De 5 evil queens in recruitment

Hiring managers. De stakeholder binnen het recruitmentvak waar je als recruiter horendol van wordt. De eisen, de vragen, de ongevraagde adviezen, de klachten, het niet reageren. Annelies Graafland deelde de vreselijkste hiring managers in naar 5 sprookjesschurken die menig recruitmentprins(es) het leven zuur maken.

Annelies Graafland Op 27 juni 2019
Gem. leestijd 5 min 1672x gelezen
Deel dit artikel:
De 5 evil queens in recruitment

De Evil Queen – Sneeuwwitje

‘Het maakt niet uit wat je doet en hoeveel je doet. Je doet het gewoon nooit goed.’

De Evil Queen is die hiring manager die vanaf het moment dat jij binnen bent komen lopen één ding zeker weet: ik ben beter dan jij. De Evil Queen heeft vaak zelf als recruiter gewerkt of heeft een beste vriend/vriendin die het werk doet. Ze weet er alles van en ze weet het beter. Ze werkt het liefst met externe bureaus en slaat jou graag met cv’s om de oren die jij had moeten aandragen. Wanneer zij een kandidaat heeft gevonden via deze partijen laat ze het iedereen weten en laat jou alle administratie rondom de hire in orde maken.

Te verslaan door: authentieke charmes in de strijd te gooien en stakeholders in het proces te betrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 7 collega’s waar deze hiring manager bang voor is. Hoe meer mensen jou als toprecruiter herkennen, hoe meer zij zich zal terugtrekken in haar evil lair.

In geval van nood: Spring achterop de fiets van een headhunter om je geluk elders te beproeven.

De boze stiefmoeder – Assepoester

‘Ze heeft altijd nog wel een nieuw iets waar een kandidaat aan moet voldoen.’

Is er een vacature, dan mag jij aan de slag. Ze bestookt je minimaal 6 keer dag met opdrachten en ongevraagde tijdrovende adviezen. De vacaturetekst moet worden omgeschreven. Je hebt niet voldoende informatie over de voortgang gestuurd. Ze verwacht volledige grafieken van reacties, telefonische en face to face gesprekken. Heb je een kandidaat bij haar voorgesteld, dan wacht zij net zo lang totdat de kandidaat niet meer beschikbaar is en geeft jou hiervan de schuld.  Vervolgens eist ze precies zo’n kandidaat binnen een dag.

Te verslaan door: tegen haar wil in te gaan en je eigen weg te varen. Kandidaten plan je in haar agenda en je zorgt dat de gesprekken gevoerd worden met een tweede manager. Deze petemoe manager zorgt vervolgens dat de deal voor 12:00 uur gemaakt wordt zonder het verliezen van gezicht en kandidaten.

In geval van nood: Schoen laten vallen waar zij over struikelt, zodat zij gedurende de hiring periode thuis komt te zitten en een andere manager het proces overneemt.

De heks die in een draak verandert – Doornroosje

Die ene hiring manager waar iedereen bang voor is. Die manager die altijd met haar deur dicht werkt. Die manager die nooit iemand gedag zegt bij de lift of het koffiezetapparaat en wanneer zij wel iets zegt dan is het doorspekt van sarcasme en vilein. Heb je een vraag of een verzoek? Of je nu een email stuurt, een voicemail inspreekt of voor haar deur gaat liggen: ze geeft nooit antwoord op de vraag die je stelt. Alle vragen worden kortaf met een ja of een nee beantwoord. (als je geluk hebt). Daarnaast stelt ze voortdurend in twijfel of jij je werk wel goed doet, je wel hard genoeg werkt en of je wel met de juiste dingen bezig bent. Is er uiteindelijk een kandidaat aangenomen, dan staat zij binnen twee weken bij jou op de afdeling te briesen dat dit allemaal jouw schuld is. Ja, ook wanneer de nieuwe collega niet weet hoe zij haar koffie drinkt.

Te verslaan door: iedere opmerking terug te kaatsen met uiterst aardige en vriendelijke en opbouwende feedback vooral in het bijzijn van anderen. Het negatief spiegelen maakt onzeker en zorgt voor een nieuwe balans in jullie relatie.

In geval van nood: vuur blussen tijdens de vrijdagmiddagborrel door het glas iedere keer net iets te vol bij te schenken. Worden ze rustig van en blust het drakenvuur.

De Puppymepper – 101 Dalmatiërs

‘Kandidaten verlaten met de staart tussen de benen het pand’

Jouw kandidaten die jij verleidde om op gesprek te komen: deze worden één voor één afgeslacht tijdens het interview. Ze stelt de meest impertinente, moeilijke en dubbelzinnige vragen. Geen enkele kandidaat voldoet aan de eisen. De gesproken kandidaten verzamelt zij als trofeeën en gooit ze op jouw bureau. Bij het koffieapparaat pocht zij over hoe moeilijk zij het die ene kandidaat heeft gemaakt. Hoe zij het zelfvertrouwen van de sollicitant vermorzelde en hoe ze vervolgens ‘die recruiter’ weer aan de slag laat gaan voor het recruiten van het volgende slachtoffer. Wanneer ze iemand wel aanneemt, dan weet je van tevoren dat het geen lang leven beschoren heeft en dat je binnen het jaar opnieuw mag gaan zoeken.

Te verslaan door: de kosten van aannames inzichtelijk te maken voor deze afdeling en de afdeling te spiegelen aan de EVP van de organisatie. Op korte termijn zal dit zorgen dat de hiring manager inbindt.

In geval van nood: haar het gesprek aan laten gaan met een kandidaat die nog rapper is van tong. Eventueel door interim recruiter bij haar op gesprek te laten gaan.

De Zeeheks – De Kleine Zeemeermin

‘Aan de slag met de onmogelijke opdracht met consequenties’

De zeeheks is misschien wel de gemeenste hiring manager van het rijtje. Zij heeft tot hoog in de organisatie haar tentakels geslagen. Ze krijgt alles voor elkaar en jouw baas is idolaat over haar. Heeft ze een vacature? Ze weet van de meest simpele vacature voor het minst schaarse profiel nog een onmogelijke opdracht te maken. Ze voegt vileine harde eisen toe van processen die alleen binnen de eigen organisaties gebruikt worden tot onbestaande talencombinaties zoals Portugees én Mandarijn. Ze laat jou je gang gaan, prijst je de hemel in en wanneer er na geringe tijd geen resultaat is, dan knoopt zij een gesprek aan  met jouw baas over jouw creativiteit, ondernemerskracht en vooral het denken in onmogelijkheden. Vervolgens sta jij 5-0 achter bij je functioneringsgesprek.

Te verslaan door: vrienden te worden met haar grootste vijand binnen de organisatie die hoger in rang staat dan zij. Zet deze persoon in om haar te wijzen op constructief gedrag.

In geval van nood: een bak mosselen halen, twee dagen laten liggen. Koken en ook de dichte mosselen openen. Verwerken in een salade en haar uitnodigen voor een lunch waar jij natuurlijk wel verse schelpdieren in hebt verwerkt.

Outsmart them

Hiring managers die niet meewerken. Het grootste raadsel en in ieder geval voor mij een grote ergernis in ieder proces. Outsmart them and beat them at their own game. Of in sommige gevallen: get the hell out of there. Jij bent het als vakspecialist waard om serieus genomen te worden!

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners