Inwoners betrekken bij werving gemeenteambtenaren (inzending De Fryske Marren)

Voor wie werkt een gemeente eigenlijk? Voor haar inwoners toch? Waarom betrekken wij hen dan niet gewoon bij de werving van ‘hun’ nieuwe medewerkers? Lees hier de hele case van De Fryske Marren is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2020.

Redactie Op 31 maart 2020
Gem. leestijd 3 min 345x gelezen
Deel dit artikel:
Inwoners betrekken bij werving gemeenteambtenaren (inzending De Fryske Marren)

Omschrijving van de case

Gemeente De Fryske Marren laat inwoners meedenken over de ‘ideale’ toekomstige medewerkers. Als eerste gemeente in Nederland krijgt zij een speciaal geïnstalleerde Sollicitatieraad. De 8 leden van deze raad krijgen inbreng bij het opstellen van vacatureteksten, bepalen de waarden waarop toekomstige medewerkers getoetst worden en zijn zelf ook de ambassadeurs in de campagne.

Als eerste gemeente in Nederland krijgt De Fryske Marren een speciaal geïnstalleerde Sollicitatieraad.

Wij (de gemeente) doen immers het werk voor de inwoners, dus zij zoeken de mensen die het werk moeten doen. De mensen uit de sollicitatieraad komen verspreid vanuit de gemeente, ook hun beroepen en leeftijden zijn allemaal wisselend. Los van hun rol in onze campagne, hebben ze op de achtergrond ook een rol. Ze denken met ons mee over wat voor mensen bij ons zouden moeten werken. Welke waarden en kwaliteiten moeten (nieuwe) medewerkers hebben? Hun verhaal, wensbeeld, hebben we opgenomen in onze vacatureteksten. We vinden het van belang om niet alleen een beeld te schetsen (letterlijk) dat inwoners meedoen, maar willen hen ook echt die rol geven.

Fasering campagne

 1. Werving leden sollicitatieraad
 2. Inhoudelijke sessies met leden (bepaling waarden/tone-of-voice etc.)
 3. Campagne leden gekoppeld aan vacatures

Wat was de impact van de case?

Intern heeft deze campagne en aanpak ervoor gezorgd dat iedereen zich steeds meer bewust is en gaat zijn van onze omgeving. Dat we met elkaar deze wereld maken en ook het werk moeten doen. Dat wij als gemeente niet altijd de wijsheid in pacht hebben, maar ook onze omgeving hierin een rol moeten laten spelen. Dit wordt ook wel ‘right to challenge’ genoemd. Op allerlei gebieden binnen onze gemeente speelt dit een rol (bijvoorbeeld in de nieuwe omgevingswet) en de sollicitatieraad is daarvan bij uitstek een voorbeeld.

Er reageerden maar liefst 60 sollicitanten op de oproep voor leden van de Sollicitatieraad.

Ook de inwoners van onze gemeente hebben erg positief gereageerd. Er reageerden maar liefst 60 sollicitanten op de oproep voor leden van de Sollicitatieraad. Door onze oproep voelen zij zich nog meer betrokken en ook serieus genomen als inwoner; hun ‘stem’ telt.

de fryske marren sollicitatieraad inwoners betrekken

Waarom moet jouw case een Werf& Awards winnen?

 • Uniek concept: eerste Sollicitatieraad in een Nederlandse gemeente
 • Uniek concept: Inwoners (in plaats van de gemeente) roepen sollicitanten op
 • Veel (vak)persaandacht (zie onder)
 • Interne reuring

Betrokkenen bij case

 • Yde Wieda, Fryske Marren
 • Carlijn Bot, Fryske Marren
 • Roel Tiemessen, Junction
 • Marja Siebenga, Junction

de fryske marren sollicitatieraad

Uit de pers:

de fryske marren in de pers

Ook kans maken op een Werf& Award 2020?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 31 maart 2020 om 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners