‘In 2018 is achteroverleunen voor bedrijven echt voorbij’

Joost Fortuin Op 31 januari 2018
Gem. leestijd 3 min 1171x gelezen
Deel dit artikel:
‘In 2018 is achteroverleunen voor bedrijven echt voorbij’

2018 wordt ‘het jaar van de waarheid’ voor werkgevers, stelt Joost Fortuin. Achteroverleunen kan niet meer, bedrijven moeten vol aan de bak om goede mensen te vinden. Anders kunnen de problemen wel eens groot zijn.

“Ik zie nog altijd bedrijven die zich niet realiseren dat de arbeidsmarkt volledig is veranderd”, aldus Fortuin, managing director van PageGroup Nederland. “De werkloosheid onder hbo’ers is historisch laag en daalt dit jaar ongetwijfeld nog verder. Afgestudeerden hebben de banen voor het uitkiezen. Werkgevers moeten veel harder rennen om de beste mensen binnen te halen.”

Serieus gaan investeren

Toch ontbreekt het veel werkgevers nog aan het juiste wervingsbeleid, constateert hij, mede aan de hand van de Job Applicant Confidence Index (JACI), die ieder kwartaal de stemming op de arbeidsmarkt meet. “Bedrijven moeten serieus gaan investeren in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, anders lopen ze talent mis.”

‘Bedrijven moeten serieus investeren in persoonlijke ontwikkeling, anders lopen ze talent mis’

Goede voornemens: kandidaten verleiden

Volgens Fortuin is het afgelopen jaar de macht verschoven van werkgevers naar kandidaten. “Bedrijven die achteroverleunen zijn een restant van de crisisjaren, toen er nog meer dan genoeg kandidaten waren om uit te kiezen. Maar die tijd is echt voorbij. Werkgevers die hun wervingsbeleid vorig jaar nog niet hebben aangepast, moeten dat zeker in hun lijstje met goede voornemens voor 2018 opnemen.”

Flexibiliteit belangrijker dan salaris

Om talent aan te trekken zullen bedrijven zich beter aan kandidaten moeten verkopen, zegt Fortuin. Zo blijkt uit de meest recente resultaten dat bedrijven volgens kandidaten te weinig investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Slechts 39 procent is tevreden over zijn of haar werk/privébalans, een daling van 3 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden. De tevredenheid over de ontwikkeling van vaardigheden is met 8 procentpunt gedaald tot 58 procent.

‘Een goed salaris is niet meer voldoende: flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden wegen veel zwaarder’

De cijfers verbazen Fortuin niet. “Als een kandidaat verschillende aanbiedingen van werkgevers tegen elkaar kan afwegen, stelt zij of hij hogere eisen. Een goed salaris is niet voldoende meer: flexibiliteit en goede mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen wegen veel zwaarder.”

Meer vaste contracten uitgedeeld…

In de slag om talent neemt ook het aantal vaste contracten toe, constateert Fortuin. “Meteen een vast contract in het vooruitzicht stellen is een van de manieren waarop werkgevers zich kunnen onderscheiden. Vanwege de aantrekkende markt neemt bovendien de de directe behoefte aan een flexibele schil af. Bedrijven zullen dit jaar minder angstig zijn om mensen aan te nemen.”

…Maar vraag naar interimmers herstelt zich ook

Maar naast de groei van de vaste contracten neemt tegelijkertijd ook de vraag naar interim managers toe, voorziet hij. “Veel van onze cliënten zijn enorm opgelucht dat het kabinet de Wet DBA voorlopig in de ijskast heeft gezet. In zijn huidige vorm keert die wet vermoedelijk ook niet meer terug. Daardoor is bij bedrijven meer vertrouwen ontstaan. Waar bedrijven door deze wet vorig jaar nog terughoudend waren om een interim opdracht uit te zetten, zagen we de vraag naar interim managers aan het eind van vorig jaar alweer toenemen. Dat zet zich dit jaar door, verwacht ik. Ik ben blij dat het kabinet ook heeft ingezien dat de wet een averechts effect had.”

joost fortuin page groupDit blog is geschreven samen met Joost Fortuin, managing director bij de PageGroup.

Lees ook:

Zelf ook bloggen?

Werf& is altijd op zoek naar mensen die een mooi verhaal over recruitment te vertellen hebben. Een nieuwe trend delen? Ergens enthousiast over geworden? Of gewoon je onvrede over een ontwikkeling kwijt? Laat het gerust weten!

Deel dit artikel:

Joost Fortuin

Managing Director Nederlandbij PageGroup
Joost Fortuin is Managing Director Nederland van recruitmentspecialist PageGroup. Hij is verantwoordelijk voor Page Personnel, Michael Page en Page Executive, de drie onderdelen die samen PageGroup Nederland vormen. Fortuin begon zijn carrière binnen PageGroup in 1996 bij Michael Page. In 2002 lanceerde hij de Nederlandse tak van Page Personnel. In 2007 nam hij actief deel aan de uitbreiding van PageGroup in de Verenigde Staten en gaf hij leiding aan de Canadese tak. Sinds 2013 zet Fortuin zich weer in voor PageGroup Nederland.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners