Campagne van de week: geen vacatures meer, maar… kaap je plek

Geen vacatures meer. Maar in plaats daarvan… kaap je plek! Dat is het idee achter de nieuwe, opvallende campagne van het West-Friese accountantskantoor Kaap Hoorn. Hoe kwam het zover?

Peter Boerman Op 10 juni 2020
Gem. leestijd 3 min 936x gelezen
Deel dit artikel:
Campagne van de week: geen vacatures meer, maar… kaap je plek

‘Als je hier één medewerker mee vindt, zijn we al blij’, zeiden ze bij accountantskantoor Kaap Hoorn tegen Michiel Martens, toen hij voorstelde een arbeidsmarktcampagne op te tuigen. Het kantoor had zelf al meerdere wervingspogingen gedaan, onder meer met billboards in de regio, via sociale media en via de eigen medewerkers. Maar tot nu toe lang niet altijd met het gewenste resultaat. Ook werving- en selectiebureaus stelden teleur.

‘Het was heel erg vacaturegestuurd. Dat vond ik niet onderscheidend genoeg.’

Hoe anders is dat nu. Nog maar net een week is de nieuwe campagne live, en nu al zijn de eerste drie reacties binnen. Of althans, zijn ‘drie plekken gekaapt’, zoals Martens het noemt. Met zijn bureau De Selectie kwam hij vorig jaar bij het accountantskantoor aan tafel. Daar adviseerde hij de werving voortaan over een andere boeg te gooien. ‘Ze hadden best een mooie werkenbij-pagina. Maar het was nog heel erg vacaturegestuurd. Dat vond ik niet onderscheidend genoeg. Toen heb ik geadviseerd het proces om te draaien.’

Vacatures of niet

De nieuwe campagne kaapjeplek is daarvan een uitwerking. ‘Of wij nou vacatures hebben of niet, wij zijn altijd op zoek naar personen die ons team kunnen versterken’, vertelt Chendra van Kleef, een van de eigenaren van het kantoor. Dat is dus het idee van #kaapjeplek: je hoeft als kandidaat niet te solliciteren op een vacature. Geef liever eerst aan wat je voorkeur geniet, en in een vervolggesprek kijkt het bureau of er een klik is, en of ze plek voor je hebben. Daarbij kijken ze niet alleen naar kennis en ervaring, maar vooral ook naar persoonlijkheid.

‘De campagne laat denk ik goed zien met wat voor kantoor je te maken krijgt.’

En de campagne, waarin sport een grote rol speelt, doet er alles aan om te laten zien welke persoonlijkheid het kantoor zelf heeft. Daar is ‘bewust voor gekozen’, vertelt Martens. ‘Je moet je kunnen identificeren met het team. Het is ook echt een bijzondere club. Gedreven, sportief, dat zit echt in hun DNA. Dat betekent niet dat je een topsporter moet zijn om hier te werken, en ze zoeken ook zeker geen uniform type. Je mag hier echt jezelf zijn. Maar de campagne laat denk ik wel goed zien met wat voor kantoor je als kandidaat te maken krijgt.’

Behoefte niet veranderd

De bijbehorende filmpjes en fotografie zijn al in januari gemaakt. Maar vanwege de coronacrisis werd livegang van de campagne steeds uitgesteld, onder meer omdat Kaap Hoorn kandidaten wel graag in levende lijve wil spreken. En dat kan inmiddels weer, dus is nu voor livegang het goede moment. ‘De behoefte is niet veranderd’, aldus Martens. ‘De doelgroep is nog steeds schaars.’

De samenwerking kwam tot stand via de plaatselijke voetbalclub.

De samenwerking tussen De Selectie en Kaap Hoorn kwam tot stand via de plaatselijke voetbalclub, waar beide sponsor zijn. Martens gaf daar in oktober een presentatie, wat leidde tot de uitnodiging bij Kaap Hoorn. En van het een kwam het ander. Nu is er dus een voor een relatief klein bedrijf een in de regio zéér opvallende campagne, die niet alleen op sociale media, maar ook out-of-home zichtbaar is. En dat dus: zónder vacatures.

kaap hoorn foto 2

Een campagne trouwens die door de coronacrisis op nog wel meer manieren is beïnvloed, aldus Martens. ‘We hebben bijvoorbeeld een video met het volkslied opgenomen om te laten zien tijdens het EK. Daar zouden we nu normaliter middenin zitten. Maar ja, dat liep dus even anders. Maar goed, we hebben nu dus geen Nederlands elftal, maar wel team Kaap Hoorn om naar te kijken…’

‘We hebben nu dus geen Nederlands elftal, maar wel team Kaap Hoorn om naar te kijken…’

De campagne is tot stand gekomen met medewerking van Arjen Ottema Fotografie & Film en Sportcentrum Hoorn.

Lees ook

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal. En wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners