Dit gezamenlijke ICT-stagebureau werd ineens een rijksbrede beweging

Redactie Op 13 maart 2018
Gem. leestijd 4 min 1322x gelezen
Deel dit artikel:
Dit gezamenlijke ICT-stagebureau werd ineens een rijksbrede beweging

In een organisatie zo groot als de Rijksoverheid is het niet altijd makkelijk om goed samen te werken. Maar met het recente ICT Stagebureau wordt voor jonge ict’ers in elk geval de rode loper uitgerold. Een onverwacht groot succes, zo blijkt.

Lees de hele case van Rijksoverheid die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2018.

Omschrijving van de case

Stages geen hoogdravend onderwerp? Eerder een gemiste kans of een blinde vlek! Want een stage is vaak de eerste echte kennismaking met een werkgever en dé manier om jong talent te spotten.

Hoe vind je als stagiair de juiste plek binnen het Rijk?

De Rijksoverheid is een van de grootste stagewerkgevers in Nederland. Maar dat geldt niet voor ict-stages, terwijl het Rijk met meer dan 200 verschillende organisaties voor elke ict-student wel een gepaste stage heeft. Maar ja, hoe vind je als stagiair de juiste plek binnen het Rijk? En vice versa: hoe trek je als Rijk het juiste talent aan?

Welke ict-studie je ook volgt, waar je ook studeert, bij het Rijk creëert een student zelf zijn eigen ideale stage

Met het ICT Stagebureau heeft de Rijksoverheid een manier gevonden om bij schaars jong ict-talent in beeld te komen als interessante (stage)werkgever. De student staat bij het Stagebureau centraal: welke ict-studie je ook volgt en waar je ook studeert, bij het Rijk creëert een student zelf zijn eigen ideale stage. Het Rijk rolt de rode loper uit voor hbo- en wo-studenten met een leerdoel op ict-gebied. Het ICT Stagebureau werft als één werkgever en verbindt het rijk intern als één team met een belangrijke taak: ict’ers enthousiasmeren voor een baan bij de Rijksoverheid via droomstages.

Rijksbrede stagerecruiter heeft het eerste contact

De rijksbrede stagerecruiter heeft het eerste contact met de student, vraagt de stagewensen uit en weet met welke ict-disciplines gewerkt wordt op afdelingen om goede matches te maken. Ze stelt kandidaten voor aan potentiële stagebegeleiders. Samen komen ze tot een stage op maat. Is er een klik? Dan kan de student vaak binnen een week beginnen.

Is er een klik? Dan kan de student vaak binnen een week beginnen

Tijdens de stage maakt de student kennis met de ict-traineeprogramma’s en bouwen ze een netwerk binnen het Rijk op. Na de stage worden studenten opgenomen in een talentpool en benaderd voor vacatures en activiteiten. De stagerecruiter organiseert ook speeddates. Alle geïnteresseerde studenten worden uitgenodigd voor een meet & greet. Daar maken ze kennis met ict-managers en projectleiders. Ter plekke komen tientallen stages tot stand en wordt een groot netwerk opgebouwd.

Wat was de impact van de case?

Wat begon als een kleinschalig initiatief, groeide binnen een paar maanden uit tot een rijksbrede beweging. Meer dan 30 rijksorganisaties zijn inmiddels actief partner van het ICT Stagebureau. Sinds de livegang op 15 juni 2017 zijn meer dan 30 hbo- en wo-studenten geplaatst op een stageplaats. Van deze studenten is 85% potentieel geschikt als nieuwe trainee. Ze zijn gematcht met stageplaatsen die hiervoor nooit bestonden, maar nu onmisbaar zijn geworden.

De traditionele aanpak is doorbroken

Het rijksbreed werven van talent heeft de traditionele aanpak van stagevacatures opstellen bij een specifieke afdeling of organisatie doorbroken. Ineens kan elke student in Nederland op elke afdeling van de Rijksoverheid terechtkomen en worden nog maar heel zelden kandidaten afgewezen. Intern neemt het ICT Stagebureau werk uit handen van ict-afdelingen die een wervingstekort hebben.

De open mindset van alle deelnemers is key: je durft iets nieuws uit te proberen

De open mindset van alle deelnemers is key: je weet niet van tevoren wat er precies uitkomt, maar je streeft hetzelfde doel na en durft iets nieuws uit te proberen. Zo komen resultaten tot stand. Tenslotte zorgt het ICT stagebureau er ook voor dat geschikte kandidaten ook na hun stage in contact blijven met het Rijk.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

In een organisatie die zo groot is als de Rijksoverheid is het niet makkelijk om altijd goed samen te werken. Het ICT Stagebureau pakt als matchmaker van de Rijksoverheid het ict-wervingsprobleem op een praktische en creatieve manier aan. De luchtigheid van het onderwerp stages in combinatie met de energie van de studenten en de stagerecruiter zorgt voor nauwe samenwerking en voor resultaten waar men bij first dates van droomt.

de energie van de studenten en de stagerecruiter zorgt voor resultaten waar je bij first dates van droomt

Credits case

Het ICT stagebureau is een initiatief voor en door meer dan 30 rijksorganisaties en alle ict-opleidingen in Nederland. De organisatie ligt in handen van de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk|Expertisecentrum Organisatie en Personeel, gesteund door ict-managers, projectleiders en beleidsmakers op het gebied van strategische personeelsplanning.

Kom naar de uitreiking!

De Werf& Awards van 2018 worden donderdag 17 mei uitgereikt tijdens Werf& Live in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Onder meer Hudson’s Bay komt daar vertellen hoe zij hun werving aanpakken. Wie zich voor 16 maart inschrijft, profiteert nog van een korting van maar liefst 70 euro. Wie zich met een team van minstens 3 mensen inschrijft, krijgt tot die tijd bovendien nog eens 25 procent korting op de totaalprijs. Wil je gebruik maken van deze teamkorting, stuur dan even een mailtje.

  • Meteen inschrijven kan hier

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners