‘Vette techniek’ bij Defensie moet sollicitanten overtuigen

Met een speciale site en een paar coole filmpjes gaat Defensie het tekort aan technisch personeel te lijf.

In 2014 en 2015 hebben de krijgsmachtdelen van Defensie een aanzienlijk aantal technische vacatures te vervullen. Om zich te onderscheiden van alle andere werkgevers in de markt voor technici gooit Defensie iets in de strijd dat anderen nooit kunnen bieden: de naar eigen zeggen ‘vette techniek’. ‘Hightech materieel, zoals helikopters, pantservoertuigen, schepen en vliegtuigen. Deze enorme machines met allerlei technische uitdagingen vind je alleen bij Defensie’, aldus een persbericht dat hoort bij de nieuwe campagne voor technici, die deze week van start is gegaan.

Snelvuurkanon

Als technicus bij Defensie mag je bijvoorbeeld ‘sleutelen aan het 35mm snelvuurkanon van een CV90 pantservoertuig, de ruim 13.000 pk sterke motoren van een marinefregat of de Hellfire-raketten van een Apache gevechtshelikopter. Als technicus bij Defensie zorg je ervoor dat alles blijft rijden, vliegen, varen of werken zoals het moet.’

Filmpjes

Defensie wil met spannende filmpjes de technische doelgroep verder verleiden. Zo is er een speciaal filmpje voor de landmacht, dat momenteel op diverse momenten via tv wordt uitgezonden.

En er is ook een speciaal filmpje gemaakt voor technici bij de Marine:

Geblinddoekt uit een vliegtuig

Defensie is al langer bezig met video sollicitanten te trekken. Zo kwam er eind november ook al een stuntfilmpje online waarbij een geblinddoekte wingsuitvlieger door Air Controllers van de Luchtmacht veilig naar een plek op de grond werden begeleid. De vlieger, Sam Laming, sprong geblinddoekt op 2,1 kilometer hoogte uit het vliegtuig, en viel vervolgens met een snelheid van 278 kilometer per uur door het luchtruim, op weg naar vliegbasis Volkel. Na een vlucht van enkele minuten landt Laming precies op de vooraf gemarkeerde plek, de bulls eye.

Epke in een vliegtuig

In oktober was er al een filmpje waarbij de ‘vlucht’ van Epke Zonderland werd nagedaan in een vliegtuig.

Of het allemaal het gewenste effect heeft, moet nog worden afgewacht. Maar ‘vet’ is het in elk geval wel, dat zal waarschijnlijk zelfs de meest verstokte pacifist toegeven…

 

Discriminatie bestaat, maar vooral in hogere functies, zo blijkt

Mannen die promotie willen maken, worden de helft meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan vrouwen. Bij sollicitaties voor hogere niveaus worden vrouwen dus duidelijk gediscrimineerd.

Dat concluderen wetenschappers van de UGent, de IÉSEG School of Management en de KU Leuven uit onderzoek dat zij tussen november 2013 en april 2014 uitvoerden.

Fictieve brieven

De wetenschappers verstuurden 1.152 fictieve sollicitatiebrieven als reactie op meer dan 500 bestaande vacatures in de Vlaamse arbeidsmarkt. Naar elke vacature werden twee sollicitaties gestuurd, die stuk voor stuk vrijwel gelijkwaardig waren, maar waarbij alleen de naam duidelijk mannelijk dan wel vrouwelijk was. Globaal kregen 26% van de mannelijke en 25% van de vrouwelijke kandidaten een positieve reactie op hun sollicitatie. Daarbij werd 11% van de mannen en 10% van de vrouwen meteen uitgenodigd voor een selectiegesprek. Deze verschillende behandeling naar geslacht is statistisch niet significant.

50% meer kans

Dit verandert als de vacatures worden opgedeeld naar het feit of ze al dan niet een promotie in functieniveau impliceren.Voor banen waarbij je zo’n promotie in functieniveau kon verwachten, hadden de fictieve mannelijke kandidaten in het onderzoek 23% meer kans op een positieve reactie en zelfs 50% meer kans om meteen uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Verklaringen

De bevinding dat vrouwen gediscrimineerd worden bij sollicitaties voor hogere posities wordt geschraagd door twee belangrijke economische theorieën omtrent discriminatie. Ten eerste kunnen sommige werkgevers, collega’s en klanten het onaangenaam vinden om samen te werken met vrouwen op hogere posities. Dat gevoel wordt mogelijk veroorzaakt door de traditionele oververtegenwoordiging van mannen in deze functies. Anderzijds zou het kunnen dat sommige geteste werkgevers over het algemeen van mannen een hogere productiviteit verwachten in hogere functies, omdat zij van oordeel zijn dat ze beter matchen met typisch mannelijke kenmerken (zoals assertiviteit, autonomie en dominantie) of tijdsbesteding (door verdeling van huishoudelijke taken en zwangerschap).

Mooie mensen

Vorige week kwamen in Nederland ook al fictieve sollicitaties in het nieuws, toen het Sociaal Cultureel Planbureau uit onderzoek bekend maakte dat mooie mensen zo’n 20 procent meer kans maken bij sollicitaties dan hun minder mooie medesollicitanten.  Voor hoge beroepen geldt zelfs dat uiterlijk en zelfvertrouwen even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding, concludeerde het SCP uit de sollicitatietest met de fictieve Claartje (symmetrisch, slank, langharig blond), Jozef (brede kaaklijn, donkere krullen) en Vera (aan de mollige kant).

Illustratie via Flickr.com