Verslag van een Virtual Job Fair: talentpool als regenton na een tornado

In coronatijden zijn ‘gewone’ carrièrebeurzen uitgesloten. Bij Monsterboard gingen ze vorige week daarom over op online, met de Virtual Job Fair. Hoe pakt zoiets uit? Annelies Graafland doet verslag. ‘Een enerverende middag!’

Annelies Graafland Op 16 november 2020
Gem. leestijd 3 min 507x gelezen
Deel dit artikel:
Verslag van een Virtual Job Fair: talentpool als regenton na een tornado

Recruiters van Ikea, Hunkemöller, Tempo-Team voor Albert Heijn. Om maar een paar bedrijven te noemen. En zo’n 625 hongerige kandidaten op zoek naar werk. Als je niet beter zou weten, zou je zeggen: een ‘gewone’ carrièrebeurs. Maar het is coronatijd. En dus hield Monsterboard vorige week donderdag tussen 2 en 6 uur ‘s middags geen ‘gewoon’ evenement, maar een Virtual Job Fair. Dat alles onder het mom van: “Vanuit je luie stoel en virtueel een nieuwe baan vinden.”

Alles onder het mom van: “Vanuit je luie stoel een nieuwe baan vinden.”

Vanuit EN HR Solutions zaten wij met 6 recruiters klaar, om voor een van onze grootste klanten goede kandidaten te vinden. Kernwoorden: magenta, challenging mindset, samenwerken, ondernemerschap. Iedereen met talent en die zichzelf, de ander en de organisatie beter wil maken is welkom. We wisten al op voorhand: het zou een race tegen de klok worden. Ruim 300 kandidaten, met allemaal één doel: een brandende vraag stellen aan de recruiter om te bepalen of zij een baan bij deze klant willen veroveren.

De 6 recruiters

Daar zaten we: Mila Duarte, retailrecruiter die ieder gesprek tot een goed einde wil brengen. Chat met een lach en blind typend zo snel mogelijk iedereen van een antwoord voorziet. Cynthia de Groot, die samenvatten en doorvragen tot kunst verheven heeft en alle opties bekijkt. Kandidaten: wees klaar voor de verrassing. Anneke van de Meer: Chat met de snelheid van een tornado en weet precies te onderscheiden of iemand uit het juiste hout gesneden is. Alexander Riegen: challenger van kandidaten. Kandidaten herkennen hun eigen kracht en weten waar ze op reageren. Randi Solstad: herkent talent in een oogopslag. Pakt aan, zet door en neemt de kandidaat bij de hand door sollicitatieland. En ik dan.

Het inloggen in de Virtual Job Fair laat zien dat je zeker niet altijd op technologie kunt rekenen.

Het inloggen in de Virtual Job Fair laat zien dat je zeker niet altijd op technologie kunt rekenen. Waar bij de één het internet verstek liet gaan, had de ander de eerste chat al te pakken. Gesprekken werden gevoerd in verschillende talen. LinkedIn-connecties werden opgebouwd. De vragen van de kandidaten liepen uiteen. Van vragen over de salariële voorwaarden tot aan specifieke functiedetails. Posities die geen onderdeel waren van deze jobverovering werden ook automatisch meegenomen. Retailtalent dat liever niet in de spotlight werkt. Chats die snel eindigden. Chats die tot verbinding leidden. En natuurlijk Brazen, het 1-op-1-chatsysteem dat  helaas de grote aanvoer van kandidaten en chats even moest verwerken en daardoor afsloot.

Een greep uit de reacties

Een greep uit de reacties van de betrokken recruiters: ‘Het eerste uur was bloedspannend’, aldus Cynthia de Groot. ‘Het onverwachte. Wie zou er met mij in gesprek gaan? Wat kan ik hen bieden? Zoals bij de uitverkoop van de Bijenkorf stonden de kandidaten in de rij. Wachtend om zo snel mogelijk van ons te horen. Kandidaten stelden interessante vragen. Brazen had het niet makkelijk met het bijhouden van de live data. Soms klopten de aantallen wachtende kandidaten niet met de werkelijkheid. Het was een race tegen de klok om de juiste afspraken met kandidaten te verwerken. Maar al met al: I’m ready for the next virtual career fair.’

’32 kandidaatgesprekken in 4 uur tijd. Dat is recruiten in overdrive.’

Ook Alexander Riegen reageert enthousiast. ‘Relaxte manier om met veel kandidaten in gesprek te gaan. Leuke gesprekken, goede kandidaten. En dat 100% Corona Proof.’ En Randi Solstadt: ’32 kandidaatgesprekken in 4 uur tijd. Dat is recruiten in overdrive.’ En ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Een enerverende middag. Plezier, goede en slechte gesprekken. Eeltontwikkeling op de vingers en niet het minst belangrijk: de opbouw van een talentpool die gelijk staat aan een regenton na een tornado. Kortom: Virtual Career Fair: new game, new challenge, go for it!

Lees meer

  • Lees alles van Annelies Graafland
Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners