Dit leerden we tijdens de Webinar Week over de ingrediënten voor succesvol recruitment

Peter Boerman Op 23 maart 2018
Gem. leestijd 4 min 410x gelezen
Deel dit artikel:
Dit leerden we tijdens de Webinar Week over de ingrediënten voor succesvol recruitment

Tijdens de Webinar Week ging het vorige maand een hele dag lang over succesvol recruitment. Wat leerden die 5 webinars ons?

In een krappe arbeidsmarkt ligt voor niemand het talent voor het oprapen. Maar welke elementen bepalen nu het succes van een wervingsstrategie? Dagvoorzitter Geert-Jan Waasdorp gaat daar tijdens deze dag van de Webinar Week uitgebreid op in.

Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld om inzicht te hebben in je doelgroep? Hoe zorg je bij een organisatie in verandering dat je ook de mensen aanspreekt die bij jouw ‘nieuwe profiel’ passen? En wat zijn de eigenschappen van de beste recruiters? Zomaar een paar vragen waarop deze dag een antwoord gezocht wordt. En gelukkig soms ook gevonden… 

#1. Jacco Euser, over de 3 recruitmentuitdagingen van Deloitte

Deloitte, dat was ooit een bedrijf van vooral ‘blauwe pakken’, zegt Jacco Euser, Head of Talent Acquisition in Nederland, in zijn webinar. Maar tegenwoordig zijn niet alleen meer uitstekende rekenmeesters nodig, maar wil het bedrijf ook vooroplopen op technologisch gebied. En daarvoor zijn andere types nodig, zegt Euser. Mensen die je waarschijnlijk eerder op een TU vindt dan op een economiefaculteit.

Alles zodat Deloitte ook in de toekomst kan blijven genieten van het juiste benodigde talent

Dat levert wel een probleem op, zegt Euser, want die mensen hebben vaak nog nooit van Deloitte gehoord. En ze kunnen ook naar een ASML of een Philips. Hoe overtuig je ze dan om tóch bij jou te komen werken? Niet makkelijk, aldus Euser, maar het kán wel. In dit webinar geeft hij in elk geval een uitgebreid kijkje in zijn keuken en laat hij zien hoe hij in zijn werk strategie, operatie en people management tot één mix weet te smeden. Alles zodat Deloitte ook in de toekomst kan blijven genieten van het juiste benodigde talent.

#2. Anouk Kon, over hoe je met data het meest uit je recruitmentstrategie haalt

Recruitment wordt een data-vak, hoor je vaak. Maar hoe verzamel je de juiste gegevens? En belangrijker nog: hoe vertaal je die gegevens vervolgens in concrete acties? Daar gaat in de praktijk nog vaak mis, ziet ook Anouk Kon, ‘recruitment evangelist’ bij vacaturezoekmachine Indeed.

Slimme beslissingen nemen? Het kan, als je maar data verzamelt die aansluiten bij je doelstellingen

In haar webinar legt ze uit dat het wel degelijk mogelijk is om slimme en datagedreven beslissingen te nemen, als je maar data verzamelt die aansluiten bij je doelstellingen. Ze vertelt hoe je de juiste kandidaten bereikt op een competitieve arbeidsmarkt, maar ook – heel concreet – hoe je bijvoorbeeld automatische source tracking kunt gebruiken om te achterhalen waar je kandidaten en hires echt vandaan komen.

#3. Ricardo Risamasu & Robbert Speet over hoe je Talent Marketing en GDPR met elkaar verbindt

Waar werving en selectie voorheen een exclusieve taak van de HR-afdeling was, komen er tegenwoordig steeds meer marketingaspecten bij kijken. Thema’s als marketing automation, employer branding, en candidate experience zijn geen enkele recruiter meer vreemd. Maar hoe haal je er het meeste resultaat uit? Hoe zorg je voor een goed gevulde funnel, en hoe zorg je voor conversie van geïnteresseerde bezoekers naar bereidwillige sollicitanten?

hoe zorg je voor conversie van geïnteresseerde bezoekers naar bereidwillige sollicitanten?

Ricardo Risamasu en Robbert Speet – beiden oprichter van en partner bij Talmark – belichten in hun webinar alle trends en ontwikkelingen op het gebied van digital talent marketing, en geven daarbij praktische en inspirerende inzichten voor talent marketing anno 2018 (and beyond).

#4. Mirjam Warners en Inge Vuik over hoe je met het DoelgroepenDashboard wervingsproblemen oplost

Moeite om aan goede mensen te komen? Het begint ermee dat je moet weten of die mensen er überhaupt wel zijn. Hoeveel mensen met de juiste opleiding en ervaring wonen er in jouw regio? Hoe kun je hen het best aanspreken? Waar zijn ze gevoelig voor? Als je dat allemaal zeker weet, in plaats van er een vaag idee van hebt, ben je sterk in het voordeel in de war for talent.

Als je dingen zeker weet, in plaats van een vaag idee ervan hebt, ben je sterk in het voordeel

Precies zulke inzichten probeert het DoelgroepenDashboard aan zijn klanten te verschaffen. Mirjam Warners en Inge Vuik, namens respectievelijk Jobdigger en Intelligence Group, beide betrokken bij dit vrij nieuwe instrument, leggen in hun webinar uit hoe data het verschil kunnen maken om jouw doelgroep te bereiken.

#5. Annelies Graafland over de 4 superkrachten van een succesvolle recruiter

Oké, we hebben het nu over het belang van data gehad. Over technologie. En over marketing. Maar de belangrijkste factor in werving en selectie is nog steeds de recruiter zelf. Wat maakt iemand geknipt voor die rol? Annelies Graafland, ook wel bekend als: Alice in Wonderland en zelf Senior Sourcing Specialist bij Randstad Nederland en gék op het recruitmentvak, gaat in haar webinar op die vraag in.

‘Recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen’

Ze komt daarbij tot vier onderscheidende persoonskenmerken: slim, kritisch, eigenwijs en vooral: persoonlijk. Slim genoeg om je niet gek te laten maken door alle data. Kritisch genoeg om te weten wanneer anders beter is. Eigenwijs genoeg om niet iedere komma van de regels te volgen en persoonlijk genoeg om zowel met de kandidaat als met iedereen in de organisatie te kunnen verbinden. Want: ‘Recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen’, zoals ze het zelf uitdrukt.

Over de Webinar Week

De Webinar Week is een initiatief van Werf& in samenwerking met ZiPconomy.  De Webinar Week wordt mede mogelijk gemaakt door Adviesbureau Labor Redimo. De Webinar Week wordt twee keer per jaar georganiseerd, en bevat dan 5 dagen achter elkaar 5 webinars over één thema. Op vrijdag 16 februari was het thema: ‘Ingrediënten voor succesvol recruitment’.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners