De 4 grootste trends die recruitment voorgoed veranderen (volgens Kevin Wheeler)

Peter Boerman Op 15 mei 2017
Gem. leestijd 3 min 2700x gelezen
Deel dit artikel:
De 4 grootste trends die recruitment voorgoed veranderen (volgens Kevin Wheeler)

De Amerikaanse recruitmentgoeroe Kevin Wheeler was donderdag 11 mei in Nederland. Op Werf& Live deelde hij 4 trends die werving en selectie voor altijd zullen veranderen.

Een blik in de toekomst. Het is de specialisatie van Kevin Wheeler. En één ding is daarbij voor hem in elk geval helder: ‘De banen zoals we die nu kennen, gaan verdwijnen’, zei hij tijdens Werf& Live. ‘Over 20 jaar heeft denk ik nog 10 tot 15 procent van de arbeidsmarkt een vaste baan. De rest wordt flexibel of tijdelijk ingevuld.’ Wat ziet hij nog meer in het verschiet? 4 trends uitgelicht.

Trend 1 – Automatisering

De mogelijkheden van automatisering zijn groot. Zowel backend– als frontend elementen in het werving- en selectieproces zijn nog (veel) verder te automatiseren, verwacht hij. Denk aan: automated branding , geautomatiseerde sociale media, onboarding tools maar ook automated metrics & reports. ‘Het is behoorlijk helder dat het hele gebeuren in het komende decennium verder wordt geautomatiseerd.’

Wheeler laat ons ook kennismaken met Wade&Wendy, een voorbeeld van een van de vele chatbots die inmiddels op de recruitmentmarkt zijn gericht (en toevallig nog eentje van Nederlandse makelij ook). Volgens Wheeler is dit de toekomst voor elke kandidaat: een persoonlijke AI-recruiting assistent. Want als je niet met Wendy wil chatten, dan staan bijvoorbeeld ook Olivia, Mya, Karin en vele andere (vrouwelijke) opties voor je klaar.

Wheeler verwacht ook de opkomst van geautomatiseerde, interactieve, semi-intelligente tools voor screening, assessments en ranking van kandidaten. ‘De belangrijkste taak voor recruiters is dan nog om de goede criteria te geven, om zo de beste screenings te krijgen.’ Volgens Wheeler zouden recruiters niet moeten afwachten met experimenteren met zulke tools. ‘Probeer het gewoon. Wacht niet totdat het perfect is en iedereen het gebruikt. Dan kun je wel eens te laat zijn.’

kevin full face

Trend 2 – Innovatie

Natuurlijk, automatisering valt al grotendeels samen met innovatie. Maar er is meer, voorspelt hij. Zo verwacht hij ook een sterke opkomst van Recruitment Process Outsourcing, oftewel RPO.

Wat zal veel impact hebben op recruitment?

  • Predictive analytics
  • Robotica
  • Virtual en augmented reality
  • Chatbots
  • Biometrisch assessment (om te testen of mensen de waarheid spreken)
  • Ultrasonic tracking
  • Intelligente persoonlijke assistenten (de ‘high end chatbot’)
  • Via algoritmes geautomatiseerd recruitment

Trend 3 – Analytics

We leven in een datatijdperk, zegt Wheeler. En de mogelijkheden van analytics zijn groot. Met het juiste gebruik van data kun je betere beslissingen nemen, aldus de Amerikaan. ‘Using data is gonna make you smarter.’

Daarbij gaat het volgens hem wel om het verschil tussen beschrijvende en voorspellende of predictive analytics, en om de vraag hoe je precies kwaliteit gaat meten, zeker als het om mensen gaat.

kevin wheeler werf& live

Trend 4 – Netwerken

Een andere grote trend die de werving en selectie zal beïnvloeden is die van netwerken. En daarbij heeft Wheeler het niet over iets als LinkedIn, maar over de manier waarop we werken. Hij verwacht dat het werk zich in de toekomst zal concentreren rond netwerken van mensen met bepaalde skills. ‘We zullen geen banen meer hebben, we zullen vaardigheden inhuren.’

Supply chains en netwerken van vaardigheden en relaties zullen de organiserende principes zijn van HR in deze eeuw, zegt Wheeler, en niet: een baan. Dankzij verregaande automatisering en analytics kunnen we een catalogus van menselijke vaardigheden bouwen, en daaromheen onze organisatie opbouwen. ‘Een volledig andere benadering’, aldus Wheeler.

Even wordt het onrustig…

Even wordt het wat onrustig in de zaal van Werf& Live, als Wheeler voorspelt dat ook de baan van de recruiter in de toekomst wel eens ten prooi zou kunnen vallen aan automatisering. Wat als werving en selectie een ‘push button’ activity wordt? Wat als algoritmes betere beslissingen kunnen nemen dan mensen en vacaturehouders het met de juiste tools zelf wel af kunnen?

Gelukkig heeft Wheeler voor de recruiters in de zaal ook nog een geruststellende boodschap. ‘Beslissen op basis van menselijk advies zal altijd nodig blijven.’ Wat een opluchting….

Dit blog is geschreven door Eline Nederstigt, contentspecialist bij Endouble. Fotografie door Wouter Went.

kevin wheeler werf& live

Meer over Kevin Wheeler: Future of Talent Institute.

Lees ook:

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners