De dans om de laatstejaars wordt steeds heviger: helft vóór afstuderen al benaderd

Op de campussen wordt het steeds drukker met recruiters. Zo druk zelfs dat ruim de helft van de studenten al zegt door hen te zijn benaderd vóórdat ze hun diploma in ontvangst mochten nemen. En dit aantal zit ook nog eens flink in de lift.

Peter Boerman Op 26 september 2019
Gem. leestijd 4 min 933x gelezen
Deel dit artikel:
De dans om de laatstejaars wordt steeds heviger: helft vóór afstuderen al benaderd

Terwijl aan de ene kant de vergrijzing op de arbeidsmarkt steeds sterker wordt, neemt aan de andere kant de instroom van jonge mensen steeds minder hard toe. Het aantal afgestudeerden van het mbo is zelfs letterlijk al aan het dalen. En dat terwijl veel bedrijven vanwege die vergrijzing juist gráág meer jonge mensen aan zich binden.

‘Op zoek naar nieuwe krachten op de campus’, kopte het NRC recent.

Niet zo gek dus dat de dans op de opleidingsinstituten om de gunst van de laatstejaars steeds heviger wordt. Steeds meer campusrecruiters verdringen zich voor het schaarse talent, in de hoop op een ‘ja, ik wil’. ‘Op zoek naar nieuwe krachten op de campus’, kopte het NRC vorige maand al, niet voor niets.

Flinke stijging te zien

De trend wordt bevestigd in recente cijfers uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Daarin zegt meer dan de helft van de laatstejaars studenten al eens te zijn benaderd door een recruiter. En dit aantal stijgt ook nog eens flink. Recruiters zoeken zelfs één keer per kwartaal of vaker contact met meer dan een derde (35%) van de studenten. Dat is fors meer dan een jaar eerder. En in de eerste helft van 2017 benaderden ze nog maar 23% van de studenten, zo blijkt.

Vooral bijna afgestudeerde bedrijfskundigen hebben de banen voor het uitkiezen.

Vooral bedrijfskundigen blijken de banen voor het uitkiezen te hebben. Maar liefst 61% van deze studenten wordt (minstens) eens per kwartaal benaderd voor een baan. Daarna volgen studenten van de richting welzijn (50%), economie (49%), management & bestuurskunde (48%) en informatica & ICT (46%). De laagste sourcingsdruk is er bij studenten van gezondheidszorg & verpleegkunde. Hier zegt maar 21% van de studenten benaderd te worden door een recruiter. Opvallend, omdat juist aan verpleegkundigen een groot tekort op de arbeidsmarkt is.

Vrouwen minder vaak benaderd

Niet iedereen krijgt in 2019 overigens evenveel aandacht van de campusrecruiters. Zo blijkt uit de cijfers dat vrouwelijke studenten in 2019 veel minder worden benaderd dan mannelijke studenten: respectievelijk 30 om 42%. Van de vrouwen zegt zelfs 48% nog nooit in beeld te zijn geweest bij een recruiter. Bij mannen is dit ‘slechts’ 36%. Zo’n groot verschil was niet eerder te zien. In de eerste helft van 2018 werd nog 26% van de vrouwen en 28% van de mannen benaderd.

Van de vrouwen zegt 48% nog nooit in beeld te zijn geweest bij een recruiter.

Ook het verschil naar opleidingsniveau is groot. Zo worden hbo- en wo-studenten aanmerkelijk vaker benaderd door recruiters dan mbo’ers. Wel is er bij mbo’ers een geleidelijke stijging te zien in de afgelopen twee jaar. Opvallend is verder de grote stijging van het aantal academici dat al op de universiteit in contact komt met een recruiter. Dit percentage steeg van 26% in de eerste helft van 2018 naar 41% in de eerste helft van 2019.

‘Aanbod is best te overwegen’

Er wordt vaak schande gesproken van de pogingen van werkgevers om studenten al voor hun afstuderen aan zich te binden. Maar misschien wordt de soep wel niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, zegt Gijs de Haas van Dorsser, managing director van de Intelligence Group, de opdrachtgever van het onderzoek. Voor IT’ers in spe liggen bijvoorbeeld vaak mooie opleidingen klaar als ze bij een werkgever hun handtekening zetten. ‘Als een aanbod goed genoeg is kan een IT-student overwegen hierop in te gaan. De cursussen die werkgevers bieden, sluiten vaak beter aan bij het werkveld dan de lessen die op de hogeschool of universiteit worden gegeven.’

‘De cursussen die werkgevers bieden, sluiten vaak goed aan bij het werkveld.’

Studenten informatica & ICT behoren momenteel tot degenen die recruiters het meest benaderen. In 2017 werd nog maar 17% van de ict-studenten benaderd. Dit steeg in 2018 al naar 26% en in 2019 zelfs naar 46%. Niet zo verwonderlijk: uit eerder onderzoek van Intelligence Group en Sterksen bleek al dat het percentage IT-studenten dat binnen 5 jaar afstudeert behoorlijk afneemt. Dan kun je die schaarse IT’er maar beter nu al in huis hebben…

Top 5 meest benaderde studierichtingen

1 Bedrijfskunde 61%
2 Welzijn 50%
3 Economie 49%
4 Management & bestuurskunde 48%
5 Informatica & ICT 46%

Meer weten? Volg alle trends

Meer weten over trends in de arbeidsmarkt? Op 14 november bespreken Geert-Jan Waasdorp en Aad van der Werf alle actuele ontwikkelingen en vertalen deze naar kansen om er de komende jaren meer resultaat uit te halen en de schaarste effectief te lijf te gaan. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners