Dit zijn de 6 grootste misvattingen over uitzendwerk

Joost Fortuin Op 27 september 2018
Gem. leestijd 4 min 1253x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 6 grootste misvattingen over uitzendwerk

Veel recruiters richten zich alleen op vaste banen, en weinig op uitzendwerk. Onterecht, zegt Joost Fortuin, die daarom graag afrekent met de 6 grootste mythes die nog steeds rondom uitzendkrachten zweven. 

Meer dan 2 op de 3 Nederlandse werknemers zou best tijdelijk werk of uitzendwerk overwegen, mocht het zich aandienen, blijkt uit de Job Applicant Confidence Index (JACI) waarmee PageGroup ieder kwartaal de stemming op de arbeidsmarkt meet. Toch bestaan er nog altijd veel misvattingen over uitzendwerk. Daarom: de fabels van de feiten gescheiden.

misvattingen error#1. Uitzendwerk verdient minder goed

Nog steeds onderschrijven veel Nederlandse werknemers het idee dat uitzendwerk minder verdient of minder zekerheid zou opleveren. Ten onrechte. Een tijdelijke werknemer krijgt in een organisatie hetzelfde salaris als iemand met een vast contract. Dat wordt immers vastgelegd in de arbeidswetgeving: loon en toeslagen vallen gewoon onder de cao van de opdrachtgever. Je verdient als uitzendkracht dus evenveel als vaste medewerkers in dezelfde functie, en daar wordt ook streng op gecontroleerd. Werkgevers zijn vaak zelfs bereid om iets meer te betalen voor de flexibiliteit die ze winnen met een uitzendkracht.

misvattingen error

#2. Als uitzendkracht heb je minder rechten

Veel mensen denken dat je minder rechten hebt als uitzendkracht dan als vaste medewerker. Denk aan rechten als vakantiegeld en ziektewetuitkering. Maar ook dat is een mythe: je bent als uitzendkracht immers in dienst van het uitzendbureau en je maakt aanspraak op dezelfde rechten als iemand met een vast contract heeft. Dus gewoon elk jaar vakantiegeld en recht op een ziektewetuitkering mocht dat nodig zijn.

misvattingen error

#3. Als uitzendkracht bouw je geen pensioen op

Ook hier geldt: je bent als uitzendkracht in dienst van het uitzendbureau. En die draagt je pensioenpremie af, net zoals een reguliere werkgever dat zou doen. Dus ook als tijdelijke kracht ben je verzekerd van een oude dag zonder grote (financiële) zorgen.

misvattingen error

#4. Uitzendwerk staat niet goed op je cv

Ondanks de drie genoemde hardnekkige vooroordelen, staat het merendeel van de Nederlanders toch positief tegenover uitzendwerk. In landen als Spanje heerst nog wel eens de indruk dat je als uitzendkracht niet goed genoeg bent voor een vaste baan, is het idee in Nederland vaak andersom. Hier denken we eerder dat je juist goed genoeg bent als je tijdelijk werk doet: je neemt tenslotte het risico om van tijdelijke banen te leven, omdat je beseft dat je dankzij je kwaliteiten toch wel weer aan de slag komt.

De mix van een krappe arbeidsmarkt met een hoge werkdruk zorgt voor veel behoefte aan flexibiliteit

Uitzendwerk staat dus goed op je cv. Bovendien groeit onder werkgevers de behoefte aan tijdelijk personeel. Dat heeft te maken met de aantrekkende economie en het grotere aanbod aan banen. Door de combinatie van een krappe arbeidsmarkt met een hoge werkdruk is er steeds meer behoefte aan flexibele oplossingen op korte termijn. De flexibele schil van bedrijven groeit dan ook. Uitzendwerk wordt steeds meer de norm in plaats van de uitzondering.

misvattingen error

#5. Uitzendwerk biedt minder werkzekerheid

De meeste mensen hebben behoefte aan (enige) zekerheid als het gaat om hun inkomen en loopbaan. En ‘tijdelijk werk’ impliceert dat je na afloop van een opdracht wel eens zonder werk kunt komen te zitten. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Uitzendwerk zorgt voor veel kansen om je op een breder vlak te ontwikkelen in je vakgebied

De praktijk wijst echter uit dat eerder het tegendeel waar is: vaak is het zo dat je als uitzendkracht eerder aan de slag bent dan als je zelf op zoek moet naar een baan. Zeker als je ervaring hebt. Uitzendwerk zorgt voor veel kansen om je op een breder vlak te ontwikkelen in je vakgebied. Als je aan verschillende projecten werkt, leer je nieuwe vaardigheden en technieken die je in je verdere loopbaan ook kunt gebruiken. Bovendien heb je als uitzendkracht een ingang bij bedrijven waar je anders misschien moeilijk binnen zou komen. Gaat het om een functie die ook na afloop van je tijdelijke contract nog bestaat, en de opdrachtgever is tevreden over je, dan wordt je tijdelijke aanstelling zelfs vaak in een vaste aanstelling omgezet. Als je dat tenminste wilt…

misvattingen error

#6. Uitzendwerk is alleen geschikt als bijbaantje

Uitzendkrachten die alleen worden ingezet voor bijbaantjes, zoals vakkenvullen of werken in de bediening, of voor seizoensgebonden werkzaamheden, bijvoorbeeld in de tuinbouw? Het is een veelgehoord cliché, maar wel onjuist. Een aanzienlijk deel van de uitzendkrachten heeft inmiddels een hogere opleiding (bachelor of master). Bedrijven werven tegenwoordig dan ook uitzendkrachten voor een grote verscheidenheid aan projecten en functies, tot aan managementniveau toe. Natuurlijk is er veel uitzendwerk voor ongeschoolde functies, maar het is zeker niet het enige werk dat het uitzendbureau tegenwoordig biedt. En nu de arbeidsmarkt onder druk staat, zal het aanbod aan uitzendwerk in de meer gespecialiseerde functies alleen maar toenemen.

joost fortuin page groupDit blog is geschreven door Joost Fortuin, managing director bij de PageGroup.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Joost Fortuin

Managing Director Nederlandbij PageGroup
Joost Fortuin is Managing Director Nederland van recruitmentspecialist PageGroup. Hij is verantwoordelijk voor Page Personnel, Michael Page en Page Executive, de drie onderdelen die samen PageGroup Nederland vormen. Fortuin begon zijn carrière binnen PageGroup in 1996 bij Michael Page. In 2002 lanceerde hij de Nederlandse tak van Page Personnel. In 2007 nam hij actief deel aan de uitbreiding van PageGroup in de Verenigde Staten en gaf hij leiding aan de Canadese tak. Sinds 2013 zet Fortuin zich weer in voor PageGroup Nederland.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners