Campagne van de week: Hoe de OZHZ ‘beschermers van de leefomgeving’ zoekt

Wat doet een Omgevingsdienst precies? De OD van Zuid-Holland-Zuid heeft dat uitgangspunt centraal gezet in zijn nieuwe wervingscampagne, en zoekt dus nu ‘beschermers van de leefomgeving’. Hoe krijgt dat vorm?

Peter Boerman Op 24 februari 2021
Gem. leestijd 2 min 320x gelezen
Deel dit artikel:
Campagne van de week: Hoe de OZHZ ‘beschermers van de leefomgeving’ zoekt

Als er ergens nog veel werk is (voor recruiters), dan is het wel bij de omgevingsdiensten. Zo stond hier vorig jaar al de wervingscampagne van de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied flink in de belangstelling. En ook de campagne van Midden- en West-Brabant viel daarna op. En nu is het Zuid-Holland-Zuid dat de schijnwerper op zich gericht mag weten, aan de hand van de vraag: ‘En wat draag jij bij aan jouw leefomgeving?’

‘We zoeken mensen met veel ervaring, of juist helemaal geen.’

De omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid, kortweg OZHZ, mag de Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard tot zijn werkgebied rekenen. En daar zijn nog heel wat nieuwe collega’s voor nodig, ‘die samen met ons de leefomgeving beschermen’, aldus de bijbehorende wervingssite. Denk aan: juristen, bouwinspecteurs, vergunningverleners, adviseurs, boa’s of informatiebeheerders. Ervaring is soms vereist, maar soms ook niet. ‘We zoeken mensen met veel ervaring, of juist helemaal geen.’

Online banenmarkt

De wervingssite bevat natuurlijk een aantal vacatures, maar daarnaast ook video’s en verhalen van medewerkers, onder andere over hoe het is om met een nieuwe baan te beginnen in coronatijd. Bijzonder om te vermelden is bovendien ook de online banenmarkt, die de Omgevingsdienst op 25 februari organiseert. De OZHZ, met kantoor in hartje Dordrecht, telt momenteel iets meer dan 10 vacatures op bijna 200 medewerkers.

De OZHZ heeft momenteel iets meer dan 10 vacatures op 200 medewerkers.

De omgevingsdiensten bestaan in Nederland officieel sinds 2014. Er zijn er in totaal 29 van in Nederland. Sommige werken voor een hele provincie, zoals die in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland of Zeeland. Maar Zuid-Holland telt er bijvoorbeeld maar liefst 5 (en Gelderland zelfs 7). De omgevingsdiensten zorgen voor toezicht en handhaving van activiteiten in de fysieke leefomgeving.

Vóór 2014 lagen die taken nog in handen van de gemeentes, maar voor hen waren het vaak te complexe en technische onderwerpen, zo werd in de jaren ervoor geconstateerd. De omgevingsdiensten moeten daarop het antwoord vormen. Het gaat hier dus om gemeenschappelijke regelingen die voor gemeenten en provincies (en vaak ook waterschappen) taken uitvoeren op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot het milieu.

Zuid-Holland telt maar liefst 5 van alle 29 omgevingsdiensten in Nederland.

Er is ook een overkoepelende vereniging van alle 29 omgevingsdiensten. Daar zijn ook de vacatures bij elkaar gebracht van alle diensten. Tot slot, nog een video uit de wervingscampagne van de Omgevingsdienst:

Meer campagnes

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal, en wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners