Bloedbad op vacaturemarkt, maar thuishulp, postbezorger én stagiair zijn juist veel gevraagd

Het aantal vacatures blijft de afgelopen weken maar dalen. Vooral in het toerisme en de horeca is de vraag bijna volledig opgedroogd. Maar er blijken ook beroepen juist méér in trek, zoals de postbezorger en de thuishulp. En opvallend: ook de stagiair is gewild.

Peter Boerman Op 13 mei 2020
Gem. leestijd 3 min 985x gelezen
Deel dit artikel:
Bloedbad op vacaturemarkt, maar thuishulp, postbezorger én stagiair zijn juist veel gevraagd

Weer volop nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt deze week. Terwijl het CBS vrijdag komt met een officieel kwartaalbericht, nemen nu anderen daarop alvast een voorschot door in de eigen database te duiken. En het beeld dat daaruit oprijst is niet mals te noemen.

Aanvankelijk leek de schade nog wel mee te vallen, maar inmiddels is het effect van de coronacrisis toch groot.

Zo spreekt Indeed.nl van een ‘aanhoudende rem op de arbeidsmarkt’. En hoewel de schade aanvankelijk nog wel leek mee te vallen, is inmiddels het effect van de coronacrisis toch groot. Op 3 april lag het aantal vacatures 23% onder de trend van vorig jaar. Inmiddels is dat opgelopen tot 36%. Vooral in de ‘servicefuncties’ als horeca, hospitality en toerisme en schoonmaak is de daling fors. Zo was er begin april sprake van een daling van 54% in vacatures in de horeca, inmiddels is dit opgelopen naar 69%. Het toerisme daalt verder van 48% naar 68%.

De lichtpuntjes

Vorige week constateerden we ook al dat er tegenover die grote dalingen ook enkele lichtpuntjes te zien zijn. Die constateert Indeed ook. Zo neemt de vraag naar thuishulpen, postbezorgers en betontimmermannen (relatief) sterk toe. Dat heeft er onder meer mee te maken dat in deze beroepen volop wordt doorgewerkt, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. Opvallend is verder dat slechts vijf functies nog een stijging in vacatures laten zien. Meest opmerkelijke hierbij: de stagiair, waar ineens ruim 5% méér vraag naar lijkt te zijn.

beroepen met veel vraag

Internationaal gezien

Internationaal gezien doet Nederland het met een daling van 36% trouwens ook nog redelijk. In landen als de VS, Italië, en het Verenigd Koninkrijk is de daling veel groter. Hier valt op dat er nauwelijks een relatie lijkt met de mate waarin het coronavirus in een bepaald gebied huishoudt. In Nieuw-Zeeland is het virus al vrijwel verdwenen, en bleef het aantal slachtoffers relatief zéér beperkt. Toch kent het land de grootste daling in aantal vacatures, meldt Indeed.

Indeed gaf trouwens ook nog een handig overzicht van organisaties waar ze nog wel zoeken naar personeel, zoals New York Pizza, Careyn en Albert Heijn. Het UWV deed vorige week ook zoiets, met hun analyse van impact op de werkgelegenheid per sector. Ook het UWV voorziet sterke daling aan de ene kant, bijvoorbeeld bij de uitzend- en reisbureaus, horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. Maar daar staan enkele groeisectoren tegenover, zoals zorg & welzijn, de overheid en de post- en koeriersbranche.

Bemiddelaars hardst getroffen

Ook Textkernel constateert, op basis van recente data uit Jobfeed, een verdere daling in het aantal vacatures. Het aantal online geplaatste vacatures lag volgens hen vorige week zo’n 43 procent onder dat van begin dit jaar. Nederlandse intermediairs worden daarbij nóg harder getroffen dan gemiddeld: hun volume aan nieuw geplaatste vacatures is zelfs bijna gehalveerd ten opzichte van januari (-48%).

Meer weten?

Op zoek naar meer betrouwbaar en actueel inzicht in de arbeidsmarkt en data over recruitment? Elke donderdag om 11:00 worden de laatste arbeidsmarktdata en -ontwikkelingen gepresenteerd in een webinar. Hiervoor kun je je hier registreren.

Meer weten over Recruitment Kengetallen?

In 2007, 2013, 2019 en 2020 is er onderzoek gedaan naar de Recruitment Kengetallen in Nederland. Op 18 juni worden deze gepresenteerd in een bijzonder online seminar over Recruitment Kengetallen. Tijdens dit seminar worden de nieuwste en meest actuele cijfers gepresenteerd (die van het 2020-onderzoek), de laatste internationale inzichten en ontwikkelingen op gebied van KPI’s en kengetallen binnen de recruitmentindustrie én kengetallen in de praktijk. Hier vind je alle informatie.

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners