veel onduidelijkheid over onder zowel zzp’ers als opdrachtgevers.

Boete of naheffing dreigt

Net zoals bij de rechtsvoorganger, de VAR-verklaring, is de modelovereenkomst niet verplicht. Een zzp’er mag zich ook best zonder zo’n verklaring laten inhuren door een opdrachtgever. Het enige is: als je géén goedgekeurde modelovereenkomst weet af te sluiten, kan het zijn dat de Belastingdienst achteraf tóch een dienstbetrekking vaststelt. In dat geval kan zowel de zzp’er als de opdrachtgever (straks) een boete of naheffing opgelegd krijgen.

Overgangsregeling van een jaar

Om opdrachtgevers en zelfstandigen aan de nieuwe regeling te laten wennen is er een overgangsregeling van een jaar in het leven geroepen. In deze overgangsperiode vinden onderhandelingen met de Belastingdienst plaats over de contracten. Het overgrote deel van de zelfstandig opgestelde modelovereenkomsten is tot nu toe afgekeurd, waardoor de onzekerheid voor alle partijen voorlopig nog niet is weggenomen.

Meer over de wet DBA?

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners