Woedende mensen, brandende tonnen: is dit de eerste demonstratie tegen ‘de dictatuur van het cv’?

Cv’s? Die kun je maar het beste meteen verbranden, betoogt een handjevol demonstranten in een nieuwe, prikkelende video. ‘Kijk eens verder dan het papiertje!’ Gevalletje #fakenews? Of gewoon opvallende promo?

Peter Boerman Op 08 april 2022
Gem. leestijd 3 min 350x gelezen
Deel dit artikel:
Woedende mensen, brandende tonnen: is dit de eerste demonstratie tegen ‘de dictatuur van het cv’?

Demonstrerende mensen op straat, die zagen we de afgelopen jaren misschien wel meer dan ons allen lief is. Kartonnen borden te kust en te keur, en van Zwarte Piet en klimaat tot stikstof- en coronabeleid: tegen bijna alles was wel ergens op gezette tijden een demonstratie te vinden. Maar een demonstratie tegen het gebruik van cv’s in sollicitatieprocedures? Die zagen we nog niet eerder voorbij komen. Terwijl daar natuurlijk ook best goede redenen voor zijn te verzinnen.

In een recent uitgebrachte video zien we dan ook mensen vol vuur demonstreren tegen het cv. ‘Cv weg ermee’, scanderen ze luid. En op de vraag waarom ze hier staan: ‘Ik vind gewoon dat solliciteren 100% anoniem moet zijn. Leeftijd, geslacht, kleur, het moet niet uitmaken’. Of: ‘Mensen beoordelen op hun diploma, hun hard skills, het is zó achterhaald. Anno 2022 moet dat echt niet meer.’ ‘Wij demonstreren tegen de dictatuur van het cv’, lijkt de leider van de groep te zeggen. En terwijl we brandende cv’s in een papieren ton zien verdwijnen, horen we ook nog de oproep aan werkgevers: ‘Kijk eens verder dan het papiertje’.

Feit of fictie?

Bij veel demonstraties van de laatste jaren was het lastig feit en fictie uit elkaar te halen. Waren er werkelijk zoveel mensen op de been als de organisatie claimde? Waren er echte (oud-)militairen bij? Wat was de rol van de politie? In het geval van de demonstratie tegen ‘de dictatuur van het cv’ is de conclusie echter al snel duidelijk: 100% fictie. Fake news dus. Die hele demonstratie is in scene gezet.

cv weg ermee

De video is dan ook in de wereld gebracht door onderzoeksbureau Sparkey | Motivaction, dat de zogeheten WorkProfiler ontwikkelde, een segmentatiemodel dat 6 verschillende werknemersprofielen onderscheidt. Op basis van dit model is Match.Box ontwikkeld, een app en compleet nieuwe online HR-selectietool die een slim algoritme gebruikt om bedrijven en kandidaten te matchen. ‘Eerlijk, transparant en 100% neutraal’, aldus Sanne Audenaert, namens de ontwikkelaars. ‘Het gaat puur om de vergelijking tussen het gewenste profiel vanuit de werkgever en dat van de kandidaat. De HR-manager hoeft alleen nog maar een afspraak te maken.’

Volstrekt anoniem

Sanne Audenaert

Match.Box werkt bovendien volstrekt anoniem, vertelt ze. ‘Dus naam, geslacht, etniciteit, leeftijd en achtergrond worden niet zichtbaar in dit stadium. Zo matcht de tool op een eerlijke en zuivere manier.’ Dat sluit volgens de ontwikkelaars aan bij een trend waarbij steeds meer werkgevers zich bewust zijn van ‘zachte’ factoren als drijfveren, talent, ambitie, normen en waarden en karakter en het belang hiervan voor een optimale prestatie op de werkvloer.

Selecteren op cv heeft nog niet echt tot demonstraties geleid. Maar helemaal ongeloofwaardig is het niet.

Het selecteren op cv mag dan nog niet echt tot demonstraties in de straten geleid hebben. En zeg eens eerlijk: een demonstrant die zonder blikken of blozen de term ‘hard skills‘ in de mond neemt, hoe geloofwaardig is dat nou helemaal? Maar de video laat tegelijk ook zien: zo moeilijk is het nou ook weer niet voor te stellen dat we ooit nog eens massaal de straat opgaan voor meer eerlijke werving- en selectieprocedures. Of zouden we voor die tijd in die procedures zelf al afscheid hebben genomen van het volstrekt verouderde cv?

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners