Bijzondere vacature: professionele beer-knuffelaars gevraagd

Knuffelberen, maar dan in het echt. In het Amerikaanse New Mexico hebben ze er nu een bijzondere vacature voor, waar ze op zoek zijn naar ‘professional bear huggers‘. Ervaring niet vereist, een biologie- of politieopleiding wel.

Peter Boerman Op 24 maart 2023
Gem. leestijd 2 min 382x gelezen
Deel dit artikel:
Bijzondere vacature: professionele beer-knuffelaars gevraagd

Zomaar in het wild een beer tegenkomen en besluiten die te gaan knuffelen? Het was, en is, nog steeds een slecht idee. Maar mocht het op een of andere manier toch een droom van je zijn, dan loop je in New Mexico nu de kans die werkelijkheid te laten worden, en een levende knuffelbeer in je hand te mogen houden. Het New Mexico Department of Game and Fish is namelijk op zoek naar ‘professionele beer-knuffelaars’ voor een onderzoeksproject in het noorden van de Amerikaanse staat.

Denk vooral niet dat het gaat om een walk in the park.

De vacature op Facebook trok al heel wat bekijks, ook van de media (zoals 1, 2 en 3). Sollicitanten kunnen zich nog tot 30 maart melden. Maar denk vooral niet dat het gaat om een walk in the park. ‘Je moet in staat zijn om in zware omstandigheden te wandelen, de moed hebben om in een berenhol te kruipen en het vertrouwen hebben in je collega’s om je tijdens het proces te beschermen’, aldus de vacature. ‘Niet al het veldwerk op het gebied van wetshandhaving is glamoureus, maar we zouden het geweldig vinden als je je aansluit bij het team, waar je de ervaring van je leven kunt hebben.’

Knuffelberen, maar dan in het echt. In New Mexico hebben ze er een vacature voor, waar ze op zoek zijn naar 'professionele beer-knuffelaars.

Online solliciteren

Wie belangstelling heeft, kan online solliciteren (alhoewel de site wat moeite heeft om bereikbaar te zijn). De ideale sollicitant beschikt in elk geval over een bachelor-diploma van een erkende opleiding in biologie, politiewetenschap of wetshandhaving, ecologie, of een aanverwant terrein. Ze zeggen er ook meteen maar even bij dat assistentie van vrijwillige beer-knuffelaars niet gewenst is. ‘Ongeacht hoe schattig ze zijn, we raden je absoluut niet aan zelf in berenholen te kruipen of ze te knuffelen. Als je dat toch doet, zullen onze medewerkers een innig gesprek met je moeten hebben.’

‘Ongeacht hoe schattig ze zijn, we raden je absoluut niet aan zelf in berenholen te kruipen.’

De selectie voor de vacature bevat trouwens niet alleen diploma-eisen en een fysieke test, maar ook medisch en psychologisch onderzoek. Na eventuele selectie moeten de uitverkorenen eerst nog een jaar training ondergaan, onder meer om te leren omgaan met wapens, boten, patrouillevaardigheden en wildlife in het algemeen. Dat gebeurt deels op de Southeastern New Mexico Law Enforcement Academy, maar ook gedurende 14 weken ‘in het veld.’

beer-knuffelaars gevraagd

Voor wie het knuffelen van levensechte beren toch nog wat te spannend vindt, kun je in New Mexico overigens ook nog met Bambi aan het werk. Ook voor professionele hertenbeschermers staan immers nog vacatures open, zo valt te lezen.

Lees ook

Foto’s: New Mexico Department of Game and Fish

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners